Foto: Shutterstock
Lai nekļūdītos, izvēloties pasākumam nepiemērotu tērpu un neiekļūtu stilistu, blogeru un žurnālu modes apskatu melnajā sarakstā, dreskoda pārzināšana ir īpaši svarīga tiem, kuri aktīvi piedalās smalko aprindu saviesīgajā dzīvē: pieņemšanās, kokteiļu pēcpusdienās un smalkās vakariņās.

Tomēr, lai neiekultos neveiklās situācijās, katram izglītotam cilvēkam būtu noderīgi iepazīties ar dreskoda pamatprincipiem un anglisko apzīmējumu atšifrējumu, kuru sastādot mums lieti noderēja adelanta.info atrodamā informācija.

Black tie, Tuxedo jeb smokings un melna kaklasaite

Ja ielūgumā rakstīts black tie, tuxedo tas nozīmē, ka dāmas gaida ierodamies vakarkleitās, bet vīriešus - smokingos. Smokingu papildina ar melnu "tauriņu", jostu un zīda auduma bikšu nošuvēm, arī žaketes atlokiem jābūt no tāda paša materiāla. Apavi - melnas kurpes ar aukliņām, bet nekādā gadījumā lakādas.

Casual jeb ikdienišķs stils

Šis apzīmējums nozīmē, ka abus dzimumus gaida ierodamies brīvā stila apģērbā, bez kaklasaites un jebkāda piegriezuma biksēs. Nav liegts izvēlēties arī džinsa auduma bikses un sportiska stila apavus.

White Tie jeb balta kaklasaite

Šāds ģērbšanās stils jāievēro īpaši svinīgos un oficiālos pasākumos kā, piemēram, vakara pieņemšana pie prezidenta, vēstnieka laulību ceremonija, balle pilī, prēmijas pasniegšana utt.

Tas nozīmē, ka vīrietim ir jāierodas frakā, kura papildināta ar baltu "tauriņu", lakādas kurpēs un kabatas pulksteni. Vestei jābūt baltai – pārkāpjot šo noteiktumu un izvēloties melnu vesti, riskē, ka viesi jūs noturēs par oficiantu. 

Frakas aksesuāri ir arī kabatas pulkstenis un balti cimdi. Frakā tērpta vīrieša pavadonei ir jāizvēlas klasiska piegriezuma garā vakarkleita, cimdi (jo īsāka kleitas piedurkne, jo garāki cimdi), smailpapēžu kurpes (no 7 līdz 12 cm) un neliela vakara somiņa. 

Nekāda gadījumā neatļaujies kombinēt vakarkleitu ar izlaistiem matiem, bižutēriju vai pilnīgi atkailinātām rokām. Ja izvēlies kleitas modeli ar atkailinātu plecu daļu, pēc etiķetes tev tā ir jākomplektē ar kažokādas apmetni vai gariem atlasa cimdiem

Black Tie jeb melna kaklasaite

Ja ielūgumā lasāms šāds vārdu salikums, tad skaidrs, ka saņemts uzaicinājums apmeklēt oficiālu vakara pieņemšanu, piemēram, smalkas Jaunā gada svinības, kāzas vai operas uzveduma pirmizrādi.

Šis dreskods nosaka, ka vīrietim ir jāvelk smokings – nekādas atkāpes nav pieļaujamas. Sieviete var izvēlēties kokteiļkleitu garumā ap celi un garāku vai garo vakarkleitu. Tērpu drīkst papildināt ar kvalitatīvu bižutēriju, bet nekādā gadījumā nemēģiniet to kombinēt ar cepuri vai jebkāda veida zābakiem.

Formal Attire jeb formāls vakara stils

Šis dreskods norāda, ka gaidāma oficiāla vakara pieņemšana (piemēram, tikšanās ar ārvalstu delegāciju).

To apmeklējot, vīrietim jāizvēlas smokings vai tumšs, svinīgs uzvalks komplektā ar kaklasaiti, bet sievietei - kokteiļkleita, garā kleita vai vakarīgs komplekts no atsevišķiem apģērba gabaliem (piemēram, bikškostīms vai svārki ar žaketi). Ir izslēgtas sandales, kā arī uzkrītoši rotājumi.

Black Tie Invited jeb vēlama melna kaklasaite

Iespējamais pasākums, kur jūs gaida ierodamies, ir saviesīgas vakariņas smalkā restorānā, bankets vai ģimenes svinības ar lielu viesu daudzumu. Ja tiek runāts par kokteili, tad parasti tiek domāts vakara, bet ne pārāk svinīgs pasākums, kā likums, ar dzērieniem un uzkodām.

Vīrietim ieteicams izvēlēties klasisku smokingu, sievietei - kokteiļkleitu, garo kleitu vai svinīgu kostīmu.

Black Tie Optional jeb melna kaklasaite nav obligāta

Pasākuma formāts ir līdzīgs Black Tie Invited aprakstā norādītajam.

