Foto: Shutterstock
"Mans vīrs, kuram tūlīt būs 50 gadu, jau sešus gadus rosās pa dažādiem iepazīšanās un seksa piedāvājumu kanāliem, liek sludinājumus, sarakstās, sazvanās ar citām sievietēm. Viņš uzskata, ka precētam cilvēkam tas ir normāli un šāda nieka dēļ neviena tiesa laulību nešķirs, jo neesot tāda punkta, ka sieviešu meklēšana internetā ir krāpšana un laulība būtu šī iemesla dēļ šķirama.

Viņš sievu nekrāpjot, jo neesot pierādījumu, ka būtu ar kādu saticies un pārgulējis. Vai tiešām šādas rīcības dēļ nešķirs laulību, ja to pieprasīs sieva?" portālam DELFI jautā lasītāja.

Atbild M.psych psihoterapeite Benita Griškeviča

"Sveicināti! Tā kā jautājumu uzdodat nevis juristam, bet psihoterapeitam, domāju, ir vērts padomāt par tā konflikta būtību, kurš izveidojies jūsu pāra attiecībās.

Acīmredzot, draudu šķirties izmantojat kā spēcīgu ieroci, lai pateiktu vīram, cik ļoti Jūs neapmierina viņa rīcība. Viņa reakcija ir dabiska - cilvēks negrasās atteikties no ierastās nodarbes, kas, iespējams, jau izvērtusies atkarīgā uzvedībā. Vai mazums alkoholiķu apgalvojuši, ka viņu dzeršana "jau nav nekas tāds"? Šādi izpaužas problēmas noliegšana, lai varētu turpināt praktizēt tik tīkamo nodarbi.

Tādēļ arī vīrs apstrīd savas rīcības nopietnību un lolo ilūziju, ka tiesa varētu Jūs piespiest palikt laulībā. Domāju, ka zem jautājuma "šķirs vai nešķirs?" ir paslēpti citi jautājumi - kuram taisnība un kurš vainīgs. Visdziļākajā būtībā taisnība ir abiem jeb neapmierinātas vajadzības (vai arī vēlmes) ir jums abiem.

Vīra gadījumā tās ved pie neatbilstošas kompensēšanas virtuālos sakaros, Jūsu gadījumā tās izraisa vēlmi "atņemt" vīram šo uzvedību, kura nozog uzmanību, laiku un enerģiju jūsu savstarpējām attiecībām. Protams, iznākums liek saukt pēc taisnīguma un vainīgā meklēšanas, jo līdzsvars ir izjaukts - vīram tiek prieks, jums - gluži kas cits. Saprotams, ka nevēlaties, lai notiekošais taptu zināms plašākā lokā, ja izjūtat kaunu par krāpšanu. Vīra atteikšanās pieņemt, ka viņa rīcība izraisa Jūsu ciešanas, rada vēl lielāku rūgtumu un atsvešināšanos.

Vai sešu gadu laikā esat emocionāli attālinājusies un pieņēmusi lēmumu šķirties, vai vēl joprojām spējat domāt par kopdzīvi? Kādu iemeslu dēļ Jums neizdodas tikt sadzirdētai, kad mēģināt runāt par jūtām - pazemojumu, atraidījumu? Cik lielā mērā vīrs iesaistās sarunā par to, ko viņam sniedz iemīļotā nodarbe, un kā to varētu risināt veselīgākos veidos?

Acīmredzami vīrs nevēlas zaudēt laulību. Ja abiem ir svarīgi palikt kopā, jādomā, kā to izdarīt. Jāatbild uz jautājumu, ko jūs abi esat gatavi ieguldīt attiecībās, lai krīzi pārvarētu, un jāmainās vai arī jāiet katram uz savu pusi!"

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!