Ietaupīt naudu, lai to sakrātu kādam vērtīgam pirkumam vai ceļojumam, vēlas ikviens no mums. Lai šī apņemšanās patiešām izdotos, konsultējāmies draugiem, ģimenes locekļiem un darba kolēģiem, kā arī apkopojām ārvalstu ekspertu sniegto informāciju par izplatītākajiem un nepārdomātākajiem tēriņiem, no kā izvairīties. Lūk, 15 veidi, kā ikdienā patiešām lieki tērējam naudu!

1. Zīmola preču iegāde

Sākot ar kosmētiku un beidzot ar zālēm, bieži vien produktu sastāvs ir viens un tas pats, taču atšķirīgie zīmoli rada lieku cenu starpību. Tas nozīmē, ka maksājam vien par nosaukumu. 

Protams, atsevišķos gadījumos kvalitāte patiešām var atšķirties, taču, lai lieki nepārmaksātu, labāk pirms preces iegādes iepazīsties arī ar tās lētākās alternatīvas sastāvu!

2. Algota darbinieka nolīgšana vienkāršiem darbiem

Nav noslēpums, ka teju lielākās summas ikdienā nākas izdot par samērā elementāriem automašīnas uzlabošanas darbiem – piemēram, izdeguša luktura nomainīšanu servisā. Patiesībā lampiņas nomaiņa ir gluži vienkāršs process, ko var ātri izdarīt paša spēkiem. Tas pats attiecas uz mājokļa labiekārtošanas darbiem – reizēm par gluži smieklīgu problēmu, piemēram, aizcirstām mājas durvīm, jāmaksā teju astronomiskas summas, no kā vari izvairīties, liekot lietā izdomu un skrūvgriezi.

3. Iepirkšanās izsalkuma brīdī

Kurš gan nav piedzīvojis situācijas, kad, vēderam rūcot, iepirkumu grozā vēlamies krāmēt teju visu veikalā atrodamo, sākot no saldumiem un beidzot ar pusfabrikātiem, kam normālos apstākļos pat neskatāmies virsū. Nākamreiz, kad šo kļūdu gribēsi atkārtot, izvērtē, vai produktu patiešām apēdīsi, kā arī, ja iespējams, dodies iepirkties jau paēdusi!

4. Benzīntankos iegādāta kafija līdzi ņemšanai un saldumi

Pat, ja tev šķiet, ka našķus, uzpildot benzīnu, iegādājies vien laiku pa laikam, mēneša griezumā par šiem pirkumiem sakrāsies jau prāva iztērētās naudas summa. Lai atbrīvotos no paraduma šādi lieki tērēt naudu, kafiju pagatavo termokrūzē jau mājās, savukārt šokolādes batoniņa vietā ēd mājās sagrieztos augļus, dārzeņus vai citus našķus.

5. Strikta derīguma termiņu ievērošana

Ja esi paradusi mest ārā pārtikas produktus, kam iztecējis derīguma termiņš, tos pat neatverot, šo paradumu ir vērts mainīt. Nereti produktus iespējams lietot vēl vismaz divas dienas pēc to nosacītās "sabojāšanās", turklāt putraimus, pastu un pākšaugus vari uzglabāt vēl ilgāk. Protams, šis apgalvojums neatteicas uz jūras veltēm un termiski neapstrādātu gaļu.

6. Norēķināšanās ar kredītkarti

Pat, ja esi apņēmusies sevi iegrožot, kļūstot taupīgāka, kredītkarte var likt ātri vien aizmirst šo sev doto solījumu, īpaši, atlaižu laikā. Centies to nepieļaut, nedzīvojot pāri saviem līdzekļiem un iztiekot vien ar parasto norēķinu karti vai skaidru naudu. Starp citu, pētījumos atklāts, ka tieši, maksājot skaidrā naudā, mēs tērējam mazāk, jo uzskatāmi redzam tās samazināšanos.

7. Braukšana ar nepiepumpētām riepām

Ja brauksi ar nepietiekami piepumpētām automašīnas riepām, izvērtējot benzīna patēriņu ilgākā laika periodā, pamanīsi tā pieaugumu, kas, protams, nozīmē papildus izmaksas. Lai tā nenotiktu, uzturi mašīnas riepas pienācīgi cietas, neaizmirstot laiku pa laikam pārbaudīt to stāvokli!

