Foto: DELFI

Dziedātāja un modes māksliniece Linda Leen radījusi savdabīgu turpinājumu savai krāsaino pastalu kolekcijai – apģērbu līniju ETNOGRAFIZĒTS, kurā izmantotas senās latviešu etnogrāfiskās rakstu zīmes no dažādiem Latvijas novadiem. Kolekcijā apvienots modernais un senais – "Katrai zīmei ir sava enerģētiskā nozīme un jēga. Es ceru, ka šie apģērbi ar senajām zīmēm to valkātājiem būs kā īsti laimes krekliņi," portālam "Delfi" stāsta kolekcijas autore.

Kolekcija tapusi cilvēkiem - estētiem un tiem, kas vēlas lepoties ar mūsu tautas seno vēsturi. Katram apģērba gabalam ar konkrēto zīmi līdzi nāks apraksts ar zīmes būtības un enerģētikas skaidrojumu. Kolekcijas autore uzskata, ka tādējādi valkātājs sev var piesaistīt konkrētas izjūtas, enerģētiku un pašapziņu. 

Kolekcija tapusi sadarbojoties ar mākslinieku, semiotikas pētnieku un grāmatas "Latvju raksts un zīmes" autoru Valdi Celmu. Kolekcijā zīmes attēlotas uz vieglām kokvilnas kleitām, krekliem un krekliņiem. "Linda uzdrošinājusies skatīt latvju zīmes pēc būtības - šīm zīmēm ir ne tikai estētiska nozīme, tie ir simboli ar noteiktu enerģētika. Te nav runa tikai patīk, nepatīk līmenī. Zīmes darbojas kā apziņas matricas, ietekmē domāšanu un virza noteiktai rīcībai," Lindas veikumu nebeidz slavēt dizainers Celms. Pēc tam, kad kolekcija bija izrādīta digitalizētā veidā, projicējot zīmes uz modeļu augumiem, apģērbu varēja aplūkot un aptaustīt izkārtu uz simboliskas veļas šņores industrializētajā Andrejsalas ainavā.


Pati Linda kā vienu no kolekciju prezentācijas vakara tērpiem bija izvēlējusies baltu kleitu ar sarkanu 'Kurzemes dižā krūma zīmi'. "Šis ir mans mīļākais kolekcijas modelis  - 'Kurzemes dižais krūms - savā ziņā tas ir pasaules koka modelis. Baltās un sarkanās krāsas kombinācija ir ārkārtīgi spēcīga, tā ir tā pati, kas izmantota Lielvārdes jostā. Baltais simbolizē tīro, tikumisko, dievišķo, savukārt sarkanā - tā ir pavisam cita, spēcīga enerģija," skaidro Linda. Mirkli vēlāk Linda jau parādījās kleitā, uz kuras bija redzams Latvijas pļavu tauriņš - "Taurenis dzimst no kāpura, un šīs pārvērtības dēļ tas simbolizē atdzimšanu un augšāmcelšanos", teikts zīmes skaidrojumā.

Tie, kas izvēlēsies apģērbu, piemēram,  ar Austras koka zīmi var cerēt uz harmoniju un iekšēju sakārtošanos. Austras koks - tā ir saikne ar garīgo. Te ierakstīta spēcīga, bet smalka pašapziņa, vēstī paskaidrojums pie zīmes. Lībiešu bruņurupuču sakta koncentrē enerģiju un stiprina valkātāja pašapziņu. Laimas slotiņas zīme vēstī - slotiņas uzdevums ir nokopt, notīrīt, noslaucīt. Tā slauka prom negatīvo informāciju, arī "ļaunās acs" padarīto. Krekls ar zalkša simbolu kalpos par dzīvības enerģijas un atjaunotnes simbolu. Zalktis simbolizē arī seksuālās enerģijas pulsāciju, tās aktivitāšu un pasivitātes stāvokļu cikla maiņu. Šī zīme ir kā tiešs analogs austrumu pasaules pretstatu vienības Iņ-Jaņ simbolam.

Kolekcija šūdināta tepat Latvijā. ETNOGRAFIZĒTS kolekcijas apģērbus varēs iegādāties mākslinieces mājas lapā internetā, Latvijas dizaina preču veikaliņos, kā arī mūzikas festivāla POSITIVUS laikā. Gan šī apģērbu, gan krāsaino pastalu kolekcija esot atvērti projekti, un iedvesmas brīžos kolekcijas tiks papildinātas ar jauniem modeļiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!