Foto: Shutterstock

Pavasaris un jauns mazais dzīves posmiņš ir sācies! Lai to pavadītu tīrā mājā, vērts padomāt par kārtīgu ģenerālo tīrīšanu, pēc kuras māja spīdēs un laistīsies. Portāls Goodhousekeeping.com ir apkopojis dažus padomus, kuri atvieglos uzkopšanas darbus.

Lai arī ikdienas darbos un steigā mums sanāk neliels brītiņš galvenajiem mājas darbiem, spēka tomēr nepietiek visam un kaut kas vienmēr ir jāatliek. Šīs otrās prioritātes lietas mājās uzkopšanā bieži vien atliekas ne tikai par dienu, bet dažkārt pat nedēļām un mēnešiem. Tieši tas ir arī iemesls, kādēļ tik ļoti vērtīgi mājās ir uzrīkot ģenerālo tīrīšanu, kad uzmanība tiek pievērsta visiem mājas stūriem un skapju augšām, rezultātā sakopjot visu.

Tā kā līdz garākām brīvdienām, kurās varētu uzrīkot kārtīgu tīrīšanu, vēl ir mazliet jāpaciešas, šoreiz darbiņi ir sadalīti turpmākajam mēnesim. Ik dienu pa mazam darbiņam un ziedoni sagaidīsi tīrā mājā.

Turpinājumā 30 dienu tīrības izaicinājums, kurš papildināts ar dažādiem knifiņiem efektīvākai un ātrākai uzkopšanai.

Pirmā nedēļa

Foto: Shutterstock

Pirmā diena: trauku mazgājamajā mašīnā traukus nomaini ar sadzīviskām lietām – zobu birstes turētājiem, bērnu plastmasas rotaļlietām, vāzēm vai citiem priekšmetiem, kuri tā vien prasās pēc kārtīgas attīrīšanas.

Otrā diena: kad saulīti aizsedzis kāds mākonis, steidz nomazgāt logus, jo dažkārt spēcīgā saule var logu mazgājamajam līdzeklim likt nožūt vēl pirms kārtīgi esi nomazgājusi tos. Vēl viens mazs knifiņš logu mazgāšanā – vienu loga pusi tīri ar horizontālām kustībām, bet otru ar vertikālām, pēc atstātajām švīkām zināsi, kuru loga pusi vajag pamazgāt vēl.

Trešā diena: kā zināms, divi kājslauķi priekšnamā mazina iespēju, ka koridorā un tālāk mājoklī tiks ienesti dažādi gruži, taču, ja tie sen nav tīrīti, nekāda dižā labuma no tiem nav. Izpurini paklājiņu, kas atrodas ārpus namdurvīm, un no abām pusēm izsūc tepiķīti, kas atrodas iekšpusē, tādā veidā panākot, ka tie patiešām būs tīri.

Ceturtā diena: no putekļiem atbrīvo visas sen nekustinātās vietiņas. Padomā par aizkariem, spilveniem, kā arī parūpējies, lai mēbeļu virsmas vairs nerotātu putekļu kārta. Lai putekļus labāk pamanītu, šo darbiņu atstāj saulainākai dienai, kad saules stari palīdzēs konstatēt, kuras vietas putekļu lupatiņu nav redzējušas visilgāk.

Piektā diena: gadījumā, ja mājās ir kāds četrkājainais draugs, svešas nav arī dzīvnieku spalvas, kuras ir it visur. Bieži vien tās dīvānos un atpūtas krēslos veido teju vai spalvu kamolus, kurus pat visjaudīgākais putekļu sūcējs nespēj likvidēt. Šajā gadījumā var uzvilkt gumijas cimdus, samitrināt tos un ar roku "paijāt" lietu, kurai vajadzīga attīrīšana, šādā veidā spalvas ātri un veikli nonāks nost un māja būs par soli tuvāk pilnīgai tīrībai.

Sestā diena: pievērs uzmanību arī tam, kas atrodas zem palagiem. Mēģini izsūkt matračus un atbrīvot tos no liekajiem putekļiem.

Septītā diena: attīri virtuves skapīšus un pārējās lietas, kuras apķepušas ar tauku un putekļu kārtiņu. Lipīgā eļļas un putekļu mikstūra nav pamanāma līdz brīdim, kad tā jau gulst uz mūsu virtuves priekšmetiem. Pakāpies un paskaties, kas notiek uz virtuves augšējiem skapīšiem, un ķeries pie darba!

