Foto: Shutterstock
Izmantojot izglītojošu spēli un tās ietvaros uzdodot precīzus jautājumus, ir noskaidrots, ka aptuveni 70% Latvijas iedzīvotāju dozē veļas pulverus, tam izmantojot pieejamos mērtraukus. Tas ir salīdzinoši labs rādītājs, jo pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, kompakto veļas pulveri jādozē mazākās devās kā līdz šim, informē Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija.

Jaunie pulveru iepakojumi ir ērtāk pārnēsājami un uzglabājami, tie aizņem arī mazāk vietas. Būtisks šeit ir arī ilgtspējas faktors, jo mazākam iepakojumam nepieciešams mazāk izejmateriālu, lai to izgatavotu - tātad tiek radīta mazāka ietekme uz vidi.

Nolūkā noskaidrot Latvijas patērētāju zināšanas par veļas pulveru dozēšanu, kā arī informēt par pareizu to lietošanu, "Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija" izveidoja interaktīvu mājas lapu www.nepardoze.lv. Mājas lapā ikviens interesents var piedalīties spēlē un noskaidrot, kādi ir viņa veļas pulveru izmantošanas paradumi, piemēram, vai viņš/viņa pieder pie saprātīgajiem dozētājiem, vai gluži pretēji – pārdozētājiem.

Piedaloties 700 dalībniekiem, līdz šim tika noskaidrots, ka vairumā gadījumu cilvēki zina, kāda ir ieteicamā veļas pulvera doza un kāpēc dozēt ir būtiski. Taču ļoti daudzi šīs zināšanas nepielieto - gandrīz 30% pulveri ber no pakas vai izmanto virtuves piederumus, nevis izmanto mērtrauku pareizai dozēšanai (skatīt pievienoto infografiku).

Jaunās paaudzes veļas pulveri, kas nesen ienākuši Eiropas Savienības valstu tirgū, paredz, ka rekomendējamā pulvera doza vienai mazgāšanas reizei ir ne lielāka par 75g (kas atbilst ne vairāk kā 115ml) standarta veļas mašīnai. Šis inovatīvais risinājums pulvera iepakojumu padara mazāku un vieglāku, taču tajā pašā laikā ļauj izmazgāt tikpat daudz veļas kā agrāk. Citiem vārdiem sakot - mazāka doza nodrošina to pašu rezultātu.

"Patērētājiem nevajadzētu apmulst un domāt, ka ar mazāku iepakojumu varēs izmazgāt mazāku veļas daudzumu. Kompaktie veļas pulveri ir koncentrētāki, tāpēc tos jādozē mazākās devās. Aicinu ievērot instrukciju, kas pieejama uz katra iepakojuma," rekomendē Raina Dūrēja, "Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas" izpilddirektore.

Balstoties publikācijai peivienotajā infografikā, piedāvājam arī spēlē fiksētos rezultātus, kas noderīgi ikdienas mājsaimniecības darbos:

  • Mazgājot veļu, 41 procents cilvēku seko norādēm uz iepakojuma par nepieciešamo pulvera dozu, savukārt 27 procenti to dara neregulāri, bet 32 - nekad nepievērš uzmanību ieteicamajai pulvera dozai.
  • Tāpat secināts, ka 21 procents cilvēku pulveri veļas mašīnā ber no pakas, 6 procenti izmanto radošāku risinājumu - lieto glāzi, šķīvi vai karoti, savukārt 73 procenti cilvēku, mazgājot veļu, izmanto pulvera bēršanai paredzētu mērtrauku.
  • Vērtējot cilvēku zināšanas par veļas pulvera dozēšanu, noskaidrots, ka 75 procenti zina, ka maksimālā ieteicamā  kompaktā pulveras doza ir 75 grami, kamēr 15 procenti uzskata, ka tā ir 100 gramu, bet 10 procentiem par šādu lielumu nav ne mazākās nojausmas.
  • Spēles ietvaros sniegta arī noderīga informācija par veļas pulvera dozēšanas iemesliem, atklājot, ka 83 procenti cilvēku zina, ka tas jādozē, lai, lietojot mazāku pulvera daudzumu, iegūtu to pašu rezultātu un ietaupītu līdzekļus, 4 procenti cilvēku domā, ka dozēšana ietaupa mazgāšanas laiku, bet 13 procenti uzskata, ka pulvera dozēšana novērš veļas mašīnas bojājumus.
Vairāk informācijas skatiet publikācijai pievienotajā infografikā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!