Foto: Shutterstock

Teju katram no mums, domājot par mājas uzkopšanas darbiem, prātā nāk vismaz viens mājsaimniecības pienākums, ko veicam ļoti nelabprāt. Tā var būt trauku mazgāšana, putekļu slaucīšana, lapu grābšana pagalmā vai jebkas cits. Kā izrādās, netīkamāko uzdevumu klāsts, pēc psihologu domām, daudz ko atklāj arī par mūsu personību, un portāls Goodhousekeeping.com ir apkopojis īpašības, ko par personību atklāj katrs no nelabprāt veiktajiem mājsaimniecības uzdevumiem. Lai gan lielākā daļa no mums par šo, jāatzīst, visai neparasto personības tipu skaidrojumu vien pasmaidīs, iespējams, tajā radīsim arī kādu patiesības graudu.

Kaķa kastītes uzkopšana

Foto: Vida Press

Personības raksturojums: iespējams, ciet no pārmērīga stresa.

Ja tavā mājā mitinās arī murrātājs, mīluļa kastītes uzkopšana ir viens no neizbēgamajiem ikdienas pienākumiem. Protams, neviens no mums to neveic ar mīļu prātu, cenšoties kastīti sakopt pēc iespējas ātrāk, taču, ja no pienākuma izvairies regulāri, ignorējot smaku, kas, gluži likumsakarīgi, arvien pieņemas spēkā, iespējams, ciet no pārmērīga stresa, kas šo diskomfortu veicinošo cēloni pārsteidzošā veidā ļauj vienkārši neņemt vērā. Ja minētais raksturojums atbilst tev, pārskati ikdienas pienākumu sarakstu, daļu uzdevumu no tā vienkārši izsvītrojot un ļaujoties tik pelnītajai atpūtai no darba pienākumiem vismaz vakaru un brīvdienu laikā.

Vannas tīrīšana

Foto: Shutterstock

Personības raksturojums: izteikta spontanitāte.

Kā apgalvo Goodhousekeeping.com, konkrētajam personības tipam atbilstoši cilvēki neizprot laika un pienākumu plānošanas jēgu, krietni labprātāk ļaujoties spontāniem piedzīvojumiem un vēlmju realizēšanai. Tāpat šādus cilvēkus negatīvi ietekmē monotons darbs, kā arī uzdevumi, kuru realizēšanā jāiegulda daudz laika, jo rezultāts nepieciešams pēc iespējas ātrāk.

Apģērbu kārtošana

Foto: Shutterstock

Personības raksturojums: pārliecinošs optimisms.

Kurš gan nav piedzīvojis šaubas par izmešanai vai atdošanai labdarības nolūkos paredzēto apģērbu klāstu. Iespējams, šo kleitu vēl varētu uzvilkt uz darbu. Varbūt tos svārkus varētu pārkrāsot, bet žaketei – saīsināt piedurknes? Cilvēkus, kuriem ir grūti atbrīvoties no vecā apģērba pat tad, ja tas ir novalkāts vai vispār netiek izmantots, raksturo optimisms, kā arī sentimentālas jūtas. Visbiežāk tieši sirsnīgāko, laipnāko un dzīvespriecīgāko personu skapjos valdīs vislielākais juceklis, viņiem atkal un atkal izjaucot cerēto kārtību, piemēram, vairākas reizes pārģērbjoties uz plānoto pasākumu un nespējot izšķirties par to, ko vilkt. Tā iemesls ir nereti tik mainīgais noskaņojums un impulsīvā daba.

Trauku mazgāšana

Foto: Shutterstock

Personības raksturojums: augsts radošais potenciāls.

Iespējams, tev piemīt radošums, ko centies paust visdažādākajās jomās, tai skaitā, arī kulinārijā, kas, savukārt, rezultējas ne tikai brīnumgardu ēdienu pagatavošanā, bet arī pamatīgā netīro trauku kaudzē, ko visbiežāk nomazgā kāds cits.

Cilvēkiem, kuriem visvairāk nepatīk mazgāt traukus, piemīt ekspresīvs raksturs un bagāta iztēle. Viņi ir emocionāli, aizrautīgi un dzīvi uztver kā gleznu, iesaistoties un baudot dažādas kultūras norises, kā arī izvēloties ar minēto jomu saistīt arī savu dzīvi.

