Foto: Shutterstock

Ja mīlestība mēdz būt tik sūrstoša un sagādā mums sāpes, kādēļ mēs mīlam? Kādēļ tas ir viss, ko mēs dzīvē meklējam? Šīs sāpes, ciešanas un satraucošos pārdzīvojumus? Kādēļ tas ir viss, pēc kā mēs tiecamies? Pēc pašaizliedzīgas gatavības atdot sevi visu? Kādēļ? Tādēļ, ka tā ir... Mīlestība.

Zinātnieki (Hetfīlds un Repsons, 1995) mīlestībai izšķir divus galvenos veidus:

Kaislīga mīlestība, kurā ietilpst nepārtraukta domāšana par mīļoto cilvēku, un tai piemīt arī sirsnīgas seksuālas jūtas un spēcīgas emocionālas reakcijas.

Līdzjūtīga mīlestība, kas nozīmē paļaušanos un maigas jūtas pret kādu, kurš ir tuvs.

Pašlaik viena no pazīstamākajām mīlestības teorijām (kas nozīmē akadēmisku minējumu, nevis pierādītu faktu) ir Roberta Šternberga Trīsšķautņu mīlestības teorija.

Ko nozīmē trīsšķautņu mīlestība

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaisle - fiziska uzbudinājuma, satraukuma un pievilcības sajūta attiecībā pret kādu cilvēku. Kaisle liek just "iemīlēšanos" un ir ar mīlestību visvairāk saistītā sajūta. Tā arī rodas ļoti ātri un spēcīgi ietekmē un noskaņo tavas spriešanas spējas.

Intimitāte jeb tuvība ir sajūta, ka esi tuvs un saistīts ar kādu (attīstās laika gaitā ar domu apmaiņu un ļoti labu saprašanos). Tuvība cilvēkus padara par domubiedriem un liek piedāvāt emocionālu un materiālu atbalstu viens otram.

Uzticība jeb savstarpēju saistību sajūta ir katra paša apņēmība un solījums viens otram stiprināt mīlestības jūtas un aktīvi uzturēt abu attiecības. Uzticība liek būt nopietnam, veidot nopietnas attiecības un apsolīt otram cilvēkam, ka būsi blakus arī grūtā brīdī.

Šternbergs Trīsšķautņu mīlestības teoriju izmanto arī, lai sniegtu atbildes uz dažiem visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par mīlestību:

Vai mēdz būt mīlestība no pirmā skatiena?

Tā gadās, kad mēs esam kaisles pārņemti, bez tuvības vai uzticības sajūtas (abas rodas laika gaitā). Šternbergs to sauc par apmātības mīlestību. Tā kā nepastāv ne tuvības, ne uzticības sajūtas, tad apmātības mīlestībai agri vai vēlu ir lemts izgaist.

Kādēļ daži cilvēki apprecas neilgi pēc iemīlēšanās?

Šī ir kaisles un uzticības kombinācija, taču bez tuvības. Šternbergs to dēvē par Holivudas mīlestību. Šajā gadījumā divi cilvēki apņemas būt uzticīgi viens otram, balstoties uz savu kaislību. Ja laika gaitā neattīstās tuvības sajūta, šīs attiecības visbiežāk izjūk.

Vai var būt mīlestība bez seksa?

Ak jā, uzticīga mīlestība, kur tuvība un uzticība iet roku rokā bez seksuālas aizrautības.

Kādēļ romantiskai mīlestībai nav ilgs mūžs?

Kaisle un tuvība bez uzticības ir romantiska mīlestība. Kad kaisle izgaist, un tuvība mazinās, attiecībām pienāk gals.

Apmātība un mīlestība

Foto: stock.xchng

Apmātība ir acumirklīga iekāre – viena cilvēka hormonu vētra sasaucas ar otra cilvēka hormonu vētru.

Mīlestība ir draudzība, kas izraisa liesmu. Kādu dienu tā iesakņojas un aug, aizvien vēršoties plašumā.

Apmātības iezīme ir nedrošības sajūta. Tevi pārņēmis satraukums, nemiers, dedzība, taču nav patiesas laimes sajūtas. Tevī nepārtraukti smeldz šaubas, neatbildēti jautājumi, dažādi mazi sīkumi, kas attiecas uz tavu mīļoto cilvēku, par kuriem tu pārāk daudz negribētu zināt, jo baidies sabojāt sapni.

Mīlestība ir klusa saprašanās un nobriedusi gatavība pieņemt otra cilvēka trūkumus, vājības un nepilnības. Tas ir pa īstam. Mīlestība dod tev spēku un aug neaptverami liela – lai atbalstītu mīļoto. Tevi silda mīļotā cilvēka klātbūtne tavā dzīvē, pat tad, ja viņš/viņa ir prom. Attālums nevar jūs šķirt. Tev ir tik daudz brīnišķīgu filmu tavā galvā, kuras tu gara acīm skaties atkal un atkal. Tuvu vai tālu, jūs apzināties, ka esat kopā, un varat gaidīt.

Apmātība saka: "Mums nekavējoties jāprecas. Es negribu riskēt, ka varētu pazaudēt tevi."

Mīlestība saka: "Esi pacietīgs. Nekrīti panikā. Plānojot nākotni, paļaujies droši uz mani."

Apmātībai piemīt seksuālā aizrautība. Vienmēr, kad esat kopā, tu ceri, ka būs seksuālās tuvības brīdis.

Mīlestība nav balstīta uz seksu. Tā ir draudzības nobriešana, kas seksu padara brīnišķīgāku. Vispirms jums jābūt draugiem, lai kļūtu par mīļākajiem.

Apmātībai trūks uzticības, paļāvības. Kad mīļotais nav klāt, tu domā, ka varbūt viņš/viņa tagad krāpj tevi. Dažreiz tu to pārbaudi.

Mīlestība nozīmē uzticību un arī ticību. Tevī valda miers, harmonija, drošība un neievainojamības sajūta. Mīļotais cilvēks jūt tavu paļāvību un liek arī viņam/viņai būt vēl uzticamākam.

Apmātība liek tev zaudēt galvu un darīt lietas, kuras tu vēlāk nožēlo, savukārt mīlestība nekad nevirzīs tevi nepareizā virzienā.

Mīlestība liek tev just, ka tu dzīvo pilnvērtīgu dzīvi. Tā noslēdz loku, veidojot pilnu apli. Tā aizpilda tukšumu tavā sirdī. Mīlestība ir pacilājoša. Tā liek tev skatīties augšup. Tā liek tev domāt augstas domas. Tā liek tev kļūt par labāku cilvēku nekā tu biji pirms tam. Ja tavā dzīvē ir mīlestība, tad tā dāvina tev ļoti daudz ko nebijušu. Ja tavā dzīvē nav mīlestības, tad visam pārējam, kas tev ir, nav nekādas nozīmes.

Mūsu dzīves noslēpums ir ne tikai dzīvošana, bet arī kaut kas, kā dēļ ir vērts dzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!