Foto: Shutterstock
Iespējams, būt līdzās – tas tev un partnerim jau ir pieradums, jo laulībā jau esat vairākus gadus. Un, godīgi sakot, nekas traģisks nav noticis, tomēr, atskatoties atpakaļ, nekas vairs nav tā, kā sākumā, lai arī ikdienas skrējienā to nemaz nevar pamanīt. Iedvesmojoties no "Reader's Digest" attiecību ekspertiem, piedāvājam pazīmes, kas liecina – tava laulība ir uz izjukšanas robežas.

Jūsu sarunās zaudējušas "dziļumu"

Komunikācija ir attiecību zelta atslēga. Bez tās – nekur! Tomēr arī tad, ja šķiet, ka jūs sarunājaties un viss it kā ir kārtībā, tā var arī nebūt. Svarīgs ir sarunu saturs.

Tiesa, ne katru dienu aizņemtajā ikdienā atliek mirklis aprunāties par patiešām nopietnām, dziļām tēmām, tomēr savs laiks ir jāatrod arī šādām sarunām. Turklāt, kas nav mazāk svarīgi, arī ikdienišķas sajūtas nevajadzētu paturēt pie sevis, bet atklāt tās partnerim, tādā veidā stiprinot attiecības.

Ja esi ievērojusi, ka jau kādu laiku sarunu temats aprobežojas ar to, ko iegādāties veikalā, tad, iespējams, ir pēdējais laiks rīkoties, lai saglābtu irstošās attiecības vai konstatētu faktu – iespējams, jau ir par vēlu.

Jūs nespējat atrast kopsaucēju jautājumā par bērniem

Foto: Shutterstock

Dibināt plašāku ģimeni vai palikt diviem vien – tas ir viens no jautājumiem, kuru noteikti nepieciešams izrunāt pirms precēšanās. Tas ir svarīgi, jo nereti domu dažādība šajos jautājumos patiesi spēj iedragāt attiecību noturību. Šis un daudzi tam līdzīgi jautājumi ir pārāk svarīgi, lai vienkārši piekāptos, ja nav īstās sajūtas un pārliecības.

Tomēr dzīvē gadās visādi. Arī tie, kas agrāk vēlējušies bērnus, pēkšņi var pārdomāt. Tas var būt labs darbs, kuru negribas laist vējā, spēku izsīkums tad, ja bērniņu neizdodas ieņemt jau ilgāku laiku, vai arī kāds cits faktors.

Viens no pāra ļoti vēlas bērnu, bet otrs ne – ko darīt? Šajā situācijā eksperti iesaka padomāt par iemesliem, kas varētu partnerim likt domāt citādi. Tomēr akcentē sekojošo – pierunāt kādu, ja otram nav īstas pārliecības par šo lēmumu, arī nebūtu prāta darbs. Ja partneri nespēj vienoties šajā jautājumā, tad jebkurā scenārijā kāds nebūs laimīgs, kas jau atkal liks apsvērt iespēju par šķiršanos.

Pārāk daudz tiek izbaudīts laiks šķirti

Dažkārt ir pilnīgi normāli pavadīt laiku arī šķirti. Arī radio un TV raidījumu vadītājs Valdis Melderis sarunā ar "Viņa" atzina, ka laimīgas laulības noslēpums ir arī kāda līkumiņa izmešana pa vienam. Ja atpūta vienam no otra liek sailgoties pēc sava mīļotā un vairāk otru novērtēt, kāpēc gan to neizmēģināt?

Tomēr, kas svarīgi, šim laikam šķirti ir jābūt dozētām! Problēmas var sākt rasties tad, kad šķirti tiek pavadīts daudz vairāk laika nekā kopā. Tas tāpēc, ka arvien vairāk tiek atrasts no partnera un pierasts arī pie domas, ka ne vienmēr vajag blakus otru cilvēku.

Izvērtē, kad laiks atsevišķi ir veselīgs, bet kad tas nāk jau par skādi jūsu attiecībām.

Jūs vairs nepiestrādājat pie attiecībām

Foto: Shutterstock

Ne velti TV raidījumu vadītāja Kristīne Virsnīte skaidroja: "Ilūzijas par to, ka laulība ir puķu dārziņš ar platlapēm, hostām un visu pārējo, ir absolūtas muļķības."

Iedomas par to, ka, atrodoties laulībā, viss rit savu gaitu un nekad nebūs jāpieliek pūles, lai attiecības sekmētos, ir aplamas. Lai uzturētu attiecībās dzirksti, pie tām ir jāstrādā. Turklāt būtiski, lai abi partneri to vēlas darīt. Arī tad, ja iniciatīvu izrāda tikai viens partneris, var nebūt pietiekami, lai kopā nodzīvotu saules mūžu.

Ja kādam no partneriem trūkst motivācijas strādāt, lai attiecības izdotos, vajadzētu nopietni parunāt. Te gan vērts pieminēt, ka motivāciju ieguldīties attiecībās var atgūt – viss atkarīgs vien no pašiem.

Trūkst cieņas

Foto: Shutterstock

Tas viss var sākties ar vienkāršu pārmetumu, piemēram, par nenomazgātiem traukiem. Vēlāk – pārmetumiem par nepalīdzēšanu ikdienas darbos, visbeidzot pāraugot tādā niknumā, ka sveši nebūs daudzi neglaimojoši pielīdzinājumi dažādiem zvēriem un citiem radījumiem. Protams, šādas lietas nenotiek vienā mirklī, tomēr bieži vien pat visniecīgākie sīkumi palēnām var graut jebkādas cieņas paliekas partneru starpā.

Arī tad, ja agrāk dzīvojāt saticīgi, bet tagad jūs viens otram nemitīgi kaut ko pārmetat, kritizējat un apsaukājat, pastāv liela iespēja, ka jūsu laulība palēnām irst. Ja pateikts un izdarīts ir pārāk daudz, laulība var neizturēt šādu spiedienu.

Ja tu nespēj atrast spēku, lai otru cienītu, pastāv vēl mazāka varbūtība, ka tu atradīsi spēku savu partneri mīlēt.

Uguntiņas nodzišana guļamistabā

Foto: Shutterstock

Nav nekāds pasaules gals, ja guļamistabā nemetaties viens otram virsū gluži kā medusmēneša laikā. Taču, kā ar visu, ir jāatrod zelta vidusceļš.

Kā skaidro eksperti, ir pavisam normāli, ja kaut kādā brīdī attiecībās noplok, bet pēc tam atkal pieaug seksuālā apetīte. Problēmas rodas tad, kad sekss vispār iztrūkst. Šajā situācijā nepieciešams uzdot jautājumu – kāpēc? Vai tas ir nogurums, dzīves pienākumi? Vai arī tam ir kāds cits izskaidrojums?

Šādās situācijās divi mīlētāji kļūst par istabas biedriem vai "biznesa" partneriem. Jebkurā no scenārijiem – tas nebija iemesls, kāpēc jūs stājāties laulībā, bet sekss, kā zināms, ir svarīga attiecību sastāvdaļa, bez kuras iztikt ir grūti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!