Foto: Shutterstock
Strīdi un konflikti ir normāla jebkuru romantisku attiecību daļa. Ja esat laimīgi kopā, ikdienišķiem strīdiem nevajadzētu kļūt par iemeslu, lai izšķirtos, tomēr tā var notikt, ja izmanto neefektīvu konflikta risināšanas metodi. ASV zinātnieki ir izpētījuši, kuras konfliktu risināšanas metodes sievietes un vīrieši uzskata par visefektīvākajām, raksta "Psychology Today".

Konflikti attiecībās nav nekas neparasts. Satraukties par to esamību nevajadzētu. Psihoterapeite Guna Berga uzsver, ka konflikti un strīdi neliecina par attiecību iziršanu: "Tieši pretēji, tā ir nepieciešama attiecību sastāvdaļa. Ja pie manis atnāk klienti un saka, ka dzīvo daudz gadus kopā un vispār nestrīdas, tad ir vispār jautājums, vai tās attiecības ir dzīvas. Bet ir milzīga atšķirība starp strīdiem un konfliktu risināšanas veidiem – vai cilvēks vienkārši dzīvo no tiem konfliktiem, vai viņš arī viņus risina. Strīdi ir neizbēgami!"

Tas, kā tu risini strīdus, var novest pie sāpīgām sekām un pat šķiršanās. "Psychology Today" raksta, ka pētījumā par strīdu taktikām sievietēm bija jānorāda iespējamie veidi, kā rīkoties strīda gadījumā. No 220 variantiem, tika apkopota 21 populārākā versija, piemēram, "atvainoties", "piedot" vai "strīdēties".

Pēc tam tika izvērtēta katras taktikas efektivitāte. Izrādījās, ka strīdu risināšanā sievietēm vissvarīgākā ir komunikācija. Problēmu izrunāšana bija novērtēts kā vislabākais konflikta risinājums. Starp pieciem efektīvākajiem rīcības modeļiem ierindojās arī atvainošanās, piedošana, kopīga laika pavadīšana un kompromisa meklēšana.

Par neefektīvākajām konfliktu risināšanas metodēm atzina alkohola lietošanu, partnera ignorēšanu vai izvairīšanos no otrās pusītes un izlikšanos, ka nekas nav noticis.

Jāpiebilst gan, ka vīriešu un sieviešu versijas par to, kā efektīvi risināt konfliktu, nedaudz atšķiras. Kamēr sievietes ir gatavas piedot vīriešiem, kas atvainojas un sola ar viņām pavadīt vairāk laika, vīriešu dusmas un aizvainojumu, saskaņā ar viņu atbildēm, var mazināt ar fiziskas tuvības palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!