Dr. med., seksologs Boriss Doņņikovs atklāj dažādus dzīvesstāstus par sānsoļiem, lai uzskatāmi parādītu, ka ne vienmēr viss ir vienkārši. Kurš pirmais metīs akmeni?

Meklējam atbildes uz "kāpēc?"
Varbūt pati esi kādreiz nonākusi šādā situācijā, kad nevari izvēlēties vienu no diviem vīriešiem un gribas paturēt abus, bet varbūt - gluži pretēji - esi ļoti sāpināta, kad partneris aizšļūcis pa kreisi. Ir tik dažādi iemesli, kāpēc cilvēki sper sānsoļus. Visus droši vien pat nav iespējams uzskaitīt, taču mēģināsim ieskicēt, kas a priori pamudina doties ceļā, no kura, iespējams, vairs nebūs atpakaļceļa. Vai tiešām vainīga tikai iekāre un izlaidība? Izrādās, milzīga nozīme ir raksturam un attieksmei pret dzīvi, vēl lielāka - aktuālajam emocionālajam stāvoklim, bet vislielākā - apkārtējai videi, kas mūs saindējusi un pārvērtusi.

Trīs visdziļākie iemesli
Ikviena no mums atšķiras ar savu seksualitātes izpratni un tās realizāciju. Vienai sekss ir tikai mehānisks paņēmiens, lai radītu bērnu, un nekas vairāk! Otrai tas ir pienākums, kas jāpilda, jo visi taču nodarbojas ar seksu. Trešajai tas palīdz likvidēt stresu, ceturtajai tas var kļūt par manipulācijas instrumentu, lai sasniegtu mērķi, piektajai sekss ir kā spēle, kas saistās ar piedzīvojumu un prieku, lai justu, ka esi dzīva. Atkarībā no seksualitātes izpratnes var raudzīties arī uz kreisajiem soļiem un iemesliem, kā līdz tam var nonākt. Monogāmi cilvēki, sabrūkot attiecībām, to ļoti pārdzīvo un ar milzīgām pūlēm cenšas tomēr saglābt, mēģināt atrisināt personīgo dzīvi, nemetoties svešos apskāvienos. Poligāmie cilvēki savukārt visu mūžu dzīvo ar vairākiem partneriem un uzskata, ka tā vajag. Var nodalīt trīs dziļos, slēptos iemeslus, kāpēc gadās sānsoļi.

  • 1. Kulturālas vides un sabiedrības ietekme. Ir tādas vides, kuras pozitīvi stimulē poligāmiju. Piemēram, Pols Gogēns savā grāmatā "Noa Noa dievišķā zeme" aprakstīja sabiedrību Polonēzijas salās, kur katrai ģimenei bija prieks piedāvāt savu meitu vai sievu ikvienam viesim.

Daudzās dienvidu zemēs seksuālās robežas ir izplūdušas un atļauts tiek daudz kas. Taču, jo tālāk virzāmies uz ziemeļiem, jo attiecības sabiedrībā kļūst reglamentējošākas. Mūsu sabiedrībā sānsoļi tiek uzskatīti par slikto toni, un mēs dzīvojam, to zinot. 

  • 2. Mātes ietekme. It īpaši lielu lomu tā atstāj uz meitām. Mēs neatzīstam un negribam atzīt, taču mātes piemērs un audzināšana sievietei zemapziņā nāk līdzi, jo bērns kā magnetafons ierakstījis visu no saviem vecākiem. Protams, dzīves laikā šo informāciju ir iespējams pārstrādāt.

Viens piemērs. Kādas meitenes māte aizrāvās ar dažādiem partneriem, vienā šādā brīdī pameta vīru un palika dzīvot kopā ar meitu. Viņai bija daudz vīriešu, meita visu redzēja un agri sāka dzīvot dzimumdzīvi. No 14 līdz 29 gadu vecumam viņa bija nomainījusi ļoti daudzus partnerus, arī sievietes, jo viņai viss interesēja. No vienas puses, redzam, ka meitene tika audzināta brīvā atmosfērā, no otras puses, kopš viņa ir precējusies, pēdējo piecu gadu laikā viņai ir tikai viens vīrietis - viņas vīrs.

Šobrīd džins atrodas pudelē, taču, ja vīrs izdarīs nozīmīgu kļūdu - apvainos vai aizskars viņu -, tas var kļūt liktenīgi, jo sievietei iekšēji nav nekādu barjeru, viņā ir milzīgs seksuāls temperaments un psiholoģiski priekšstati, lai aizskrietu pa kreisi. Šobrīd viņai zvana bijušie mīļākie, bet viņa ne ar vienu pat nevēlas runāt. Pagaidām!

  • 3. Mikrosociālā vide (bērnudārzs, skola, draugu kompānija, kolektīvs) ļoti ietekmē cilvēku. Jebkurš sods, ko bērns ir saņēmis par kādu seksualitātes izpausmi bērnībā, var draudēt ar traucējumiem pieaugušā periodā.

Piemērs. Kāda meitene dzīvoja internātskolā, kur bija stingra audzināšana. Reiz, kad viņai bija 12 gadu, skolēni pajokojuši, iebīdot viņu zēnu ģērbtuvē un aizslēdzot durvis. Meiteni atrada skolas direktors, kurš situāciju uztvēra nepareizi – kā ļaunprātīgu ziņkārību par puikām. Viņu izsauca visas skolas priekšā, veicot sabiedrisku tiesu. Kopš tā brīža viņai izstrādājās aizsargreakcija, un nākotnē pret seksuālām attiecībām viņa kļuva atturīga. Viņa apprecējās, dzemdēja divus bērnus, taču gultā bija rezervēta.............

Pilnu rakstu lasiet žurnāla UNA maija numurā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!