Foto: Shutterstock
Mājas uzkopšana – dažiem tas nesagādā nekādas drūmas emocijas, jo māja vairumā gadījumu ir putekļu brīva, tomēr dažiem vien doma, ka atkal pienākusi lielā tīrīšanas diena, uzdzen šermuļus. Protams, no nepatīkamā pienākuma nevar izvairīties mūžīgi, bet, kā sevi motivēt?

Steidzīgas darba dienas noslēgums vai laiska brīvdiena, kas paredzēta atpūtai, bet, kā jau parasti, darāmo darbu sarakstā iekrājušies dažādi mājas darbiņi, ko būtu vajadzīgs paveikt diezgan drīz. Protams, ne liekas enerģijas rezerves, ne lielā luste atkal nav tevi apmeklējusi, bet tu saproti, ka atlikt šos darbus uz nākamo nedēļu ir bezcerīgi, jo nepastāv garantija, ka tad vēlme tīrīt būs lielāka. Kur rast spēku un motivāciju mājas uzkopšanai? Lai nedaudz iekustinātu tevi mājas darbiem, "Businessinsider" apkopojis veidus, kā motivēt sevi mājas tīrīšanai.

Darbiņu sašķelšana sīkākās vienībās

Foto: Shutterstock

'Uzrāvienu' izmantošana

Foto: Shutterstock

Vēlu pārradusies no darba vai vienkārši nesteidzīgi šķirstot žurnālus, tu paraugies apkārt un saproti, ka vajadzētu beidzot uzkopt māju, taču itin nemaz nav gribēšanas un arī spēka. Šādos gadījumos sevī ir jāmeklē liels spēks, kas pamudinātu piecelties un darboties.

Tomēr dažkārt ir pilnīgi pretēji un nevaram nosēdēt mierā – gribas darboties, rušināties un būt kustībā. Šie mirkļi noteikti ir jāizmanto! Pat tad, ja zini, ka ir pārāk vēls un īsti ražīgai uzkopšanai ar putekļsūcējiem un logu tīrītājiem nav īstais brīdis, sagatavo tos jau nākamajai dienai. Novāc no plauktiem liekās mantas, atbrīvojot virsmas nākamās dienas lielajai virsmu beršanai un sagatavo visus nepieciešamos aparātus un līdzekļus tīrīšanai nākamajā dienā.

Desmit minūšu maratons

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā padarīt darbiņus, ir savā ikdienā ieviest desmit minūšu tīrīšanas maratonu.
Uzstādi, piemēram, mobilajā telefonā signālu, kas skanēs pēc konkrētā laika, bet, kad sākusies laika atskaite, steidz tīrīt visu iespējamo. Sakārto darba virsmas, sašķiro netīro veļu vai notraus putekļus – to visu centies pagūt izvēlētajā laikā.

Tiesa, ja izvēlies ne pārāk garu laika sprīdi, tad noteikti padziļinātai tīrīšanai, piemēram, skapja satura šķirošanai, šī metode nederēs. Tomēr jāsaka, ka šie mazie tīrīšanas maratoni patiešām var iekustināt, jo, uzsākot uzkopšanu, mēs, protams, gribam paveikt daudz vairāk, tāpēc tīrīšanas darbus veiksim daudz ātrāk. Vēl viens lielisks pluss – bieži vien pēc šādām izdarīgām un veiklām minūtēm, mēs esam sevi motivējuši stāties pretī vēl desmit minūtēm un paveikt vēl vairāk.

Tas nav šaušalīgs pienākums

Foto: Shutterstock

Tiesa, daudziem uzkopšana patiešām var radīt zobu sāpes un veselu priekšnesumu no sērijas "Ai, kā negribas", tomēr mēs visi labi zinām, ka kādreiz šiem darbiņiem būs jāķeras klāt. Sevis žēlošana bieži vien vēl vairāk sakāpina emocijas un rada vēl lielāku nepatiku pret darbiem.

Tieši tāpēc ir jāpieceļas un vienkārši jādara – bez nekādas uzkopšanas "iedvesmas" vai liekām spēka rezervēm. Tīrīšana tā saucamajā autopilotā, kad pat īsti neapjēdzam, ko darām, bet vienkārši uzkopjam māju, dažkārt var vainagoties ar lielu gandarījuma sajūtu, kad darbiņš ir paveikts.

Grafika izstrādāšana

Foto: Shutterstock

Ja vienkārši tāpat savu brīvo laiku nevēlies pavadīt uzkopjot, kā arī nekad sevi nevari piespiest mājas darbiņu paveikšanai, lieliski noderēs stingrs grafiks. Ievies mājās un arī sev pašai kārtīgu disciplīnu. Piemēram, pirmdienās notrausu putekļus, trešdienās mazgāju veļu, bet sestdienās laiks kārtīgai grīdu spodrināšanai. Šāds plāns palīdzēs tām, kuras nekādi nevar piespiest sevi padarīt ikdienas darbiņus.

Vienīgais noteikums, ja ievies grafiku – esi godīga pret sevi un pret savu mājokli. Kas reiz piefiksēts grafikā, ir patiešām jāpaveic, nevis jāatliek uz vēlāku laiku.

Vai tiešām tīrīšana šobrīd ir pats svarīgākais?

Foto: Shutterstock

Iedomājies – laisks svētdienas rīts un saule spīd spožāk kā nekad. Vai tiešām šis ir īstais laiks uzkopšanai? Izvērtē savas prioritātes!

Tā vietā, lai stundām ilgi tīrītu nedēļas laikā piegružoto māju, iespējams, labāk to pavadīt kopā ar ģimeni un mīļajiem. Protams, mājas uzkopšana nav mazāk svarīga un vienmēr no šī pienākuma izvairīties nevarēs, tomēr ir jārod arī kāds līdzsvars un jāmeklē piemērotākais laiks šim ne sevišķi patīkamajam procesam. Ja tava ģimene dosies izbraukumā, bet tu aizbildināsies ar mājas uzkopšanu, rodas šaubas, ka šo laiku patiešām pavadīsi produktīvi, jo domas būs pavisam kaut kur citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!