Foto: Shutterstock
Par jūtu ķīmiju, mīlestības būtību un tās dažādajām izpausmēm runāts daudz un bieži. Piemēram, slavenais rakstnieks Frederiks Beigbeders uzskata, ka mīlestības noilgums ir trīs gadi – pēc tiem šīs netveramās jūtas zūd, aiz sevis atstājot vien pieraduma spēku. Tomēr šo viedokli apgāž neskaitāmi citi apgalvojumi un arī piemēri no dzīves, kas apliecina – kaislīga mīlestība reizēm var ilgt arī gadu desmitiem ilgi.

Jāpiebilst, ka viedokļi par to, kā tad nezaudēt mīlestību attiecību neizbēgamajā ikdienas rutīnā, starp sievietēm un vīriešiem atšķiras. Taču arguments, kas vieno abas puses, viennozīmīgi ir savstarpējās cieņas pieminēšana.

Kā zināms, cieņu un lojalitāti nav iespējams iemantot īsā mirklī nevienās partnerattiecībās, un arī sievietes un vīrieša kopdzīve nav izņēmums. Šoreiz vairāk runāsim par cieņu, ko sieviete jūt pret vīrieti, un to, cik tā ir būtiska laimīgas ikdienas nodrošināšanā un savstarpējās saiknes nezaudēšanā.

Lūk, veidi, kā vīrietim iemantot sievietes cieņu, vienlaikus stiprinot savstarpējās attiecības un uzlabojot spēju vienam otru saprast – iespējams, pat no pusvārda.

Pirmkārt, vajag cienīt sevi

Ir neiespējami cienīt kādu, kurš neciena pats sevi. Taču mūsu ikdienā sastopamies ar neskaitāmiem cilvēkiem, kuri par sevi it kā rūpējas, mīl sevi, cenšas apmierināt savas vajadzības un ambīcijas, un tomēr – neciena sevi. Kā tad uzminēt, vai nemaldāmies un sevi patiešām cienām? Atbilde ir vienkārša – cilvēki, kuriem piemīt šī īpašība, rīkojas taisnīgi, domā objektīvi un paliek uzticīgi savam viedoklim un vērtībām, neraugoties uz iespējamu sabiedrības spiedienu un citiem faktoriem.

Savstarpējās attiecībās šī pašcieņa un spēja būt lojāliem, pirmkārt, pret sevi, ir viens no saskanīgas un laimīgas kopdzīves stūrakmeņiem. Turklāt tā, kā zināms, mūs arī padara krietni pievilcīgākus partneru acīs, vai ne?

"Es vienmēr esmu lūkojusies pēc vīrieša, kurš būs pašpietiekams. Paliks uzticīgs sev un saviem spriedumiem, neļaujot ārējai ietekmei sagrozīt sev galvu. Noteikti nespētu būt kopā ar kādu, kuram nav mugurkaula – esmu sastapusies ar šādiem vīriešiem, un rezultāts vienmēr bijis vienāds. Pēc neilga laika kļūst skaidrs, ka mums nav viens ceļš ejams, jo, kamēr es vados pēc savas intuīcijas un iztieku ar savu kompasu un karti, mīļotais jau paguvis iztaujāt desmitiem cilvēku, kā likums, ieklausoties, piemēram, mātes uzskatos un tos pārņemot kā savējos. Ja vīrietis ir viegli iespaidojams, kopdzīve ar viņu nebūs iespējama. Kā tādu vispār var cienīt?" Marta (25), sabiedrisko attiecību speciāliste.

Nē – pazemojumiem, jā – prasmīgai kritikai!

Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka sievietes bieži vien krietni jūtīgāk uztver kritiku un nevainojami saskanīgās attiecībās nedzīvo neviens pāris. Mūsu pasaules uztvere ir visnotaļ atšķirīga, tāpēc nesaskaņas dažādās situācijās rodas gluži dabiski. Svarīgākais vīriešiem, sastopoties ar šādiem brīžiem, ir atcerēties, ka viņa mīļotā ir viņa dārgums, tāpēc domstarpību risināšanā nekādā ziņā nav atļauts aizskart mīļotās cieņu. Nereti tas var notikt gluži neapzināti, taču, mērķtiecīga partneres aizskaršana un sāpināšana sēs aizvainojumu, kas laika gaitā iznīcinās savstarpējo paļāvību un sievietē mītošo cieņu pret partneri.

Starp citu, aizrādot partnerei par viņas rīcību vai uzskatiem, noteikti nevajadzētu kritizēt viņas personību. Pašcieņa ir viena no lielākajām sievietes vērtībām, tāpēc, to sargājot, reizēm varam spert arī neapdomīgus soļus. Lai to novērstu, kritiku velti konkrētiem darbiem, vārdiem vai rīcībai, kas sievietei ļaus savu būtību distancēt no ausīm ne vienmēr tīkamajiem vārdiem un objektīvo kritiku uztvert ar vēsu prātu.

Par varoņdarbiem gultā labāk klusēt

Foto: Shutterstock

Spēja piekāpties un atzīt savas kļūdas

Foto: Shutterstock

Tiešas valodas runāšana

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!