Foto: Shutterstock
Kā garšīgi pagatavot kāli? Zinu, ka tas ir vērtīgs, bet esmu sabojājusi ēdienu, jo, pieliekot šo dārzeni, zupa bija rūgta. Tā žurnālam “Praktiskais Latvietis” vaicā lasītāja Iluta.

Ļoti vērtīgie dārzeņi kāļi un rāceņi nepelnīti tiek svītroti no ēdienkartes. Tajos ir A, C un B grupas vitamīni, kalcijs, kālijs, magnijs un samērā daudz sēra, kas dod īpatnējo rūgtumiņu un reizēm attur lietot uzturā. Taču jāmāk pareizi izvēlēties, jo ne visi kāļi ir rūgti. Vislabāk ņemt vidēja izmēra sulīgus dārzeņus. Lielie un pāraugušie gandrīz vienmēr ir ar šķiedrainu struktūru un nedaudz sīvi, tāpēc var sabojāt pierasto ēdiena garšu. Ja kāļa saknē ir plaisas un mīksti plankumi, tas būs rūgts.

Lai samazinātu sīvo garšu, jau sagrieztus gabaliņus piecas minūtes pirms gatavošanas var paturēt verdošā ūdenī. Vārot sakņu zupu, kāļiem ir īpatnējs aromāts, tāpēc tie nedrīkst dominēt. Kamēr garšas kārpiņas nav pieradušas pie šā dārzeņa, kāļus ieteicams gatavot kopā ar burkāniem un kartupeļiem.

Cepti kāļi ir daudz garšīgāki nekā sutināti un vārīti. Īpaši gardi ir ar visu mizu krāsnī cepti dārzeņi, kas pēc tam pārgriezti uz pusēm un pasniegti ar sviesta un diļļu vai siera mērci.

Kāļus sagriež gabaliņos, apcep sviestā un zupām, sautējumiem pievieno gatavošanas beigās, nevis sutina kopā ar citiem dārzeņiem.

Sulīgu, nepāraugušu vislabāk lietot svaigā veidā, jo tajā ir daudz cukura. Bērni plāni sagrieztas kāļa šķēlītes grauž kā konfektes.

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums

Foto: Vida Press

Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas un kāļu sautējums

Foto: Shutterstock

Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.

Lasīt vairāk

Vienkāršais burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis

Foto: Shutterstock

Burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis - gan tavam mazulim, gan kā piedeva gaļas ēdieniem vai svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Sakņu zupa ar gaļu un grūbām

Foto: Shutterstock

Šī būs lieliska ikdienas zupa, īpaši pēc viesībām, kad šis un tas palicis pāri no dažādiem gaļas ēdieniem. Īpaši kārdinoša šī zupa būs, ja tā būs bieza, gandrīz kā sautējums.

Lasīt vairāk

Sildošā brieža gaļas zupa ar rožu kāpostiem

Sildoša briežu gaļas zupa vēsākam laikam. Tasty.lv to iesūtījusi lasītāja Daiga. Šī zupiņa ir sātīga un sildoša, norāda Daiga.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī sutināts liellopa krūšu gabals ar dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Liellopa krūšu gabals ir jāgatavo lēnām, vidēji karstā cepeškrāsnī. Ļoti piemērots būs smags čuguna katls ar labi pieguļošu vāku, lai šķidrums cepšanās laikā neizgarotu. Ja nav šāda katla, tad dziļai cepamajai formai pārklāj foliju, kas salocīta vairākās kārtās. Ik pa laikam jāpārbauda šķidruma daudzums un, ja nepieciešams, tas jāpapildina. Šķidruma daudzumu cepšanās laika vidū ieteicams pārbaudīt arī, ja cep čuguna katlā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!