Otrā nedēļa

Foto: Shutterstock
Astotā diena
: laiks trauku mazgājamās mašīnās attīrīšanai. Vispirms pārliecinies, ka mašīnā vairs nav nekādu ēdiena palieku. Pēc tam ieslēdz trauku mazgājamo mašīnu – tukšu, ļauj savam uzticamajam ikdienas palīgam izmasgāties un uzfrišināt pašam sevi! Starp citu, šo procesu ieteicams atkārtot reizi mēnesī.

Devītā diena: piemērota diena, lai nopucētu metāliskās virsmas no netīrumiem un pirkstu nospiedumiem. Sajauc tējkaroti trauku mazgājamā līdzekļa ar litru karsta ūdens. Noberzē netīrās vietas, noskalo ar ūdeni un nosusini ar sausu lupatiņu.

Desmitā diena: ja ir luste mājas pārkārtošanai un mēbeļu pārbīdīšanai, reizēm atklājas, ka paklājos ir iespiedušās mēbeļu pēdas. Lai no tām atbrīvotos, var izmēģināt divus variantus. Pirmais no tiem – nelielā attālumā no paklāja turēt gludekli un ļaut tvaikam atrisināt problēmu. Otrs variants – šajās nospieduma vietās ielikt ledus gabaliņus, kuri, lēnām kūstot un samitrinot paklāju, liks pacelties arī iespiestajām vietām.

Vienpadsmitā diena: arī tiem, kuri parasti palīdz tīrīšanas procesā, vajadzīga uzkopšana. Nomaini sava putekļsūcēja putekļu maisiņu, izpēti trubu, vai tur nav sakrājušies putekļi, kas varētu traucēt uzkopšanas procesu, kā arī paskaties, vai birstes matiņos, kuri pasargā grīdas no saskrāpēšanas, nav saķērušies putekļi.

Divpadsmitā diena: laiks ieviest kārtību atvilktnēs. Viss atkarīgs no tā, kās atvilktnei "puncītī". Ja tā ir atvilktne drēbju skapī – izšķiro un atbrīvojies no visa liekā un sen nevilktā, taču, ja tā ir atvilktne virtuvē, drupačas un citus gružus no atvilktnes stūriem iztīri ar putekļsūcēju.

Trīspadsmitā diena: vēl viens tīrīšanas palīgs, kuram vajadzīga uzkopšana – slota. Atbrīvo slotas sariņus no putekļu zaķīšiem. Šeit talkā var nākt silts ziepjūdens vai putekļusūcējs.

Četrpadsmitā diena: vai zināji, ka veļas žāvētāji ir viens no izplatītākajiem ugunsgrēka avotiem? Tieši tāpēc vērts likt aiz auss, ka pēc katras veļas žāvēšanas reizes ieteicams atbrīvot žāvētāju no pūciņām un dūnām. Bet reizi gadā vajadzētu rūpīgi izvērtēt mašīnas stāvokli un pārbaudīt, kas notiek arī dziļāk un vietās, kuras nav redzamas uzreiz.

Trešā nedēļa

Foto: Shutterstock
Piecpadsmitā diena
: flīžu šuves var sagādāt īstas galvassāpes. Lai no tur uzkrātajiem netīrumiem ātrāk atbrīvotos, sajauc trīs ceturtdaļas glāzes mājsaimniecībā izmantojamo hlora balinātāju un teju četrus litrus ūdens. Bruņojies ar cietu birsti un sāc beršanu no vienas malas, nepārklāj mikstūru visam laukumam. Tīrot flīzes, atceries uzvilkt gumijas cimdus – tu taču nevēlies sabojāt savas rokas.

Sešpadsmitā diena: dezinfekcijas diena veļasmašīnā, kam lieti noderēs etiķis un dzeramā soda. Mikstūras proporcijas – karsts ūdens, trīs līdz četras glāzes etiķa un pusglāze sodas. Ieslēdz tukšu veļasmašīnu, ļaujot tai izdarboties pilnu ciklu. Lai izslēgtu iespēju, ka veļas mašīnā kaut kur vēl palikusi soda vai etiķis, palaid uzticamo draudzeni vēl vienā tukšajā ciklā!

Septiņpadsmitā diena: virtuves dēlīšu tīrīšanas diena. Nekas nav nenotīrāms! Pārgriez citronu uz pusēm un noberz ar to savu mīļo koka dēlīti. Lai panāktu vēl lielāku efektu, pirms apstrādāšanas ar citronu, dēlīti var pārbērt ar sāli vai sodu.

