Foto: Shutterstock
Ikviens no mums labi saprot, ka ir diezgan svarīgi atstāt labu pirmo iespaidu. Ja paredzēta kāda tikšanās, mēs uzvelkam ērtu un šiku kleitu, iekāpjam iemīļotajās augstpapēžu kurpēs, saveidojam frizūru un parūpējamies par grimu, tomēr, lai arī izskats ir tas, kas iedod otram pirmo informāciju par cilvēku, ne mazāk svarīga ir izturēšanās, kas par tevi var liecināt ļoti daudz. Tāpēc, lūk, darbības, no kurām izvairīties, ja nevēlies iekļūt sarunu biedra melnajā sarakstā.

Nelāga izturēšanās pret apkalpojošo personālu

Ja nekad neesi dzirdējusi par "Viesmīļa likumu", tad ir pēdējais laiks to iemācīties un vienmēr paturēt prātā kā īstu patiesību, uzsver "Business Insider" autori. Pulicera balvas ieguvējs Deivs Berijs pārfrāzējiskādu domugraudu no Viljama Svansona grāmatas "33 Unwritten Rules of Managment": "Ja kāds ir laipns pret tevi, bet izturas slikti pret viesmīli, viņš nav jauks cilvēks". Atceries, ka tas, kā tu izturies pret cilvēku, no kura tev neko nevajag, atspoguļo to, kāda tu patiesībā esi.

Ielūkošanās tālrunī sarunas vidū

Foto: Shutterstock

Nesens pētījums pierādījis, ka visi amerikāņi, kopā ņemti, savos tālruņos ielūkojas astoņus miljardus reižu dienā, kas nozīmē – vidēji viens amerikānis savā tālrunī ieskatās 46 reizes dienā. Visnotaļ droši varam teikt, ka vismaz dažas no tām reizēm būtu bijis daudz labāk, ja mobilais telefons būtu palicis somiņā vai kabatā – it īpaši, ja sarunājies ar kādu.
Godīgi sakot, ir gluži vienalga, vai cilvēks tev blakus ir tavs priekšnieks vai viesmīlis, – tavs sarunu biedrs ir pelnījis uzmanību. Protams, vienmēr pastāv izņēmumi saistībā ar neparedzētiem gadījumiem un ārkārtas situācijām, tomēr pastāv lielāka iespēja, ka ziņa, ko tikko saņēmi, var nedaudz pagaidīt atbildi. Ja tiešām jūti, ka kāds tevi cenšas izmisīgi sasniegt, atvainojies un doties atbildēt uz zvanu vai īsziņu. Atceries – atbildēt uz īsziņu, kamēr kāds ar tevi runā, ir ļoti nepieklājīgi.

Sarunu biedra pārtraukšana un neieklausīšanās viņa stāstījumā

Foto: Shutterstock

Brīdī, kad vēlies radīt labu iespaidu, parasti pirmā ideja, kas ienāk prātā, ir runāt. Un runāt daudz, brīžiem nepamanot, ka esi aizrāvusies un saruna pārvērtusies 10 minūšu ilgā monologā. Lai arī kāda būtu vēlme pavēstīt visu pozitīvo, centies to apslāpēt.
Lai izvairītos no muļķīgām situācijām, esi vērīga. Kad kaut ko stāsti, pavēro kāda ir apkārtējo vai sarunu biedra reakcija. Vai viņš izrāda interesi par tavu stāstījumu, vai arī sen jau aizskatījies ārā pa logu un vispār neseko līdzi tavam vēstījumam. Tāpat būtu vērts saprast, vai dod iespēju parunāt arī viņam.

Tomēr, ja lielais stāstītājs ir tavs sarunu biedrs, nebūtu sevišķi pieklājīgi viņu pārtraukt. Interesanti, ka kādā pētījumā atklājies, ka vīrieši savu sarunas biedru pārtrauc daudz biežāk nekā sievietes. Esi pieklājīga, kontrolē sevi un jau pavisam drīz visi runās, cik gan laba sarunu biedre esi.

