Foto: VC4

Jautājums: Man ir tāda problēma, ka pirms apmēram gada apmeklēju solāriju, sakumā nebija nekādu problēmu - iedegums bija lielisks. Tad nejauši pamanīju, ka bikini zonā parādījies gaišs pleķis un tajā vietā ari matiņi aug gaiši, tādi kā sirmi. Tagad jau gadu neapmeklēju solāriju, bet pleķis vēl joprojām ir redzams un tas neizskatās glīti, kad esmu kaila. Kāda varētu būt problēma? Vai pie vainas vispār ir solārijs, varbūt tā ir kāda slimība?

Atbild skaistuma klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe, triholoģe Jekaterina Pudova:

Atbilde: Ādas pigmentācijas traucējumi var būt dažādi- hipo- vai hiper- pigmentācijas veidā (āda atbilstoši kļūst gaišāka vai tumšāka), kā arī to iemesli ir dažādi. Iespējams, Jums ir viens no hipopigmentācijas veidiem un visticamāk vitiligo. Vitiligo ir hroniska ādas slimība, kas izpaužas ar pigmentšūnu bojāeju un balto plankumu parādīšanos.

Uzskata, ka slimību var izraisīt vairāki faktori vai to kopums- iedzimtība, stress, iekšķīgas slimības, īpaši autoimūnas (organisms ražo pretvielas pret pašu organismu), kā arī saules apdegumi. Vainot solāriju viennozīmīgi ir grūti, taču kā veicinošais faktors tas varēja būt.

Pastāv iespēja, ka Jums ir kāda cita tipa hipopigmentācija, bet jebkurā gadījumā Jums vajadzētu konsultēties ar dermatologu, precizēt diagnozi un laicīgi uzsākt terapiju, ja tā būs nepieciešama.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!