Foto: Publicitātes foto
Aizvadītajā nedēļā Rīgā norisinājās pašmāju modes dzīves gaidītākais notikums – iespaidīgā Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas modes mākslas apakšnozares studentu modes skate "Plūdi", kas pulcēja vairāk nekā 400 interesentu Rīgas kultūrvēsturiskajā centrā – Svētā Pētera baznīcā.

Kā ierasts, arī šoreiz modes skate sastāvēja ne tikai no secīgas jauno dizaineru tērpu parādes, bet arī no scenogāfijas studentu rūpīgi izstrādātas ievaddaļas, kuras laikā akadēmijas koris "Senais Kalns" un tā diriģents publiku priecēja, tērpušies visdažādāko dzīvnieku maskās, tādējādi simboliski atainojot Bībeles sižetu par Grēku plūdiem un no tiem izglābtajiem tēliem.

Gandrīz divas stundas ilgās modes skates laikā tika prezentētas 19 spilgtas tērpu kolekcijas, kas pārsteidza gan ar to drosmīgajiem dizainiskajiem risinājumiem un oriģinālajām materiālu saspēlēm, gan arī ar spēcīgajiem kontrastiem. Sākot ar salīdzinoši piezemētiem un ikdienas gaitām viegli pieskaņojamiem apģērbiem un beidzot ar īstiem avangarda mākslasdarbiem – to visu un vēl vairāk klātesošie baudīja, elpu aizturējuši.

"Arī es pati esmu absolvējusu Latvijas Mākslas akadēmiju, un šobrīd man ir arī savs zīmols BeCarousell, tādēļ katru gadu vērot jauno modes mākslinieku veikumus ir jo īpaši aizraujoši. Arī šī reize nebija izņēmums - lieliska un oriģināla pasākuma norises vieta, kas radīja īpašu auru! 

Varēja just studentu radošo lidojumu, kas brīžiem atkārtojās pat vairākās kolekcijās. Protams, man bija arī savi favorīti - Jānis Šnē, Santa Matule, Reinis Ratnieks un Eva Borherte, taču, manuprāt, ikviens jaunais modes mākslinieks vakar sevi pierādīja godam," rezumē žurnāla "Cosmopolitan" modes redaktore un dizainere Dace Krieviņa-Bahmane.

Vairāku skatē pārstāvēto jauno dizaineru kolekcijas jau līdz šim ir izpelnījušās ievērojamu apkārtējo atzinību ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Viņu vidū ir tādi kolorīti dizaineri kā Jānis Šnē, Arvils Linde un Reinis Ratnieks, taču ne mazāk pārliecinoši sevi pieteikuši ir arī citi uzlecošie talanti, kuriem industrijas profesionāļi jau tagad paredz spožu nākotni.

"Man ir patiess prieks par Rīgas domes Kultūras pārvaldes un Pēterbaznīcas muzeja administrācijas spēju mums uzticēties un sniegt studentiem iespēju paust savu radošo interpretāciju par modi tik vēsturiski nozīmīgā telpā kā šī. Tik veiksmīga sadarbība pavisam noteikti veicina jaunu un neatkārtojamu kultūras dzīves notikumu norisi Rīgā arī turpmāk," komentē LMA Modes mākslas katedras vadītājs un profesors Aigars Bikše.

Būtiski, ka trešā kursa absolventes Laimas Ūdres un piektā kursa absolventes Lienes Bukovskas radītās apģērbu kolekcijas tiks prezentētas arī Starptautiskajā Jauno Dizaineru konkursā Jūrmalā, kas jau pēc mēneša norisināsies projekta "Jurmala Resort Collections 2014" atklāšanas programmas ietvaros.

Modes skati organizēja Latvijas Mākslas akadēmija un Rīgas Sv.Pētera baznīca, skati atbalstīja: Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija, Galerija Centrs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Ramirent, Pacho music cafe, Evian, Micabella, KID* restorāns, Skrīveru Saldumi, Fazer, Imuarti Studio, Riga Top Hair un Tigi. Informatīvie atbalstītāji: TVNET, L'OFFICIEL, Delfi, portāls "Kas Jauns", LNT, Mix FM, Radio Rīga, Latvijas Radio 5, Radio NABA, CAPITAL FM un portāls e-beauty.lv.

Foto galerijā piedāvājam ieskatu skates neparastākajos tērpos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!