Foto: Shutterstock

Seksuālās attiecības ir pāra kopdzīves ļoti svarīga daļa. Harmoniskas attiecības veidojas ne tikai līdz ar kvalitatīvu komunikāciju, abpusēju sapratni un līdzīgām interesēm, bet arī veselīgu seksuālo dzīvi. Lai noskaidrotu, cik daudz cilvēku spēj sasniegt orgasmu, tika veikts pētījums, kuru komentē seksuālās dzīves eksperte Rita Lasmane.

Mūsdienās sabiedrība joprojām uzskata, ka orgasms ir tikai vīriešu privilēģija, ko apstiprina arī pagājušajā gadā Apvienotās Karalistes patērētāju pētījumu aģentūrā "Ginger Comms" "Durex" veiktais pētījums, kurā piedalījās 1500 seksuāli aktīvu sieviešu un vīrieši vecumā no 16 līdz 64 gadiem. Lai gan sievietes atzina, ka nespēj sasniegt orgasmu katru reizi, tomēr 95 procenti norādīja, ka ir apmierinātas ar situāciju.

Orgasms – privilēģija tikai vīriešiem?

Pētījuma rezultāti apliecina, ka sievietes orgasmu piedzīvo retāk, un 81 procents aptaujāto daiļā dzimuma pārstāvju atzina, ka nespēj sasniegt kulmināciju katra dzimumakta laikā. Situāciju skaidro Lasmane: "Vīrieši nav raduši censties savu sieviešu dēļ. Daudzi ignorē faktu, ka vīriešiem nepieciešamas aptuveni sešas minūtes, lai uzbudinātos pirms dzimumakta, bet sievietēm – 26 minūtes. Ņemot vērā, ka dzimumakts ilgst vidēji sešas minūtes, sievietes vienkārši nepaspēj nonākt līdz orgasmam." Problēmas cēlonis ir arī tajā, ka vīriešu kulminācijas brīdis ir prioritāte, – 93 procenti sieviešu norāda, ka domā par sava partnera apmierinātību, bet tikai 36 procenti vīriešu domā par savu partneri.

Pētījums rāda, ka lielai daļai cilvēku patīk ļauties eksperimentiem kopā ar savu partneri. Tomēr, par spīti tam, trešā daļa aptaujāto sieviešu orgasmu dzimumakta laikā sasniedz reti vai nesasniedz vispār; 94 procenti daiļā dzimuma pārstāvju orgasmu sasniedz, stimulējot klitoru, un tikai trešā daļa aptaujāto ir mēģinājušas klitoru stimulējošas želejas.

Lasmane skaidro: "Orgasma galvenais ierosinātājs ir uzbudinājums." Dažām sievietēm sasniegt orgasmu nav viegli. Iemesli tam var būt gan fiziskas (alkohola lietošana, smēķēšana, antidepresantu lietošana), gan psiholoģiskas (spriedze, stress, emocionālas traumas) problēmas.

Orgasms ir veselīgs

Ir zināms, ka seksuālajai apmierinātībai ir pozitīva ietekme uz cilvēka kopējo labsajūtu, kā arī tā veicina harmoniskas attiecības starp partneriem. 80 procenti sieviešu un 89 procenti vīriešu atzina, ka pastāvīga seksuālā apmierinātība pozitīvi ietekmē veselību, garastāvokli un vispārējo labsajūtu.

Arī Lasmane apstiprina: "Regulārs seksuāls apmierinājums uzlabo pilnīgi visu cilvēka sistēmu – izdalās laimes un eiforijas hormons, kas uzlabo dzīves kopējo kvalitāti."

Tomēr mūsdienās pāriem joprojām ir grūti runāt par savām problēmām guļamistabā. Vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku jūtas neērti, runājot par neapmierinošu seksu ar savu partneri. "Ja cilvēki savā starpā ir spējīgi sarunāties, tad tas obligāti ir jāizmanto, diemžēl Latvijā audzināšana bieži vien neļauj cilvēkiem atvērties, tāpēc ir jāmeklē speciālisti un eksperti, kas palīdz risināt problēmu," skaidro Lasmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!