Foto: Shutterstock
Sieviešu cīņa par vienlīdzību ilgst jau gadsimtiem ilgi. Lai arī sieviešu iespējas darba tirgū ir ievērojami lielākas nekā pirms vairākiem gadu desmitiem un nu jau 100 gadus lielā daļā Eiropas sievietes var piedalīties vēlēšanās, ir jomas, kur joprojām ir novērojama nevienlīdzība, un viena no tām ir informācija par sieviešu sasniegumiem dažādās jomās.

Statistika rāda, ka bezmaksas interneta enciklopēdijas "Wikipedia" angļu valodas versijā ir vismaz četras reizes vairāk rakstu par vīriešiem nekā sievietēm. Zviedrijas vēstniecības politisko jautājumu asistente Evija Goluba norāda, ka deviņi no desmit "Wikipedia" redaktoriem ir vīrieši. Dati var nedaudz atšķirties katrā valstī, bet tendences ir vienādas. Šo statistiku ir apņēmušās mainīt 50 valstis visā pasaulē, ieskaitot Latviju. Kustības nosaukums – "WikiGap".

Zviedrijas vēstniecība Latvijā aicina ikvienu iesaistīties rakstīšanas maratonā un līdz starptautiskai sieviešu dienai 8. martā izveidot vismaz 100 jaunus ierakstus par ievērojamām latviešu sievietēm kā dāvanu Latvijas simtajai dzimšanas dienai. Zviedrijas Ārlietu ministrijas iniciatīva tiks īstenota apmēram 50 pasaules valstīs, katrā tas tiks darīts nedaudz citādāk.

Latvijā savu dalību iniciatīvā ir apstiprinājušas tādas sabiedrībā zināmas sievietes kā Eva Johanssone, Lolita Čigāne, Dārta Danēviča, Džīna Briška, Ieva Morica, Iluta Lāce, Madara Ūlande, Eva Mārtuža, Baiba Moļņika, Kārina Pētersone un daudzas citas. Tomēr Zviedrijas vēstniecībā Rīga aicina ikvienu interesentu iesaistīties rakstīšanas procesā. Vairāk informācijas par to, kā to darīt var izlasīt šeit.

"Wikipedia" ir pasaulē lielākā interneta enciklopēdija, ko veido tās lietotāji. Zināšanām ir spēks un "Wikipedia" var būt liela ietekme uz to kā mēs skatāmies uz notikumiem šajā pasaulē. Pastāvošā dzimuma nevienlīdzība šajā mājas lapā atspoguļo arī nevienlīdzību, kas pastāv lielā daļā sabiedrības, pārliecināti akcijas rīkotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!