Astoņpadsmitā diena: auduma iepirkumu somas nekādā ziņā neatšķiras no tekstila izstrādājumiem – arī tās ir jākopj. Pirms likšanas veļasmašīnā, pārliecinies par pareizo režīma izvēli.

Deviņpadsmitā diena: laiks tīrīt guļamistabas tekstilu. Dekoratīvos spilvenus un segas nemazgājam pārāk bieži, bet ģenerālā tīrīšana ir īstais brīdis – parūpējies gan par pārklājiem, gan par aizkariem, gan dekoratīvajiem spilventiņiem.

Divdesmitā diena: iztīri mikroviļņu krāsni. Nav noslēpums, ka ikdienas steigā bieži vien pietrūkst laika, lai apkoptu šo ierīci, taču laika trūkums ģenerālajā tīrīšanā nav attaisnojums. Mikroviļņu krāsnī ieliec bļodu, kuras saturs ir sekojošs – viena glāze ūdens, sasmalcināts citrusauglis, piemēram, citrons, vai pāris karotes etiķa. Krāsni ieslēdz augstas temperatūras režīmā tik ilgi, kamēr ūdens sācis jau teju vārīties un priekšējais stikliņš ir aizsvīdis. Tad izslēdz ierīci un pagaidi 15 minūtes – ļauj līdzeklim iedarboties. Pēc tam atliek vien ar sūklīti viegli notīrīt atmiekšķētos traipus.

Divdesmit pirmā diena: daudzas no jums noteikti nav iedomājušās kārtīgi iztīrīt nažu turētāju, jo spraugas, kurās slidina naža asmeņus, ir samērā šauras. Taču šeit palīgā var nākt putekļsūcējs kopā ar uzgali, kurš paredzēts tieši spraugu tīrīšanai. Ja pirmais variants nenostrādā, izmēģini drupačas un gružus izpūst ar fēna palīdzību.

Ceturtā nedēļa

Foto: Shutterstock
Divdesmit otrā diena
: lai profilaktiski attīrītu caurules izlietnē, vannā vai duškabīnē, vari izmantot šo recepti. Sajauc pusglāzi sodas ar vienu ceturtdaļu sāls un ieber to caurulē. Pēc tam ielej vienu glāzi uzsildīta etiķa. Pēc piecpadsmit minūtēm palaid karsto ūdeni un ļauj tam tecēt aptuveni minūti.

Divdesmit trešā diena: ja nu pēkšņi tavos krājumos ir vara trauki vai interjera sīkumlietiņas, šodien notīri tās. Goodhousekeeping.com piedāvā visai neparastu līdzekli apsūbējuma likvidācijai – kečupu. Lai katliņus un citus priekšmetus tīrākus dabūtu vēl ātrāk, kečupam var pievienot arī sāli. Gana interesanti, lai izmēģinātu arī savās mājās! Protams, ja tev ir vara trauki, kā jau teicām.

Divdesmit ceturtā diena: šī diena paredzēta, lai atbrīvotos no visa liekā. Katalogi, bukleti, kosmētika, ko nekad nelietojam, ieplīsušas krūzes un viss pārējais, kas tikai krāj mājās putekļus.

Divdesmit piektā diena: laiks cepeškrāsnij! Vispirms izslauki drupačas, pārogļojušos putekļus, pēc tam sajauc sodu ar etiķi un ar šo mikstūru apstrādā krāsni. Ļauj šai mikstūrai paburbuļot aptuveni divas minūtes, un pēc tam ar sūkli paberzē vietas, kuras tik viegli neļaujas tīrības valdzinājumam.

Divdesmit sestā diena: pacel savu vērīgo skatienu uz ventilācijas šahtām. Arī tās prasa uzmanību un tīrību!.

Divdesmit septītā diena: sagatavojies siltajai sezonai un dārza ballītēm. Šoreiz no sen nekustinātiem stūriem laiks izvilkt dārza mēbeles, kuras arī pirms tam, protams, jānotīra no ziemas putekļiem.

Divdesmit astotā diena: lai gan tāpat jau diezgan regulāri pārslaukām ledusskapja plauktus, šoreiz vērts tos pat izņemt un pieķerties šai lietai pavisam nopietni.

Sagaidi ziedoni tīrā un mirdzošā mājā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!