Foto: PantherMedia/Scanpix

Denveras universitātē veiktā pētījumā apstiprināts tas, ko lielai daļai no mums laiku pa laikam ir atkārtojušas mammas un draudzenes. Proti, vīrietis, kas vienreiz ir krāpis, to darīs atkārtoti. Kā ziņo Womenshealthmag, tā tiešām ir - neuzticīgiem partneriem piemīt tendence sānsoļus spert atkal un atkal.

Krāpj atkārtoti

Denverā veiktajā pētījumā piecu gadu garumā tika sekots līdzi 484 neprecētu indivīdu dzīvei, un tika atklāts, ka cilvēki, kuri reiz ir krāpuši savu partneri, ir par 3,5 reizēm neuzticīgāki vēlākās attiecībās, kā tie, kuri to nav darījuši.

Pētījuma dalībnieki vecuma posmā no 18 līdz 35 gadiem reizi sešos mēnešos sniedza atskaiti par konkrēto laika posmu. Šo tikšanos laikā indivīdiem pētījuma autori uzdeva jautājumus par viņu privāto dzīvi, iekļaujot to, vai viņiem ir bijušas seksuālas attiecības ar citiem cilvēkiem laikā, kad paši ir stabilās attiecībās.

32 procenti no dalībniekiem atzina, ka attiecību laikā bijuši neuzticīgi, kā arī atklājās, ka 45 procenti cilvēku, kuri bijuši neuzticīgi vienās attiecībās, krāpa savu mīļoto cilvēku arī vēlākajās savienībās. Savukārt, ja pirmajās attiecībās bija valdījusi uzticība, tad nākošajās reizēs savu patstāvīgo partneri krāpa vien 18 procentu cilvēku.

Neapzināti meklējam līdzīgos

Petījumā atklāja arī to, ka personas, kuras reiz attiecībās ir piekrāptas, turpina satikties ar līdzīgiem cilvēkiem. Proti, 22 procenti no tiem, kuru otrā pusīte bijusi neuzticīga, ziņoja, ka arī nākošajās attiecībās partneris viņu krāpa, kamēr pilnīga uzticība bez sānsoļiem nākamajā savienība valdīja tikai deviņos procentos gadījumu.

Nebaidies runāt par neuzticību

Protams, kā norāda pētījuma autore Kaila Knopa, katrs gadījums ir individuāls, un nav iespējams paredzēt, vai cilvēks, kurš vienreiz ir krāpis, tiešām to darīs atkal. Ir daudzi dažādi faktori, no kuriem tas ir atkarīgs, piemēram, iemācītās vērtības, uzvedības modeļi, ko pārņemam no vecākiem un apkārtējiem cilvēkiem, tomēr sevis pašas drošībai vienmēr ir noderīgi zināt, ka otrs cilvēks iepriekšējās attiecībās savu iemīļoto krāpis.

Ja vienam vai abiem no jums pagātnē ir bijušas problēmas būt uzticīgiem otrai pusītei, izrunājies par to ar savu partneri - noskaidrojiet, kā un kas notika, kā arī, vai un kādos apstākļos kas tāds varētu kādreiz atkārtoties.

Daudzu cilvēku uzskatos monogāmija ir pašsaprotama, taču tā prasa pūles un komunikāciju ar otru cilvēku - pārvarētu problēmas un aizdomas vajag kā komandai, tāpēc nākošajā reizē, kad neuzticība parādās sarunā neitrālā kontekstā, piemēram, ja draugs ir izšķīries ar neuzticīgu otro pusīti, izmanto šo mirkli un radi diskusiju par to, cenšoties noskaidrot otra domas un nostāju, lai saprastu, kā savu mīlestību uzturēt patiesi spēcīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!