Lapu grābšana

Foto: Shutterstock

Personības raksturojums: izteikts individuālisms.

Kamēr citi, iestājoties rudenim, pacietīgi grābj pagalmos arvien biezākā slānī sakritušās lapas, tu uzskati, ka šāda brīvdienu pavadīšana ir muļķīga, un steidzies baudīt lielisko laiku, pēdējos rudenīgās saules starus un svaigo gaisu. Tavuprāt, vienotu uzvedības standartu iekļaušana sabiedrības domāšanā ir krietni vien pārvērtēta, jo katrai problēmai taču var rast krietni vienkāršāku un laika, kā arī resursu taupīšanā izdevīgāku risinājumu.

Veļas šķirošana

Foto: Shutterstock

Personības raksturojums: pragmatisms un racionāla pasaules uztvere.

Kāda gan jēga pēc drēbju mazgāšanas un žāvēšanas tās locīt, ja vēlāk apģērbus tāpat nāksies gludināt un sakārtot vēlreiz, tu domā, iztiekot ar veļas groziem, kuros drēbēm ļauj gulties nekārtīgā juceklī.

Ja tavs netīkamākais mājsaimniecības pienākums ir veļas šķirošana un locīšana, tev ir raksturīga pragmatiska daba un tiekšanās pasauli uzlūkot pēc iespējas racionālāk. Problēmas tiek uztvertas mierīgi, tās rūpīgi analizējot un apsverot visefektīvākos situācijas uzlabošanas veidus. Tavuprāt, pasaule ir kā loģisks stāstījums ar sākumu, kulmināciju un noslēgumu, raksta Goodhousekeeping.com.

Ledusskapja tīrīšana

Foto: Shutterstock

Personības raksturojums: nepārvarams perfekcionisms.

Lai gan šķiet, ka ar perfekcionisma nosliecēm apveltīti cilvēki nekad nevarētu radīt jucekli un uzturēties nekārtībā, tā nebūt nav. Kā izrādās, minētā personības tipa pārstāvji bieži vien izvairās no pienākumiem, ko, iespējams, nevarētu paveikt izcili un, lai cik pārsteidzoši tas arī nebūtu, psihologi novērojuši, ka tieši, darbojoties virtuvē, kur patiesībā būtu iespējams radīt nevainojamu kārtību skapīšos, plauktiņos un ledusskapī, ar perfekcionisma iezīmēm apveltīti cilvēki tomēr var nejusties gana droši, lai kaut ko vispār pasāktu.

Vannasistabas uzkopšana

Foto: Shutterstock

Personības raksturojums: tendence saskatīt kopainu, nevis detaļas.

Aplūkojot to kopumā, tev šķiet, ka vannasistaba izskatās kārtīga un tīra, nepievēršot uzmanību ziepju nosēdumiem uz to trauciņa vai uz dušas grīdas nopilējušajam šampūnam. Tā vietā, lai skrupulozi tīrītu katru vannasistabas stūrīti, tu labprātāk ieplānosi pilnīgu tās interjera maiņu, veicot remontu. Šī īpašība attiecināma arī pārējām ikdienas darbībām, tev labprātāk ieguldot enerģiju nozīmīgākos projektos, nevis nodarbojoties ar detaļām. Psihologi apgalvo, ka šāda īpašība vērtējama kā pozitīva, taču cilvēkiem, kas pārstāv konkrēto personības tipu, nepieciešams uzmanīties, lai izvairītos no neapzinātas paviršības.

Putekļu slaucīšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Personības raksturojums: reālistiska pasaules uztvere.

Kā zināms, no putekļiem atbrīvoties nav iespējams. Tie mūsu ikdienā ir tikpat neizbēgami kā nodokļu maksāšana un saules lēkts. Tad kāpēc tērēt enerģiju, tos atkal un atkal slaukot, ja šo pienākumu var samazināt līdz pāris reižu skaitam nedēļā? Cilvēkiem ar šādu dzīves uztveri ir raksturīga izteikti reālistiska pasaules uztvere un praktiska daba, rūpīgi pārdomājot ikvienu darbību un pieņemto lēmumu, kā arī reti gremdējoties sapņu un ilūziju pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!