Runājot ar līdzcilvēkiem, vien retais no mums aizdomājas par cīņām, ko reiz izcīnījis vai ar ko šobrīd sastopas viņa sarunas biedrs. Par traģēdijām, kas piedzīvotas, un zaudējumiem, ko nācies pārciest. To cikla "100 intervijas līdz Latvijas simtgadei" sarunā paturēt prātā mudina kino producents un režisors Andrejs Ēķis, atklātā un godīgā sarunā stāstot par dzīvi, ideālajām attiecībām ar otru cilvēku, bērnu audzināšanu, arī kino, darbu televīzijā un dzīvi pēc personīgās traģēdijas – pirmās sievas zaudēšanas.

Atbildot uz jautājumu par to, kāda, pēc Ēķa domām ir ideāla sieviete, producents atbild, ka šī tēma patiesībā ir ļoti interesanta, turklāt neviennozīmīga.

"Jo ilgāk dzīvo, jo vairāk saproti, ka principā ir kādi 12 tipi un, lai gan visi saka, esam ļoti dažādi, ir šie 12 algoritmi, kas ļauj saprast – atbilst satiktais cilvēks tavējam, vai nē. Otra lieta, ko man iemācīja tēvs, – ja gribi ar kādu dzīvot kopā, aizbrauc ceļojumā uz 10 dienām, bet ar nosacījumu, lai būtu pēc iespējas sliktāki apstākļi. Tad cilvēks nevarēs būt ar masku diez ko ilgi un redzēsi, kas un kā.

Piemēram, jūs skrienat uz lidmašīnu – ja viens uztraucas un arī otrs uztraucas, tad jūs abi sajuksiet prātā. Ja viens uztraucas, tad otram vajadzētu tā kā paļauties. Visu laiku jābūt šai harmonijai. To var atrast arī caur savu dzīvi. Tie cilvēki, kuri visu laiku ir uztraukušies… Viņi nevar dzīvot kopā. Tāpēc galvenais ir dzīvei izvēlēties tādu cilvēku, ar kuru ir interesanti ceļot, jo nekas netracina, un tādu kurš attīstās," spriež Ēķis.

"Piemēram, vīrietis, tomēr biežāk kā sieviete, iet uz darbu un sabiedrībā, savukārt, ja sieviete, piemēram, izvēlas audzināt tikai bērnus, kas, protams, arī ir ļoti liels darbs, tad viņai arī pašai ir jāapgreidojas. Citādi vienā brīdī kaut kas notiek. Vajadzētu būt tā, ka esi mazliet greizsirdīgs uz to, ko tā sieviete dara, un otrādi. Un tad jūs abi kaut kā apmaināties, augat kopā, jums ir, par ko runāt."

Producents arī piebilst, ka liela loma pāra kopdzīvē ir bērnam: "Bērns arī ir kā ļoti interesants projekts. Ja jums nav kopīga bērna, protams, kādu laiku jau varat abi kopā dzīvot, bet ir jābūt kaut kam kopīgam. Vīriešiem bērnus gan gribas no tādas sievietes, ar kuru kopā ir labi. Kad gribas, lai pēc jums abiem kaut kas paliek.

Protams, 50 gados var tā runāt, Kad tev ir 22, tad gan nesaproti vispār neko. Un tieši tāpēc es negribētu būt atkal trīsdesmitgadīgs. Nu, ne par ko! Tā ir tāda skriešana pa labirintu, visam esot vienos punos."

2008. gada 23. februārī, kad Ēķis ar sievu Ivetu un trīs dēliem atpūtās Norvēģijā kalnos, viņa mīļotajai brauciens ar sniega motociklu beidzās traģiski, izdzēšot Ivetas dzīvību. Vaicāts, kā pēc 20 kopdzīves gadiem spējis ar šo faktu samierināties, producents atklāj, ka šādā brīdī ir svarīgi atteikties no sevis žēlošanas.

"Ja visu laiku divi cilvēki ir dzīvojuši kā viens, tad, noplēšot vienu nost, paliek puse no tevis. No tās dienas es vairāk par visu uz pasaules ienīdu piektdienas, sestdienas, svētdienas. Jo darba dienās vari strādāt. Savukārt piektdienas vakaros redzi, kā laimīgi cilvēki dodas, kur nu kurais, bet tu paliec viens. Tas ir visdrausmīgākais.

Mani tai laikā, paldies Dievam, izglāba Juris Rubenis un Jānis Streičs, ar kuriem daudz runāju un kuri man ļoti palīdzēja. Galvenais ir saprast, kāpēc tev tā neiet, līdz beigās apjaut, ka raudi ne jau par to, ka cilvēks ir prom, bet gan pats par sevi. Un, kad saproti, ka žēlo sevi, tad vari jau saņemties. Sākt ar sevi strādāt un atkal atgriezties. Tā tā dzīve ir iekārtota, tāpat kā kino – tu dzīvo, dzīvo, viss ir forši, un tad pēkšņi viss – nav!

Man apkārt esošie cilvēki, redzot, cik man ir slikti, nāca klāt savukārt ar savām traģēdijām. Un tad, tā klausoties, sapratu, ka gandrīz katram no cilvēkiem, kuri ir mums apkārt, dzīvē ir notikusi kāda traģēdija. Un tad sāku atkal dzīvot. Vajag vien saņemties un saprast – gribi dzīvot, vai tomēr nē."

Pērnā gada rudenī 360TV uzsāka veidot un saviem skatītājiem piedāvāt interviju ciklu "100 personības līdz Latvijas simtgadei"sarunas ar personībām, kuras cildinājušas un nesušas Latvijas vārdu tālu aiz dzimtenes robežām, guvuši ievērojamus panākumus kino nozarē, sporta laukumā, ideju un tehnoloģiju pasaulē, mākslā un mūzikā.

Iesāktā tradīcija tiek turpināta un visu marta mēnesī ir iespēja tuvāk iepazīt personības, kuras veidojušas un turpina veidot Latvijas vēsturi, vienlaikus var censties saprast, kā viņas izveidojušās par izcilībām. 7. marta vakarā būs iespējams uzzināt ko vairāk par kino producentu un režisoru Andreju Ēķi, kuru izvaicās "Kino domnīcas" vadīājs kaspars Breidaks.

Tā būs atklāta un godīga saruna par dzīvi, ideālajām attiecībām ar otru cilvēku, bērnu audzināšanu, arī kino, darbu televīzijā un dzīvi pēc personīgās traģēdijaspirmās sievas zaudēšanas. Iegriezies "360TV" un ieklausies sarunā ar Andreju Ēķi 7. martā plkst. 21.00!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!