Neskatīšanās viņam acīs

Foto: Shutterstock

Tāpat ir būtiski izveidot acu kontaktu ar cilvēku tev pretī. Tas tavam vēstījumam piešķirs personisko saikni un sarunu biedrs sapratīs, ka tavs stāstījums ir domāts tieši viņam. Taču tāpat tas parādīs to, ka esi ieinteresēta tad, kad runās viņš.
Un tomēr – kas par daudz, tas par skādi. Arī ar acu kontakta izveidošanu var pārspīlēt. Kā atklājies kādā pētījumā, pārāk intensīvs acu kontakts var cilvēku padarīt nervozu un viņš daudz mazāk uztvers tavu sacīto kā patiesību, ja jau pašā stāstījuma saknē viņš tev negribēs ticēt. Tas ir iemesls, kāpēc vajadzētu ieturēt pareizo proporciju – ieskaties cilvēkam acīs, tomēr sarunas laikā arī novērsies, bet vajadzīgā brīdi atkal izveido acu kontaktu.

Īsa rakstiska vēstījuma noslēgumā lietots punkts

Foto: Shutterstock

Dažkārt sanāk, ka vispirms saruna ar kādu cilvēku notiek elektroniski, līdz ar to – būtiska nozīme ir tavam rakstības stilam. Ielāgo, ka sens elektroniskās sarakstes likums (starp citu, nerakstīts), ja raksti ziņu ar LIELAJIEM BURTIEM, apkārtējiem tu nodod vēstījumu, ka esi paaugstinājusi balsi, kliedz, pavēli.
Lai arī ļoti būtiski, ir rakstīt korekti, ievērojot visus gramatikas un interpunkcijas likumus, kā atklājies kādā pētījumā, arī pieturzīmei teikuma beigās ir būtiskāka nozīme nekā mēs domājām.

Ja mūsu ziņa ir īsa, piemēram, tā ir atbilde uz jautājumu, kā tev sokas, tā vietā, lai atbildētu "Labi.", jāpiedomā, vai punkts īsā teikuma galā ir patiešām nepieciešams. Šī pētījuma autori atklājuši, ka tad, kad šādos teikumos nelietojam punktu, ziņas saņēmējs uztver šo vēstījumu daudz sirsnīgāk, bet, ja punkts tiek lietots – ziņa šķietot daudz skarbāka.

Emociju nolasīšana pēc mīmikas

Foto: Shutterstock

Pastāv teorija, ka cilvēka emocijas un to, kā viņš jūtas, patiesībā daudz labāk var nolasīt no sarunu biedra ķermeņa valodas, ne viņa emocijām.
Vai viņa rokas ir sakrustotas vai viņš brīvi žestikulē? Vai viņš tev pieskaras vai ir ļoti atturīgs un noslēgts savās kustībās? Tas viss var pateikt ļoti daudz. Jo, kā zināms, cilvēki emocijas dažkārt prot diezgan labi maskēt, piemēram, mēs smaidām, kad esam bēdīgas un neizrādām to visai pasaulei. Tāpēc vērts ielūkoties otra cilvēka ķermeņa valodā un censties saprast, kā viņš jūtas pēc tā.

Šeit vari aplūkot ķermeņa valodas kļūdas, ko izskaust, lai nesanāk sevi atklāt bez vārdiem.

Vārdu aizmiršana

Foto: Shutterstock

"Cilvēka vārds viņam vai viņai ir pati saldākā un svarīgākā skaņa jebkurā valodā," rakstījis Deils Kārnegijs savā grāmatā "Kā iegūt draugus un iepatikties cilvēkiem". Un, jāatzīst, šī frāze nevarētu būt vēl patiesāka. Sarunu biedra vārda aizmiršana, iespējams, nav pati lielākā katastrofa, tomēr tas parāda, cik ieinteresēta tu esi šajā cilvēkā.
Pirms tikšanās veltīt laiku, lai izpētītu un neklātienē iepazītu cilvēku, – tas liecina par to, cik nozīmīga tev ir jūsu tikšanās. Tas veido ciešāku saikni, jo arī, iespējams, šīs izpētes laikā būsi noskaidrojusi, kuras ir tās lietas, par kurām paklusēt, bet kuras varētu interesēt jūs abus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!