Foto: Shutterstock
Visiem ik pa laikam ir nepieciešamas "garīgās veselības dienas", lai atslēgtos no darba un pārstartētu prātu un ķermeni, bet ko darīt, ja ir jau izņemtas visas brīvdienas? Pieņemot, ka ir piemeklējis nopietns enerģijas trūkums, un nav nekāda nopietna iemesla, lai neietu uz darbu – piemēram, depresija vai atkarība, kuru dēļ nekavējoties jākonsultējas ar ārstu, tomēr ir dažas lietas, ko var darīt lietas labā, lai atvieglotu šausmīgo dienu darbā, vēsta ''Huffingtonpost.com''.

Sevis stimulēšana

Palutini sevi ar savu iecienītāko tēju vai kafiju pa ceļam uz darbu. Rūpīgi izstrādā pusdienu pauzes plānus. Ieplāno kaut ko patīkamu pēc darba – sporta zāles apmeklējumu, tikšanos ar draugiem vai vakaru mājās pie televizora. Atgādini sev, ka paciest darba dienu un vakarā nodoties iemīļotajām nodarbēm ir labāk, nekā simulēt slimību, iekulties neērtās situācijās, skaidrojoties ar priekšniecību un nākamajā dienā strādāt dubultu slodzi, ņemot vērā, ka esi atstājis visus darbus novārtā.

Pozitīvisma stratēģija

Ņem talkā jebko, kas tevi iedvesmo un uzmundrina – skaiti mantras, dziedi pusbalsī iemīļotu dziesmu vai vismaz dungo pie sevis, pirms darba noskaties kaut nelielu fragmentu no iemīļotas filmas. Dari kaut ko, ko tu nedari parastā darba dienā.

Dari nedomājot

Kad no rīta mosties, nedomā par to, cik tev ļoti nāk miegs – lec laukā no gultas nekavējoties, ieskrien dušā, lai pamostos, veikli saģērbies, apēd kaut ko, ko varbūt esi sagatavojusi jau iepriekšējā vakarā un dodies laukā pa durvīm! Rīkojies sistemātiski! Ātri saņemoties un rīkojoties spontāni, nebūs laika domāt par to, ko tu negribi – vienkārši ej un dari!

Vienkāršo lietas

Izvēlies braukt uz darbu ar taksometru autobusā vietā. Nebrauc uz ķīmisko tīrītavu, ja to dari piektdienās. Uzvelc mugurā kaut ko neierastāku. Izsvītro dažas lietas obligāto lietu sarakstā, lai "izgaismotu savu ceļu". Ja tev ir nepieciešama kāda palīdzība, lūdz talkā kolēģus, draugus vai ģimenes locekļus, šoreiz nedari visu viena pati.

Ieslēdz kruīza kontroli

Mēs vienmēr nevaram darboties pilnā režīmā, turklāt katru dienu, tāpēc ieslēdz autopilotu. Dažreiz šādā veida atkāpšanās un bēgšana palīdz paskatīties uz lietām citādāk un ļauj saskatīt citas iespējas, lai virzītos uz priekšu un savu enerģiju novirzītu pretējā virzienā, nekā parasti. Tas nozīmē, ka, darbojoties lēnākā režīmā, vari saskatīt perspektīvu lietās, ko esi palaidusi garām.

Esi piesardzīga, it kā tevi uzmanītu radars

Ja tev ir mazliet "bremzēta" motivācija, varbūt nevajadzētu pārāk aktīvi iesaistīties kopīgos projektos ar priekšnieku vai kolēģiem, ja vien tas ir iespējams. Izliecies, ka esi ļoti aizņemta –uzliec austiņas, neatlaidīgi skaties datorā, skaļi aizcērt biroja durvis vai dari kaut ko, lai citi liktu tevi mierā. Izliecies pārliecinoša un aizņemta, lai neviens neiedomātos lieki tevi traucēt.

Nepārstrādājies

Varbūt šodien nav tā diena, kad iesaistītos nozīmīgos projektos, bet atceries, ka viss, ko dari darbā, vienalga, cik nesvarīgi tas būtu, ir daudz nozīmīgāk un svarīgāk, nekā, ja tu atkal būtu paņēmusi slimības lapu. Kad enerģija ir noslīdējusi zem nulles, koncentrējies uz to, lai citiem parādītu, cik tu līdz šim daudz esi darījusi un ka esi ārkārtīgi vērtīga darbiniece. "Pieliec punktu" kādam projektam, kas ir gandrīz pabeigts, veicot pēdējās svarīgās darbības, kas prasa maz pūļu, bet izskatās ļoti nozīmīgas.

Esi laipna pret visiem

Koncentrējies uz citiem kolēģiem – atver kādam citam durvis, izsaki neskaitāmus komplimentus, mēģini pakalpot un palīdzēt, vajag to kādam vai nē. Īpaši gados vecākie cilvēki to ārkārtīgi novērtēs, un tu pacelsi vērtību citu acīs, būdama ne tikai laba darbiniece, bet arī smalkjūtīga kolēģe.

Neviltota pateicība

Tā vietā, lai koncentrētos uz to, kāpēc tik ļoti negribas iet uz darbu un kā no tā izvairīties – piemēram, no nejaukiem laika apstākļiem, ejot uz darbu, vai no sapulces, vai, vienalga, no kā cita. Koncentrējies uz visu to labāko! Atceries elementāras lietas – tu esi dzīva, tev ir darbs, un tu patiesībā neesi slima, kaut lieliski simulē! Pateicība, par to, kas tev ir, tev vieglāk ļaus pavadīt negribēto darba dienu.

Parūpējies par sevi

Iemācies dažas minūtes pavadīt, veicot dziļas ieelpas un izelpas. Paņem pauzi, kad vien tas darbā ir iespējams. Izej ārpus biroja, lai dotos nelielā pastaigā un "notīrītu zirnekļa tīklus" no savām smadzenēm. Velti vairāk laika fiziskām aktivitātēm, uzturam un atpūtai kā tādai – pusdienlaikā! Varbūt ieplāno masāžu vai kādu citu nodarbi, kamēr tev ir pauze darba laikā – protams, ja vien vari to finansiāli atļauties. Ja nē, atrodi klusu vietiņu un palasi grāmatu vai apmeklē jogas nodarbību! Uzpildi sevī degvielu kā automašīna, jo rīt noteikti būs labāka diena!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!