Foto: Shutterstock
Latvijā ir izdota pirmā vārdnīca, kas skaidro terminus, kas saistīti ar feminismu. Grāmatas "Kultūras feminisms. Feminisma terminu skaidrojošā vārdnīca" atklāšanas pasākums notika pirmdien, 30. oktobrī. Vārdnīcā atrodami ne vien terminu skaidrojumi, bet arī to izcelšanās un nozīmes maiņas apraksti.

Projekta vadītāja pētniece Ausma Cimdiņa norāda, ka šī grāmata ir pirmais šāda veida izdevums Latvijā un tas nepretendē uz vispusīgu nozares aprakstu, jo tas ir veidots noteiktā tematikā, kā arī skaidroto terminu skaits tajā ir ierobežots.

Latvijas Universitātes prorektore Ina Druviete ir pārliecināta, ka ikdienā daudzas nesaprašanās rodas tāpēc, ka cilvēkiem ir atšķirīgas izpratnes par dažādu jēdzienu saturu, Viņa izskata cerību, ka jaunā terminu vārdnīca palīdzēs aiztaupīt nevajadzīgas diskusijas un panākt ātrāku vienošanos dažādos jautājumos.

Piedāvājam nelielu ieskatu vārdnīcas saturā. Lūk, saīsināts apraksts tam, ko nozīmē sievišķība.

Femininity – femininitāte, sievišķība, sievietība

"Viena no galvenajām dzimumu līdztiesības studiju kategorijām (kopā ar vīrišķību), ķermeņa, garīgo un uzvedības īpašību kopums, ko pieņemt, uzskatīt par sievišķīgu. Tas ietver stereotipiskus uzskatus par sievietes personiskajām īpašībām, izskatu, uzvedību (tostarp seksuālo), apģērbu, vaļaspriekiem, interesēm, profesionālajiem dotumiem. Sievišķība var nebūt tikai sievietēm raksturīgu īpašību un pazīmju kopums."

Vārdnīcā ir skaidrots, ka īpašību atzīšana par sievišķību ir pakļauta binārajai loģikai, proti, pretnostatījumam starp sievišķo un vīrišķo. Sievišķība un vīrišķība ir pretēji un savstarpēji izslēdzoši jēdzieni. Viedokļi par sievišķību un vīrišķību ir atkarīgi no vairākiem faktoriem, piemēram, reliģiskiem, etniskiem vai filozofiskiem.

"Tradicionāli tika pieņemts, ka sievišķība ir bioloģiski noteikta, bet feminisma pētījumi ir ļāvuši sievišķību izprast ne tik daudz kā bioloģisku, bet gan kā sociālu kategoriju: sievišķība nav tik daudz dabiska, tā tiek izkopta, veidota no bērnības."

Pētījumos ir atklāts, ka tradicionāli sievišķība un vīrišķība netiek vērtēti kā līdzvērtīgi fenomeni. Maskulīnais tiek izcelts kā vērtīgākais, sociāli un kultūrvēsturiski nozīmīgākais, bet par sievietes un sievišķības aicinājumu bieži tiek uzskatīta izpatikšana, iedvesmošana un kalpošana vīrietim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!