Foto: Shutterstock
Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra izplatītā (SPKC) informācija, kaloriju skaits norāda to, kādu enerģijas daudzumu cilvēks uzņem no attiecīgā produkta. Piemēram, veselai sievietei dienas laikā jāuzņem 1840 līdz 2360 kalorijām, savukārt vīrietim – 2290 līdz 2960. Kā pētīt marķējumā iekļautos taukus, ogļhidrātus, kā arī cik daudz tie vienā dienā nepieciešami, izzini SPKC sagatavotajā infografikā.

Mazie burti un cipari marķējuma veidā nav tikai obligāta prasība pārtikas ražotājiem, bet atklāj arī svarīgas uztura pamata lietas un to daudzumu produktā, piemēram, tauku, olbaltumvielu, sāls vai ogļhidrātu gramu skaitu. Piemēram, dienas laikā nevajadzētu pārsniegt sāls daudzumu par pieciem gramiem. Kā norādīts infografikā, pārāk liels sāls daudzums uzturā paaugstina asinsspiedienu, kas ir galvenais sirds un asinsvadu slimību cēlonis.

Tauki organismam nepieciešami, lai tas varētu veikt vairākas svarīgas funkcijas, piemēram, nodrošināt taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos un piedalīties bioloģiski aktīvu vielu sintēzē. Tomēr liela uzmanība būtu jāpievērš kādus taukus – piesātinātos vai nepiesātinātos satur
produkts.

Nereti produkti, kas tiek uzskatīti par veselīgiem, patiesībā nav nemaz vēlami un sniedz pārāk daudz kaloriju vai, piemēram, cukuru. "Viņa" projektā "Našķis vai veselīgs produkts" skaidro, vai uz tiem liktās cerības par veselīgumu attaisnojas. Vairāk uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!