Foto: Shutterstock

Tuvojoties gada sirsnīgākajiem svētkiem Valentīndienai, trīs gardēdes – Signe Meirāne, Ilze Jurkāne un Liene Zemīte – dalās savās pārdomās par šo svētku svinēšanas paradumiem un iesaka savu īpašo veidu, kā sagādāt gardu un katrai gaumei atbilstošu Valentīndienas pārsteigumu.

Valentīndiena – svētki, kad visam jābūt sarkanā krāsā!

"Valentīndiena man ir īpaša diena ne vien tādēļ, ka tie ir starptautiski svētki, bet arī tādēļ, ka tā ir mana tēva vārda diena (tēva vārds ir Alberts Valentīns). Un man ir liels prieks, ka šie svētki Latvijā ik gadu kļūst arvien populārāki," stāsta Jurkāne.

Svētku galdā Ilze šogad aicina celt nelielas uzkodas, turklāt tām noteikti ir jābūt sarkanā krāsā – piemēram, pildītus tomātiņus ar Čedaras vai svaigo sieru, laša vai foreles tartaru, kā arī mīklas groziņus, pildītus ar skābo krējumu un laša ikriem.

"Šajos svētkos lieliski iederas dzirkstošie vīni vai šampanietis, piemēram, cremant – franču dzirkstošais vīns, darināts ar šampanieša metodi, cava – spāņu dzirkstošais vīns, sekt – vācu dzirkstošais vīns vai prosseco – itāļu dzirkstošais vīns. Šiem svētkiem derēs ikviens no minētajiem dzērieniem," iesaka Jurkāne.

Svētku nevar būt par daudz, bet tos ir jāprot svinēt

"Pirms daudziem gadiem arī es biju liela pretiniece tam, ka ir radīta viena īpaša diena mīlētājiem un arī tagad man šķiet, ka Valentīndiena noteikti nav un nevar būt attiecībās svarīgākie svētki un pat ne otrie.

Bet tie noteikti var būt svētki, kad izdarīt ko jauku un neierastu. Tā var būt diena, kad pārsteigt un pateikt otram, ko jūti, jo, būsim godīgi, diemžēl mūsu tik ļoti steidzīgajā un aizņemtajā ikdienā mēs viens otram aizmirstam pateikt labus vārdus, uzdāvināt ko īpašu (un šeit es nedomāju ko dārgu), pārsteigt un vienkārši izbaudīt vēl vienu īpašu dienu. Vēl viena atziņa, pie kuras esmu nonākusi, – svētku nekad nevar būt par daudz, bet tos ir jāmāk svinēt," stāsta Meirāne.

Signe iesaka atmest domu par šokolādes sirsniņām un padomāt, kas otrai pusītei garšo vislabāk! Kāds varētu būt tas brīdis, kad otrs jutīsies vispārsteigtākais vai visrelaksētākais, lai to izbaudītu? Varbūt tās ir brokastis? Ja tā, padomā, kas tavam sirdsāķītim vislabāk patīk.

"Piemēram, ar kruasāniem nevar aizšaut greizi. Svaigi cepti kruasāni, pasniegti ar dažādām piedevām, ievārījumu, kūpinātu gaļu vai lasi, noteikti neatstās vienaldzīgu. Ja, tavuprāt, īstais pārsteigumu laiks ir pusdienlaiks, bet nevari būtu klāt, pasūti ko gardu savai otrai pusītei kā pārsteigumu. Ja tomēr izvēlies vakariņas, tad vislabāk tās gatavot kopā. Iesaku negatavot neko pārāk nopietnu un sarežģītu! Iespējams, procesā atklāsiet daudz jauna arī viens par otru," iesaka gardēde.

Sirsniņēdiens vairs nav modē

"Sirsniņēdiens, man šķiet, ir jau diezgan vecmodīgs. Sirsniņām dodu priekšroku Ziemassvētkos, cepot piparkūkas. Ar Valentīndienu man asociējas zemenes un tiramisu, tāpēc šogad svētku vakariņu saldajā gatavošu klasisko tiramisu: krēms no svaigiem lauku olu dzeltenumiem, pūdercukura, saldā krējuma un mascarpone siera, klāt pievienošu nedaudz Countreau liķiera, kārtām izmantošu pašceptus olbaltuma cepumus un visu papildināšu ar zemenēm.

Savukārt pamatēdienā es gatavošu balto zivi ar ingvera mērci un krāsnī ceptu puķkāpostu biezeni ar sparģeļiem," savās idejās dalās Liene Zemīte.

Tāpat īpašu uzmanību gardēde aicina pievērst svētku galda klājumam, kas nav iedomājams bez svecēm, galdauta, skaistiem traukiem, dzirkstošām glāzēm un svaigajiem ziediem. Svētku noskaņu var palīdzēt radīt mīlestības vēstulītes, ko palikt zem spilvena, novietot uz galda, zem šķīvja, aizlikt aiz logu tīrītāja mašīnā vai kur citur.