8. Iepirkšanās Ebay un Aliexpress

Zemās cenas un šķietami pievilcīgās lietas var radīt īstu kārdinājumu algas dienā atkal pasūtīt kārtējo kravu ar precēm, par kuru kvalitāti un atbilstību to aprakstam galvot nav iespējams. Tā rezultātā tavā skapī, ļoti iespējams, jau ir plaukts, kas veltīts neveiksmīgajiem pirkumiem, kuru valkāšanai nepieciešama pāršūšana/notievēšana/pārējās garderobes pieskaņošana utt. u.tjpr. 

Kādā brīvākā brīdī saskaiti, kādu summu veido šie pirkumi un, tai skaitā, arī šķietami labās kurpes, kas gan nonēsājās mēneša laikā, vai soma, kas neizturēja pat sezonu…

9. Nepārdomāta apģērbu iegāde

Par mūsu maniakālo vēlmi iegādāties visu, kam ir atlaides, šoreiz nerunāsim, atgādinot vien faktu, ka, pērkot apģērbu, ir vērts pameklēt kārotās lietas iegādes veida un vietas alternatīvas.

Vistiešāk tas skar sporta apģērbu, kā cenas lielveikalos burtiski tiecas debesīs, kamēr dažādos outlet tipa veikalos vai internetā atrodamajās mājas lapās kārotās preces var atrast par nesalīdzināmi izdevīgākām cenām.

10. Ārstu apmeklējumu novilcināšana

Ja uzskati, ka retāka obligāto veselības pārbaužu veikšana tavam organismam neko ļaunu nenodarīs, turklāt tā vēl ietaupīsi naudu, tu maldies! Tieši regulāras vizītes, kas attiecīgi izmaksās krietni lētāk nekā sarežģīts ārstēšanas procedūru komplekss, būs tavam maciņam draudzīgākas, nemaz nerunājot par pašas veselības stāvokli un labsajūtu!

11. Došanās iepirkties katru dienu

Nav noslēpums, ka tieši pārtikas iegādei mēs tērējam visvairāk naudas. Lai ietaupītu līdzekļus, saplāno nedēļas ēdienkarti jau brīvdienās, vajadzīgos produktus iegādājoties ne tikai tuvējā lielveikalā, bet arī tirgū. Tādējādi tavs ledusskapis būs piepildīts, un tev nevajadzēs ik vakaru pēc darba doties uz veikalu, lai iegādātos ikdienas maltītei nepieciešamās sastāvdaļas.

12. Neskaitāmu tīrīšanas līdzekļu iegāde

Tev nav vajadzīga virkne dažādu produktu mājas uzkopšanai – izņēmums ir vien koka virsmu tīrīšanai paredzētie un plīts keramiskās virsmas kopšanai nepieciešamie  līdzekļi. Mājokli tu vari uzkopt, izmantojot universālu tīrīšanas produktu, vai arī, ja esi gana uzņēmīga, pagatavot to pati no virtuvē atrodamajām lietām – etiķa, citrona, sodas u.c.

13. Sporta kluba abonementa nepagarināšana

Visticamāk, abonementu sporta kluba apmeklēšanai esi iegādājusies akcijas piedāvājuma laikā, samaksājot uz pusi mazāku aktivizēšanas summu. Taču, ja regulāri aizmirsti laikus veikt kārtējo samaksu, tava biedra karte kļūs neaktīva, kas paredz atkārtotu tās aktivizēšanu un jaunus izdevumus.

14. Grāmatu iegāde

Ja vien neesi nobriedusi mājas bibliotēkas izveidei, kāroto literatūru vari nevis pirkt, bet paņemt publiskajā bibliotēkā. Iegādājies to tad, ja nesen lasītā grāmata tevi ir patiešām satriekusi un zini, ka šo šedevru vēlies redzēt savā īpašumā.

15. Vaļasprieki

Apmeklējot deju nodarbības, jogu vai personības pilnveidošanas seminārus, krietni izdevīgāk ir iegādāties abonementu mēnesim, nevis maksāt par katru reizi atsevišķi. Tiesa, ir jāpatur prātā fakts, ka lielā daļā ārpus mājas aktivitāšu abonementu iespējams iegādāties vien mēneša pirmajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!