Foto: Shutterstock
Jau kopš tālas senatnes pirmās kāzu nakts noslēpumainībai un burvībai ir bijusi īpaša nozīme. Antīkajos laikos un viduslaikos Eiropā eksistēja tā saucamās pirmās nakts tiesības. Protams, šīs priekšrocības izmantošana attiecās tikai uz augstmaņiem, kamēr jaunizceptajam vīram atlika vien klusējot "stāvēt pie ratiem" un gaidīt, līdz feodālis "noplūc" viņa iecerēto "ziediņu". Labi, ka mūsdienās viss notiek daudz civilizētāk un varam, iepazīstot dažādu pasaules tautu pirmās kāzu nakts tradīcijas, atviegloti uzelpot, ka pie mums nekas tāds nenotiek.

Latvijā kāzu nakts tradicionāli visvairāk saistās cirvja un pavārnīcas likšanu zem jaunā pāra gultas, ar mērķi noskaidrot pirmdzimtā dzimumu. Ja par pašmāju pirmās kāzu nakts ierašām viss ir skaidrs, tad laiks, iedvesmojoties no vietnēm "Feelgood", "Mama", "Wedhelper" un "Kulturologia", uzzināt, kādas kāzu nakts izdarības dažādos laikos ir bijušas un joprojām ir raksturīgas citām tautām.

Āfrika: trešais nebūt nav lieks

Foto: AFP/Scanpix

Dažām Āfrikas tautām nevainības zaudēšanas aktu ar speciālu instrumentu palīdzību veica vecākas sievietes, liecina portālā "Mama" publicētā informācija. Ir arī tādas Āfrikas valstis, kuras vēl mūsdienās piekopj tradīciju, ka jaunizceptajam vīram ir jāizsit priekšzobi savai sieviņai, jo bezzobains smaids ir acīmredzams laulātas sievas statusa simbols, ar ko sieviete ļoti lepojas, savukārt jaunas meitenes ar roku kautri piesedz savu vēl pilno zobu rindu.

Citās ciltīs pirmās nakts tiesības tika piešķirtas līgavaiņa tēvam vai vecākajam brālim. Jaunajai sievai nevainību varēja atņemt arī priesteris vai cita ietekmīga cilts persona.

Bija arī tādas ciltīs, kur pirmo dzimumaktu ar līgavu veica pat vairāki autoritatīvi kāzu viesi. Tradicionāli ikviens šī procesa dalībnieks pēc tam pasniedza līgavai kādu vērtīgu dāvanu. Jāsāk domāt, vai ir godīgi, ka mūsdienās jaunais pāris saņem dāvanas tāpat vien – bez īpašas piepūles.

Izraēla: vīrs un sieva slēpjas zem segas

Foto: Shutterstock

ASV: jebkur, tikai ne savā gultā

Foto: Shutterstock

Francija: greizsirdīgo draugu neparastie jociņi

Foto: Shutterstock

Ēģipte: skarba izvēle – nevainība vai nāve

Foto: Shutterstock

Indija, Albānija un Filipīnas: kad pirmā kāzu nakts nav pirmā

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!