Vīrietis smokingu var aizvietot ar tumšu uzvalku un kaklasaiti. Sieviete var izvēlēties kokteiļkleitu, vakarīgu, divdaļīgu salikumu (tam nav jābūt komplektam) vai svinīgu kostīmu.

Creative Black Tie jeb melna kaklasaite, radoša pieeja

Arī šinī gadījumā pasākuma formāts ir līdzīgs Black Tie Invited aprakstā minētajam.

Vīrietim iespējama kostīma brīvāka interpretācijai, izvēloties modernākās aktualitātes. Piemēram, smokingu, ar netradicionāliem aksesuāriem. Pieļaujams klasisku smokingu komplektēt ar raibu, bet ne "klauna" vesti. Drīkst izvēlēties arī neformālu uzvalku ar tumšu kreklu bez kaklasaites.

Pavadonei piemērota izvēle ir gara vai īsa kleita, vakarīgs komplekts, piemēram, mežģīņu svārki savienojumā ar plānu kašmira džemperi.

Cocktail Attire jeb kokteiļu vakars

Dreskods saka priekšā, ka būs jāapmeklē saviesīgs vakara pasākums.

Vīrietis var izdarīt izvēli starp tumšu uzvalku un... tumšu uzvalku. Sievietei ir lielāka iespēja improvizēt – daiļā dzimuma pārstāves var izvēlēties kokteiļkleitu (šajā gadījumā ir pieļaujams arī garums virs ceļa). Ideāls variants būs arī mazā, melnā vakarkleita vai kostīms (vari izvēlēties arī bikškostīmu). Aksesuāros ievēro mēra izjūtu – tas ir viens no stila noslēpumiem.

Semi-formal jeb daļēji formāls pasākums

Dreskods it kā atļauj brīvību, tomēr stingri saskaņā ar pasākumu.

Vīrietim nav obligāti jāierodas smokingā, drīkst dot priekšroku tumšam uzvalkam.
Apmeklējot pasākumu, kurš sākas pēc plkst. 18.00, sievietei ieteicams izvēlēties kokteiļkleitu (gara nav pārāk vēlama).

А5 (After Five) jeb pasākums pēc pieciem pēcpusdienā

Tāds apzīmējums var būt papildināts ar citiem, piemēram, А5 Semi formal. Ja nav citu norāžu, А5 apzīmē kokteiļvakaru vai jebkuru vakarīgu pasākumu, kas iesākās pēc plkst. 17.00.

Vīrietim jāģērbj jebkādas krāsas uzvalks (ne obligāti ir lietišķs), kaklasaite nav obligāta. Sieviete izvēlas kokteiļkleitu vai greznu topu un svārkus. Ir pieļaujams arī svinīgs kostīms ar svārkiem vai biksēm.

A5cl (After 5 casual) vai Dressy Casual jeb brīva stila pasākums pēc pieciem pēcpusdienā

Iespējamais pasākumu formāts, analogs А5.

Neļaujiet sevi samulsināt vārdam "casual", jo tas nenozīmē, ka drīkst nodilušos džinsos. Ar A5cl vīrietim jāsaprot, ka pasākuma formāts paredz ierašanos stilīgu dizaineru vai zināmu zīmolu apģērbā. Ja šaubies, izvēlies lietišķu uzvalku un kombinē to ar kreklu, bet bez kaklasaites. Sievietei labāk izvēlēties elegantu sievišķīgu kostīmu vai svinīgu dienas kleitu.

Smart Casual jeb brīva stila apģērbs

Iespējams daudzveidīgs pasākuma formāts.

Tas ir dreskods, kas abiem dzimumiem ļauj izvēlēties džinsus, bet spožumu tēlam piešķirs svinīgs tops, blūze vai žakete. Ir izslēgti saplēsti džinsi.

Btr (Business Traditional) vai Undress jeb tradicionāls lietišķais kostīms vai ikdienišķa apģērba forma

Šāds apzīmējums ielūgumā norāda, ka gaidāma lietišķa tikšanās.

Apģērbs – lietišķā stila uzvalks vīriešiem, kostīms – sievietēm.

Bb (Business Best) jeb strikts un kvalitatīvs lietišķais kostīms

Šāds dreskods norāda, ka būs jāierodas uz atbildīgu lietišķo tikšanos (iespējams, ar ārvalstu partneriem) vai uz lietišķu pieņemšanu.

Vīrietim jāģērbj labākais lietišķais uzvalks (parasti zils) komplektā ar žilbinoši baltu kreklu (labāk ar divkāršām manšetēm un manšetpodziņām) un klasisku kaklasaiti. Kurpes - tikai melnas. 

Sievietei pieļaujams lietišķs balts, zils vai bēšs kostīms un balta klasiska kreklblūze, ko var kombinēt ar kaklasaiti, caurspīdīgām miesas krāsas zeķbiksēm un melnām vai kostīma krāsas kurpēm uz pazema papēža (3-6 cm).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!