Foto: PantherMedia/Scanpix
Aizvien biežāk veikalu plauktos ir redzamas paciņas ar neredzētu saturu – dīvaina paskata sēkliņām, garenām, sārtām ogām un citiem brīnumiem, dēvētiem par "superfūdiem".

Šādu nosaukumu tie ieguvuši to bagātās uzturvērtības dēļ, jo satur vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus un citus veselību veicinošus savienojumus. Šie produkti tiešām ir bagāti ar organismam nepieciešamām uzturvielām, un tos ieteicams lietot kā papildinājumu (nevis aizvietotāju) veselīgam, dārzeņiem un zaļumiem bagātam uzturam.

Turpinājumā vērtīgāko "superfūdu" uzskaitījums un to īpašību apraksts, kas tapis, izmantojot Ances Annas Šternbergas grāmatā "Topi vesels" atrodamo informāciju.

Čia sēklas

Čia ir mazas, pelēkmelnas, gaiši pelēkas un pat baltas sēkliņas, kuru sastāvā ir ļoti daudz cilvēka organismam nepieciešamo uzturvielu. Čia sēklas dēvē par spēka sēklām to bagātīgā satura dēļ, kas nodrošina enerģiju, spēku un izturību. Tās uzlabo aknu un žultspūšļa darbību, pazemina sirds un asinsvadu slimību risku, mazina iekaisuma procesus un stiprina imunitāti.

Tāpat čia sēklas ir lielisks olbaltumvielu avots – to sastāvā ir aptuveni 20 procenti augstvērtīgu olbaltumvielu, un tās satur visas neaizvietojamās aminoskābes. Čia sēklas ir arī viens no labākajiem augu valsts omega-3 un omega-6 taukskābju avotiem, tās saturot pat 60 procentu apmērā.

Jāpiebilst, ka produkts ir viegli sagremojams un nesatur glutēnu, kā arī čia sēklās ir gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas, kas strādā kā "zarnu birste", attīrot zarnu traktu no nelabvēlīgām baktērijām un toksīniem. Tāpat čia sēklas ir arī bagātas ar kalciju un satur ievērojamu daudzumu labai veselībai nepieciešamo antioksidantu, kas uzveic nogurumu, palielina izturību un mazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī neitralizē vēža šūnas un atsevišķos gadījumos pat spēj apstādināt tā attīstību.

Godži ogas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Godži ogas, līcija, Tibetes bārbele. Arī Latvijas tirgus arvien vairāk pildās ar šīm sarkanajām, žāvētajām odziņām. Kas tajās ir tik labs?

Godži ogas var augt skarbos apstākļos, un par to mājvietu uzskata Āziju, kur tās kultivētas vairāk nekā 5000 gadu. Godži ogu dzimtenē Ķīnas provincē Ninsjā dzīvo vairāk simtgadnieku nekā citur Ķīnā, turklāt Ninsjā cilvēki novecojot daudz "graciozāk".

Godži ogas visbiežāk kaltē vai žāvē līdz rozīnveida tekstūrai. Produkts ir adaptogēns (termins, kas apzīmē auga terapeitisku ietekmi uz ķermeni. Adaptogēni uzmundrina un spēcina organismu, palīdzot ķermenim vieglāk tikt galā ar stresu. Tie organismā darbojas ļoti gudri, balansējot tos orgānus, kas izgājuši no līdzsvara).

Godži ogas uzlabo imūnsistēmas funkcijas, stimulē sārmainas vides veidošanos ķermenī, kas ir būtisks labas veselības priekšnoteikums. Ogu sastāvā esošās vielas atjauno vitalitāti, aizsargā aknas, uzlabo redzi un asins kvalitāti, kavē novecošanās procesus, paaugstina libido, veicina smadzeņu darbību un nostiprina sirds un asinsvadu sistēmu.

Godži ogu lietošanu rekomendē aknu un nieru slimību gadījumā, locītavu problēmām, muguras lejasdaļas sāpēm, reiboņiem, trokšņiem ausīs, galvassāpēm un teju visām citām veselības problēmām, ar ko varam saskarties ikdienā. Protams, ogas nav ārstniecības līdzeklis šīm saslimšanām, tomēr tās spēj pabarot organismu ar tam nepieciešamajām uzturvielām un atjaunot organisma dabisko pašdziedināšanās mehānismu.

Kokosrieksti

Foto: Shutterstock

Kokosrieksti ir kokospalmu sēklas, un tās ir dabisks ūdens filtrs. Pirms ūdens nokļūst kokosriekstā, tas veic ilgu ceļu augšup pa sēklas stumbru. Caur stumbra šķiedrām, kas attīra ūdeni, pirms tas nokļūst riekstā. Viena litra filtrēšana aizņem apmēram deviņus mēnešus. Jauna kokosrieksta ūdens sastāva ziņā ir gandrīz identisks cilvēka asins plazmai.

Kokosrieksti satur 90 procentus tīras piesātinātās taukskābes, kas ir svarīgs pamatelements cilvēka šūnu sastāvā. Vidējas ķēdes taukskābes stiprina imūnsistēmu, vairogdziedzeri, nervu sistēmu, ādu un nodrošina ātru enerģijas apgādi organismā.

