Foto: Shutterstock
Orhideja ir krāšņs dekoratīvs augs, kas grezno daudzu māju un dzīvokļu palodzes. Par to ir jāmāk pareizi un regulāri rūpēties, lai orhideja vienmēr skaisti ziedītu un priecētu apkārtējos ar savu krāšņumu. Padomus orhideju pārstādīšanai žurnālam "Ievas Māja" sniedz bioloģe vadītāja Dace Grīviņa.

Piemērotākais laiks orhideju pārstādīšanai ir uzreiz pēc to noziedēšanas. Pārstādīšanas darbs ir jāveic ļoti uzmanīgi un ar lielu rūpību. Vislabāk to darīt ar gumijas cimdiem, lai pasargātu rokas. Ja augs podā turas stingri, to jāmēģina sagriezt, neievainojot auga saknes. Substrāta daļiņas, kas pielipušas auga saknēm, jānoņem ļoti uzmanīgi. Ja tomēr tas neizdodas, labāk to atstāt klāt. Nevienu sakni nedrīkst nogriezt, vienīgais izņēmums - ja sakne ir nokaltusi.

Substrātu sagatavo no tīrām priežu mizām, tās sadrupinot gabaliņos. Var piejaukt arī sūnu, skābaržu lapas, nedaudz lapu trūdzemes. Pārstādīšanai jāizvēlas pods ar caurumiem tā apakšā, pa kuriem notecēs liekais ūdens.

Lai orhideja bagātīgi ziedētu, visvienkāršākais ir mēslot ar tieši šiem augiem domātu mēslojumu. Stādot var pievienot Latvijā ražoto "Bioefekta" bioloģisko mēslojumu orhidejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!