Foto: Shutterstock
Neviens no mums labprātīgi nevēlas krist kaunā vai apzināti ierindoties sava nule satiktā sarunu biedra melnajā sarakstā, tāpēc būtu svarīgi apgūt dažus knifus par to, kā veikli vadīt sarunu un izvairīties no neveiklām situācijām. Iedvesmojāmies no "Business Insider" ekspertiem un sarindojām svarīgākās lietas piecos blokos.

Tava būtība

Acu skatiens
Kā Heidija Granta Halvorsone skaidro savā grāmatā "No One Understands You And What To Do About It", pirmā lieta, ko ikviens cenšas saprast, sastopot kādu jaunu cilvēku – vai viņam var uzticēties. Un ir ļoti grūti izpatikt kādam, ja šīs uzticības iztrūkst. Lai to raisītu, nepieciešams veidot patīkamu tēlu, kas sevī ietver vairākas nianses. Viena no tām – ka tu es ieinteresēta un pievērs lietām vērību. To ļoti labi var izdarīt ar acu kontaktu – ja klausoties lūkosies uz savu sarunu biedru, viņam būs daudz lielāka pārliecība, ka tu esi viņa laika vērta.

Ja acu kontakta veidošana ir tavs klupšanas akmens un bieži vien jūties neērti, te meklē lielisku tehniku, kas situāciju var padarīt mazāk saspringtu.

Smaids
Nekad nav iespējams pārvērtēt smaida spēku! Tas rada pozitīvu priekšstatu par tevi un raisa patīkamas emocijas arī sarunu biedram, jo arī viņš nereti sāk smaidīt, atdarinot tevi.

Kārtīgs rokasspiediens
Ikdienā visnotaļ bieži sarokojamies ar līdzcilvēkiem – gan iepazīstoties, gan veidojot profesionālos kontaktus. Šis pieklājības žests ir komunikācijas sākums, nodrošinot augsni tālākai saskarsmei.
Rokasspiediens ir kā sava veida vizītkarte. Kad ar kādu iepazīsties, tas ir pirmais, kas tomēr kaut ko par tevi pavēsta. Vai tas nav pārāk stingrs vai vājš? Arī šādas īpatnības jauniepazītais cilvēks var tulkot kā konkrētas rakstura pazīmes.

Atmosfēra ap tevi un citiem

Foto: Shutterstock

Izrādi entuziasmu
Entuziasms un enerģiskums vienmēr veidos lielisku priekšstatu par tevi kā cilvēku. Iedomājies sevi sarunājamies ar sapīkušu paziņu – tu taču nejutīsies nemaz tik labi, vai ne? Savukārt saruna ar patīkami uzvilktu cilvēku arī pašam ļauj kaut nedaudz uzlādēties.

Radi atmosfēru, kurā ikviens jūtas kā "savējais"
Cilvēki ir dažādi – kāds labprāt metīsies sarunu virpulī ar tikko sastaptiem cilvēkiem, savukārt cits kautri stāvēs malā, kaut arī ļoti vēlēsies iesaistīties. Lai vai kā – ja radīsi tādu atmosfēru, it kā ikvienu pieņemtu savā "bariņā", parādīsi, ka labi satiec ar visiem. Tā noteikti radīsi patīkamu iespaidu par sevi.

Neizmanto savu telefonu
Mēdz teikt, ka mūsdienās cilvēks bez mobilā telefona jūtas kā bez rokām. Tomēr nevar noliegt, ka ir reizes, kurās labāk šo ierīci paturēt labi tālu un uz brīdi atpūtināt. Sarunājoties ar kādu cilvēku, ir ļoti svarīgi, ka tu viņam velti nedalītu uzmanību, bet viedtālrunis var šo uzdevuma izpildi pamatīgi sarežģīt. Tiesa, ir reizes, kad tomēr rodas situācijas, kurās jāatvainojas un jāatbild uz ziņu vai zvanu, tomēr tam nevajadzētu būt ieradumam.

Klausīšanās un komplimentu pieņemšana

Foto: Shutterstock

Klausies
Klausīšanās ir zelta atslēga jebkurā sarunā. Pirmkārt, nenovērs savu uzmanību, otrkārt, tiešām ieklausies otra sacītājā, treškārt, pierādi, ka esi ieinteresēta, uzdodot arī precizējošus jautājumus.