Lietojot uzturā kokosriekstu eļļu, tiek ievērojami samazināts uzkrāto tauku daudzums, paātrinoties vielmaiņai un vairogdziedzera darbībai, kā rezultātā tauki sadeg un asimilējas ātrāk. Jāpiebilst, ka kokosriekstu eļļa neuzglabājas ķermenī kā tauki, bet sadeg enerģijā tūlītēji, un tas palīdz iedarbināt lieko tauku metabolismu.

Kokosriekstos nav holesterīna, un tie uztur veselu sirdi. To lietošana atjauno ādas šūnu membrānas, kā arī palīdz regulēt un nostiprināt hormonālo sistēmu un imūnsistēmu. Savukārt to sastāvā esošās taukskābes – laurskābe, kaprīnskābe, kaprilskābe mitrīnskābe – iedarbojas pret sēnītēm un vīrusiem, kā arī tām ir antibakteriālas īpašības.

Lai spētu kokosriekstu pilnvērtīgi izmantot pārtikā, jāsaprot, kā tas nobriest. Kad kokosrieksts ir jauns, tajā ir litrs ūdens, savukārt, tam nogatavojoties, tā iekšiene apaug ar mīkstumu jeb kokosrieksta gaļu. Kad kokosrieksts ir nesen nogatavojies, tā gaļu var ēst uzreiz ar karoti, bet, kad kokosrieksts nobriest, mīkstums kļūst biezāks un cietāks. Šajā brīdī tas satur visvairāk unikālo tauku un eļļu. Kokosriekstu eļļa satur visvairāk laurskābes nekā jebkurš cits augs uz zemes. Otrs lielākais laurskābes avots ir mātes piens.

Makas sakne

Foto: www.topivesels.lv

Makas sakne ir Andu afrodiziaks jeb dabas viagra. Leģenda vēsta, ka inku karotāji ēduši makas sakni pirms došanās kaujā, lai padarītu karaspēku mežonīgu un spēcīgu, toties pēc karošanas karavīriem bijis liegts to izmantot uzturā, lai pasargātu sievietes no pārmērīgas vīriešu seksuālās aktivitātes.

Makas saknes lietošana uzturā var novērst veselības problēmas – anēmiju, hronisku nogurumu, depresiju, sliktu atmiņu, kuņģa vēzi, stresa izraisītas problēmas, tuberkulozi. Makas sakne ievērojami palielina enerģijas daudzumu, spēku un izturību, kā arī uzlabo libido. 

Turklāt makas lietošana uzturā palīdz atbrīvoties no neauglības, menopauzes simptomiem, menstruālā cikla traucējumiem un diskomforta to laikā. Tāpat tā ievērojami uzlabo spermas kvalitāti vīriešiem un spēj palīdzēt prostatas saslimšanu gadījumā. Maka līdzsvaro hormonālo sistēmu, atjaunojot ķermeņa spēju ražot nepieciešamos hormonus.

Ziedputekšņi

Foto: Katrīna Lipska

Ziedputekšņi ir augstvērtīgs dabas produkts, ko bites ievāc no augu ziedu putekšnīcām un izmanto uzturā kā olbaltumvielu un vitamīnu avotu. Ziedputekšņi ir reproduktīvais materiāls augos. Tas ir veidots no cēlmetāliem un mikroelementiem, kas transportēti augšup pa augu, līdz sasnieguši tā auglīgo daļu – ziedu.

Tie ir makro un mikroelementu pārpilni, satur aptuveni 60 dažādu elementu, ieskaitot bāriju, boru, kalciju, varu, zeltu, jodu, dzelzi, magniju, mangānu, fosforu u.c.  

Ziedputekšņi ir arī sārmains produkts, kas, pēc uztura speciālistu domām, ierindojas dabā sastopamo pilnvērtīgāko produktu saraksta augšgalā. Ziedputekšņi satur arī enzīmus, kas piedalās gremošanas procesā.

Cilvēkiem, kuri uzturā ik dienas lieto ziedputekšņus, nepieciešams uzņemt pat līdz 15 – 20 procentiem mazāk barības, jo maltīte efektīvāk asimilējas, radot sāta sajūtu.

Putekšņos ir arī augsts antioksidantu saturs, tāpat tie ir arī afrodiziaks. Ziedputekšņi vairo darba spējas un ir īpaši ieteicami, ja ir liela fiziska vai garīga slodze. Produkts paātrina muskuļu augšanu, veicina apjoma un formas veidošanos, paaugstina izturību, spēku, enerģiju un ātrumu, kā arī nodrošina straujāku organisma atjaunošanos.

Jāpiebilst, ka ziedputekšņi samazina histamīna izdalīšanos organismā, neitralizējot alerģijas, kā arī tie stiprina imunitāti un ir 18 vitamīnu avots, ieskaitot gandrīz visus B grupas vitamīnus, kā arī C, D un E vitamīnu.

Tāpat to sastāvā ir karotīns, lecitīns, 22 neaizvietojamās aminoskābes, 14 taukskābes, kā arī nukleīnskābes RNA, DNA, steroīdo hormonu savienojumus, augu hormonus un citas vērtīgas vielas.

Ziedputekšņi ir bagātākais biopieejamo olbaltumvielu avots, kas sastopams dabā. Ziedputekšņi satur apmēram piecas līdz septiņas reizes vairāk olbaltumvielu nekā gaļa, olas un siers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!