Foto: Shutterstock
Ziemai tuvojoties, mūsu skapju tuvākajos plauktos pa rokai nolikti džemperi, šalles un citi adījumi, kas sildīs aukstos vakaros un ir arī viena no šīs sezonas karstākajām modes tendencēm. Šai sakarā noderīgi ir zināt, kā adījumus pareizi kopt, lai tie kalpotu pēc iespējas ilgāk un nezaudētu kvalitatīvu izskatu, tāpēc piedāvājam portāla womanitely.com apkopotos padomus.

Iepazīsties ar noteikumiem

Iegādājoties adījumus, vispirms izlasi tā lietošanas "instrukciju" jeb tautas valodā dēvēto "birku", kurā minēts apģērba materiāls, tā sastāvs un īpaši kopšanas norādījumi. Protams, pēc tam ir svarīgi tos arī reāli ievērot, nepārsniedzot ūdens temperatūru apģērba mazgāšanas laikā, kā arī pareizi žāvējot.

Mazgāšana

Ļoti iespējams, to jau zini, bet ja ne – atceries, ka adījumi vienmēr jāmazgā atsevišķi no pārējām drēbēm, kā arī, vēlams, ar speciāliem mazgāšanas līdzekļiem. Ja adītos apģērbus vēlies mazgāt ar rokām, nekad neuzklāj mazgāšanas līdzekli tiem tiešā veidā, citādi izbalos krāsa vai mainīsies apģērba tekstūra.

Tāpat adījumus nepieciešams rūpīgi izskalot, lai tajos nepaliktu pulveris, kas ne tikai kaitēs apģērbam un radīs fizisku diskomfortu, saskaroties ar ādu, bet arī veicinās statisko elektrību, adījumam valkāšanas laikā elektrizējoties.

Žāvēšana

Nav noslēpums, ka žāvēšanas laikā adījumi bieži vien izstiepjas un deformējas. Lai to novērstu, nekad neliec adīto apģērbu žāvētājā, bet ļauj tam izžūt dabīgā ceļā, kā arī nekādā gadījumā nepakarini uz veļas auklas! Lai absorbētu lieko ūdeni, vari adījumu no abām pusēm saspiest ar dvieļiem, kas uzsūks ūdeni.

Glabāšana

Adījumiem vispiemērotākā vieta būs tumšs plaukts tavā skapī, kur apģērbi stāvēs salocīti. Starp tiem vari novietot mitruma uzsūcējus un aromatizētājus, kas aizbaidīs kodes. Ja vēlies, lai adītie apģērbi kalpotu pēc iespējas ilgāk, nekad neliec tos uz pakaramajiem vai aiztaisāmās auduma somās.

Remontēšana

Ja adījumā pagadījies caurums, to iespējams salabot teju nemanāmi. Vienkārši aizadi to ar tādu pašu dziju vai arī vērsies apģērbu remontā, kur to izdarīs profesionālis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!