Iemācies pieņemt komplimentus
Jāteic, ka pieņemt komplimentus bieži vien nav nemaz tik vienkārši. Galvenokārt, tas tā ir tāpēc, ka māc šaubas, kā pateikties par šo novērtējumu. Neviens negrib izklausīties egoistisks, pārāk nepārliecināts par sevi (sakot kaut ko no sērijas "paldies, bet tu izskaties 10 reizes labāk par mani"), vai tielēties un teikt "izbeidz, tā nav". Tāpēc zelta frāze varētu būt "paldies, es to ļoti novērtēju".

Padomi sarunai

Foto: Shutterstock

Atkārto cilvēka vārdu
Cilvēkam ļoti patīk, ja piemin viņa vārdu. Tas ir mūžsens triks, kas palīdz izveidot personīgāku pieeju sarunai un radīt labu saikni.

Tiklīdz esi iepazinusies, labāk pārprasi, vai pareizi esi dzirdējusi vārdu, piemēram, "Anna? Ļoti patīkami iepazīties". Tas likvidēs iespēju, ka turpmāk varētu kļūdaini nosaukt savu sarunu biedru. Tāpat būtu vērtīgi sarunas laikā nepiespiesti šo vārdu pāris reizes atkārtot, jo tas, kā stāsta eksperti, ir lielisks bonuspunkts, lai iepatiktos pretī stāvošajam cilvēkam.

Ja tikko sastaptu cilvēku vārdu atminēšanās tev nereti sagādā grūtības, noteikti vērts aplūkot šīs tehnikas, ka palīdz neaizmirst cilvēku vārdus.

Palūdz turpināt sakāmo, ja kāds ir sarunu biedru pārtraucis

Bieži sarunu partneris izplūdis kādā stāstā, līdz cilvēku kāds pārtrauc un stāstāmais paliek pusvārdā. Bet pēc tam cilvēks stāv, prātojot, vai kāds vēl vispār ir ieinteresēts un klausās viņā. Lieliska maza viltība, kā iemantot cilvēka simpātijas – palūgt, lai viņš turpina iesākto. Arī šāds vienkāršs pamudinājums viņam liks justies labāk un palīdzēs nostiprināt jūsu draudzību.

Izsaki līdzjūtību, ja tas ir nepieciešams
Lai arī cik liels būtu cilvēka pārdzīvojums vai zaudējums, ja viņš to stāsta ar žēlu sejas izteiksmi, saruna var palikt nedaudz neveikla, jo ir skaidrs, ka skatiena noduršana nav pati labākā izvēle šajā situācijā. Lai arī cik neērti tas būtu, tev vajadzētu izrādīt empātiju un it kā iejusties viņa ādā. Neaizmirsti par kādu atbilstošu frāzi, piemēram, "man ļoti žēl".

Izlaid sarunas par visu un neko
Skaidrs, ka kaut kā saruna ir jāuzsāk, tomēr daudz un dikti runāt par un ap laikapstākļiem arī nav sevišķi prātīgi. Tā vietā jārod kāda kaut nedaudz saturīgāka saruna, kas varētu jūs vienot. Iespējams, jūs neesat piedzīvojuši vienus un tos pašus notikumus, tomēr līdzīgas emocijas gan. Kā būtu parunāt, piemēram, par interesēm jeb lietām, kas no sirds aizrauj?

Trīs lietas, ko nevar aizmirst


Nesūdzies
Sūkstīšanās, čīkstēšana un nemitīga gaušanās nerotā nevienu cilvēku. Jo īpaši tad, ja tikko ar kādu esi iepazinusies, šis ieradums būs ļoti spilgti pamanāms.
Nemeties pie straujiem secinājumiem
Satiekot kādu jaunu cilvēku, uzreiz rodas pirmais iespaids. Tomēr, lai arī kāds tas būtu, nevajadzētu strikti ieciklēties un savu viedokli atstāt nelokāmu. Bieži vien mēdzam pārsteidzīgi veikt secinājumus, kas vēlāk mums pašiem liek šķēršļus turpmākā sadarbībā. Pirms pieņemt gala lēmumu, vajadzētu cilvēkam dot iespēju parādīt savu patieso būtību.

Neaizmirsti noslēgt sarunu pareizi
Pēdējie pateiktie vārdi sarunas izskaņā var nogulsnēties atmiņā gana labi, tāpēc svarīgi sarunu pabeigt uz pareizās nots. Atceries pateikties par patīkamo mirkli kopā. Izmanto frāzes kā "bija patiess prieks ar tevi iepazīties" vai "lai lieliska atlikusī diena".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!