Foto: Shutterstock
Sveicināti! Man pēdējās divas mēnešreizes ir savdabīgākas nekā ierasts. Parasti mēnešreizes ilga piecas dienas, pirmā diena bija smērējumi, tāpat kā piektajā dienā. Tagad mēnešreizes sākas ar ļoti spēcīgām sāpēm, pirmās divas - trīs dienas ir smērējumi, tāpat kā pēdējās dienās.

Mēnešreizes, ieskaitot smērēšanos, ilgst nu jau septiņas vai pat astoņas dienas. Pēc mēnešreizēm pastiprināti izdalās "baltie ziedi" lielos daudzumos. Man ir 18 gadu, labprātlabprāt aizietu pie ginekologa, bet nedzīvoju Latvijā. Šī problēma ļoti uztrauc. Vai tas ir normāli?

Atbild Capital Clinic Riga ginekoloģe, dzemdību speciāliste Inga Dunce

Lai varētu sniegt izsmeļošāku atbildi, pietrūkst informācijas – pirmkārt jau par to, vai meitene dzīvo dzimumdzīvi vai nē. Arī no tā ir atkarīgi iespējamie mēnešreižu izmaiņu un izdalījumu iemesli.

Ja dzimumattiecības ir bijušas, pastiprināti izdalījumi var rasties dažādu infekciju rezultātā – tās var būt hlamīdijas, ureoplazma, mikoplazma, citas seksuāli transmisīvās slimības.

Savukārt, ja dzimumattiecību meitenei vēl nav bijis, tad izdalījumu iemesli ir citi – tās var būt sēnītes, baktērijas u.c., kas rada izmaiņas dzimumorgānu mikroflorā.

Bieži vien tas notiek pēc antibiotiku, hormonālu preparātu liletošanas, stresa rezultātā, lietojot uzturā pālieku daudz saldumu, valkājot sintētisku apakšveļu u.c. Šādu iemeslu ir daudz. Tādēļ, noteikti vajadzētu apmeklēt ginekologu.

Ja tas nav iespējams jūsu mītnes zemē, tad piesakieties pie ginekologa Latvijā, izmantojot elektronisko pieteikšanās sistēmu (piemēram, www.piearsta.lv), un tuvākajā viesošanās reizē aizejiet pie ginekologa šeit, Latvijā.

Jo tikai ginekologs varēs veikt pilnvērtīgus izmeklējumus – visas nepieciešamās analīzes, apskati, ultrasonogrāfiju u.c., lai saprastu izmaiņu cēloņus – iespējams, ka tās ir cistas, tāpat jāizslēdz endometrija hiperplāzija (sabiezināta dzemdes gļotāda), polipi u.c. Vēlos tikai atgādināt, ka laikus apmeklējot ārstu, nepieciešamā ārstēšana būs efektīvāka un vienkāršāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!