Foto: stock.xchng

Jautājums: Es jau vairs nezinu, kur vērsties un ko darīt. Tūlīt būs pagājuši 2 gadi, kopš katru dienu izkrīt mati. Sākumā pat skaitīju tos, jo izkritušo matu skaits bija ļoti liels. Kad sāka krist mati, tad ik dienu man izkrita 200 mati. Tad bija kaut kāds periods, kad nedaudz mazāk, bet nekad nebija mazāk kā 100 mati dienā. Bet pārsvarā ap 150-170 matiem dienā. Nav ne diena, kad tie nekristu un nu jau 2 gadi....

Viss sākās pēc matu šķipsnu balināšanas, bet jāsaka, ka to darīju jau gadus 7 vismaz un mani mati bija veselīgi arī ar visu šķipsnu balināšanu. Mani mati bija kā parūka. Apjoms tāds, ka neviena sprādze tos nesaturēja. Pēdējo reizi man balināja matus frizieris, kas tikko beidzis frizierskolu. Šķipsnas no folijas izslīdēja un pa galvu sanāca balinātaja "pļeckas". Biju kā cālis. Biju šokā! Mani mati bija izķēmoti! Frizieris solījās nākamajā dienā pārbalināt vēlreiz, jo droši vien par maz noturēts balinātājs. Taču rezultāts bija vēl sliktāks.

Pēc tam mati tika pārkrāsoti 2x ar tumši brūnu matu krāsu. Un no šīs dienas vai nu tas ir tā dēļ, vai nē, bet man uz galvas palikusi vien pūka. Galvas āda spīd cauri. Var teikt, ka ir 5 mati 10 rindās. Visi krīt ar saknēm. Saknes ir baltas. Garumā turpina augt atlikušie mati, bet vietā jauni neaug nemaz. Un nu jau ir pienācis kritiskais brīdis, kad pirkšu parūku. Saprotu, ka izvēles vairs nav, jo esmu izmēģinājusi visu un nav vairs jēgas iespringt, jānēsā parūka. Tikai nevaru samierināties ar to, kāpēc tā? No kā tas viss?

Man ir 28 gadi. Bērnam ir 4,5 gadi. Grūtniecības laikā mati bija vēl biezāki kā pirms tam, un arī pēc tam. Baroju 11 mēnešus ar krūti, bet mati man ārā nekrita. Sāka krist ārā, kad bērnam bija 2,5 gadi un apstākļu sakritība ar balināšanu vai ko citu? Kad sāka krist mati, tad vienkārši domāju, ka no balināšanas, bet viņi nelūza, bet krita ar saknēm, dzēru vitamīnus matiem, nelīdzēja. Pēc 9 mēnešu mokām, griezos pie Dr. Zemītes. Tika paņemts matu paraugs, veiktas visas iespējamās analīzes uz visu, kas rada aizdomas par matu izkrišanu, izlietots kaudzēm līdzekļu, ko Zemīte parakstīja, iziets kurss ar to sprakšķi, ko rada galvas ādā. Biju arī pie endokrinologa. Man visi saka, ka analīzes ir labas vai nu normālas, nekas īpašs. Pie ginekologa arī būts jau 2x, tur arī viss kārtībā. Tagad analīzēs uzrādīja, ka nedaudz trūkst D vitamīns, tad nu dzeru, bet nav nekādu uzlabojumu. Bet dzerot visu, kas parakstīts, uzlabojumu ir 0%, domājams, ka vismaz apstāsies matu krišana, bet nekā.

Stress arī ir 2 gadus jau, bet ne jau ik dienu, un ir bijuši lielāki pārdzīvojumi arī pirms tam, kā rezultātā mati nav cietuši. Pēc bērna barošanas atsāku smēķēt. Sanāk, ka smēķēju nedaudz vairāk kā 3 gadus. Dienā izsmēķēju 2-5 cigaretes. Tagad esmu atmetusi smēķēšanu, jo zinu, ka arī tas ietekmē matu stāvokli. Alkoholu lietoju varbūt 1x nedēļā. Vieglo alu vai balzamu. Arī to vairs nelietoju, jo baidos, ka palikšu pavisam bez matiem.

Pēdējās 2 nedēļās ir strauji sarucis matu skaits, pirms tam vēl galva nespīdēja cauri, bija vienkārši plāni mati, bet nu jau nosegt neko nav iespējams. Ir darīt pilnīgi viss no manas puses un arī esmu apmeklējusi n-tos ārstus, bet bez rezultātiem.... Man tikai gribas zināt, no kā? Ja es rastu atbildi, kaut nevar palīdzēt neviens, lai mati ataugtu, tad vismaz zināt, lai varētu samierināties....

Atbild skaistuma klīnikas "  Dimensija" dermatoloģe, triholoģe Jekaterina Pudova:

Atbilde: Domāju, ka varu nojaust kā Jūs jūtaties, jo cilvēkam, un īpaši sievietēm, mati ir tāda kā vizītkarte un ir grūti justies labi un pašpārliecināti, ja mēs apkārtējiem "sniedzam" saburzītas, neizteiksmīgas vizītkartes... Ir grūti uzstādīt diagnozi neredzot matu patreizējo stāvokli un tāpēc varu izteikt tikai dažus minējumus un komentārus.

Pirmkārt jāsaprot, vai tas, kas notiek ar matiem ir rētainās alopēcijas tips jeb matu izkrišana ir saistīta ar matu folikulu aizvietošanos ar saistaudiem. Iespējams, tas ir kāds cits ne- rētainas alopēcijas veids (matu izkrišana ir saistīta ar hormonālo disbalansu, vielu trūkumu, ilgstošu stresu utt.). To var atšķirt tikai trihologs, veicot visparastāko trihoskopiju jeb ādas un matu apskati, izmantojot speciālu aparātu (mati nav jāizrauj). Ir specifiskas pazīmes, kas norāda uz vienu vai otru problēmu. Ja ir kāds no rētainiem alopēcijas veidiem, tad prognoze diemžēl ir sliktāka, jo šajā gadījumā nereti ir ļoti grūti apturēt matu izkrišanu un vietās, kur matu folīkuļus aizvietoja saistaudi, tie vairs nekad neataug. Citādi ir lielāka vai mazāka iespēja to koriģēt.

Attiecībā par matu balināšanu un krāsošanu, tad Jūsu gadījumā tas varēja būt kā "palaidējmehānisms" sarežģītākiem procesiem ādā. Kaut arī biežāk nepareiza matu ķīmiska apstrāde izraisa pastiprinātu matu izkrišanu lūšanas dēļ. Iesaku Jums tomēr neatmest cerību un konsultēties ar dermatologu vai trihologu, lai tiktu skaidrībā ar diagnozi.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!