Turpinājumā piedāvājam Tasty.lv recepšu kolekcijas dažādu gardumu pagatavošanai.

Desmit slavenākie itāļu virtuves ēdieni

Foto: Shutterstock

Domāju, ka Latvijā nav neviena, kas kaut reizi nebūtu saskāries ar itāļu virtuvi, kaut vai nopērkot čabatas maizi vai novārot spageti un pasniedzot ar sieru. Itāļu virtuve, vismaz tā, ko lielākā daļa pasaulē pazīst, ir samērā zemnieciska, un, līdzīgi kā latvieši, itāļi arī iecienījuši vienkāršus ēdienus, bez liekiem smalkumiem. Varbūt tādēļ mēs tik viegli pieņemam šo virtuvi?

Palutini savu sirdsāķīti - 10 saldu konfekšu receptes, ko izmēģināt mājās

Foto: Shutterstock

Visu mīlētāju svētki vairs nav aiz kalniem, līdz Valentīndienai atlikušas vien dažas dienas. Tā kā mēdz teikt, ka mīlestība iet caur vēderu, ceļš uz kāda sirdi pavisam noteikti ir ar šokolādi klāts. Valentīndienā, uzdāvinot paša gatavotas konfektes, trāpīsi desmitniekā un noteikti atstāsi garšīgu iespaidu.

Pasakaini saldu krēma desertu receptes, kas padarīs dienu jaukāku

Foto: Shutterstock

Dzīve ir neparedzamu notikumu pilna – ēd desertu vispirms! Pavisam garšīgs moto, pēc kura vadīties, it īpaši dienās, kad mums ir vairāk laika, lai palutinātu sevi un ģimenes locekļus. Tāpēc iesakām ļauties radošām saldo ēdienu gatavošanas izpausmēm un pagatavot kādu gardu krēmu.

Rūgti saldas un ļoti šokolādīgas receptes, ko izbaudīt un iemīlēt tūlīt pat

Foto: Shutterstock

Ak, gardā šokolāde! Dzīve bez šī garduma nudien būtu itin garlaicīga un pliekana. Iedomājieties – ne šokolādes tāfelīšu, ne karstas kakao krūzītes, ne grēcīgas tortes svētkos! Pateicoties šokolādei, teju katrā pasaules valstī ir pa savai ievērojamai šokolādes fabrikai. Lai svinētu dzīvi un palutinātu savu iekšējo šokoholiķi, lūk, 17 receptes visdažādākajām gaumēm!

Gabaliņš salduma – 10 burvīgas tartes omulīgām pusdienām

Foto: Shutterstock

Brīvdienā sevi un mīļos vajag palutināt. Ja ne ar kādu pankūku tornīti svētdienas rītā, tad vismaz ar jauku desertu pusdienu noslēgumā. Kāpēc gan neizcept trauslas mīklas tarti, kas pildīta ar maigu krēmu?

Svētku galda akcents - mini maizītes. Atraktīvas idejas mājas viesībām

Foto: Shutterstock

Svētku burvību varam radīt paši. Lūk, lieliska ideja gardām uzkodām!

Lasīt vairāk

Pīrāgi, tartes, uzkodas un citi gardumi no kārtainās mīklas

Foto: Shutterstock

Ja vaicāsim konditoram, kam vienmēr jābūt saldētavā, atbildē varētu skanēt – kārtainajai mīklai. Un ne bez iemesla. Lūk, dažas idejas viegli pagatavojamiem gardumiem!

Pieci vērtīgi padomi, kā pasniegt un uzglabāt dzirkstošo vīnu svētku laikā

Foto: Shutterstock

Pirms baudīt burbuļojošo dzērienu, ir dažas lietas, kas jāatsauc atmiņā. Tā ir pareiza pasniegšanas temperatūra, atkorķēšana, glāžu izvēle, piemērotas uzkodas, kā arī teju pats galvenais – uzglabāšana.

Lasīt vairāk

Gardie un pikantie rullīši un ruletes krāšņam svētku galdam

Foto: Shutterstock

Svētku galdu īpaši grezno un uzbur neikdienišķu šarmu dažādas ruletes, tīstoklīši un rullīši. Visbiežāk tīstoklīši ir nelieli, piemēroti uzkodām vai nelielām maltītēm.

Lasīt vairāk

Marinēto uzkodu atsvaidzinošie kumosiņi. 14 pikanti nieciņi maltītes dažādošanai

Foto: Shutterstock

Marinētās uzkodas ir brīnišķīgas ne tikai vieglam svinību uzkodu galdam, tās ir gandrīz neaizvietojamas piedevas pie sātīga gaļas ēdiena vai sacepuma. Tās izmanto garšām bagātu salātu sajaukšanai un dažādu pildījumu atsvaidzināšani, ja vēlas cept pildītus kabačus, ķirbjus, papriku vai baklažānus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!