Bieži prātojam – kā būtu, ja būtu? Bet tā nebūtu jāprāto, ja reizi pa reizei sadūšotos un rīkotos. No lieliem darbiem un augstiem sasniegumiem mēs dažkārt aizkavējam paši sevi, jo prātā pārcilājam domas, kas nobremzē mūsu rīcību un sapņu piepildīšanos. Šoreiz, iedvesmojoties no "Businessinsider" viedajiem prātiem, esam izcēluši 21 toksisku domu, ko veiksmīgi cilvēki neņem vērā. Ja uzskati, ka neizmanto visu potenciālu, lūk, izskaud šīs domas.

1. Es neesmu pietiekami laba/gudra/skaista. Katrs cilvēks ir citāds – kādam padodas viens, citam – otrs. Katram ir savas priekšrocības!

2. Es nezinu, kā to izdarīt. Jāpārstāj gausties par to, ka nezini, kā tikt līdz rezultātam. Pamēģini, varbūt tev izdosies.

3. Kad mēģināju pēdējo reizi, tas neizdevās. Protams, lai arī jābūt racionāli domājošam un visu laiku ar pieri sienā skriet nebūs prāta darbs, tas, ka reiz tev neizdevās, nenozīmē, ka šoreiz būs tieši tāpat. Izveido citādāku pieeju, un, iespējams, tieši šoreiz viss sanāks.

4. Man nav nepieciešamā pieredze. Lai arī pieredze ir svarīga, dažkārt labas prāta spējas, cītība un vēlme darīt ir vēl nozīmīgāka par to.

5. Man varētu nesanākt. Vienmēr pastāv iespēja, ka kaut kas var nesanākt, tomēr par to nevari būt droša, ja nepamēģināsi. Un ja nu sanāk?

6. Man nav pietiekoši daudz naudiņas. Tiesa, ja projektam, ko vēlies īstenot, nepieciešami finansiāli līdzekļi, kuru šobrīd nav, tas var visu nedaudz nobremzēt. Tomēr tajā pašā laikā jāpadomā, vai tiešām šo problēmu nevar atrisināt kā citādi? Varbūt, ka var atrast ekonomiskāku variantu!

7. Es nekad to neesmu darījusi. Visam pienāk pirmā reize. Un, lai arī uztraukums par vēl nemītu taku iekarošanu var būt neliels, tas ir pārvarams.

8. Tas būs pārāk grūti. Neko nav iespējams sasniegt bez sviedriem un asarām. Reiz stāstījām arī par Ievu Zvīguli, kura ir "Vingrosev.lv" vadītāja. Kad viņa kopā ar partneri atvēra savu biznesiņu, viņām nācās saskarties gan ar grāmatveža nekompetenci, gan to, ka lielos apmēros tika zagta elektrība, tomēr viņas nepadevās un problēmas risināja. "Ja sākumā būtu viss aizgājis kā smērēts un būtu viss forši, es domāju, ka viss būtu turpinājies citādāk. Mums bija grūts sākums, ar baigo cīņu. Tagad esam norūdījušās, uzaudzējušas "biezu ādu"."

9. Mani draugi domā, ka man tas neizdosies. Ja tuvākie cilvēki tevi neatbalsta tavās idejās, vai tiešām viņi vēl labu? Protams, viņi var uztraukties par to, ka tev varētu nākties piedzīvot zaudējuma rūgto garšu, tomēr pakļauties citu viedoklim ne vienmēr ir prātīgākā doma. Ja tu uzskati, ka tev sanāks, tad mēģini.

10. Man nav tik labu kontaktu. Lai arī labas paziņas dažādās jomās nenoliedzami ir priekšrocība, atrast savu vietu un būt tajā labākā var arī bez kontaktiem.

11. Tas ir pārāk riskanti. Risks pastāv vienmēr. Bet kurš gan nezina mūžseno patiesību – kas neriskē, tas nedzer šampanieti.

12. Tas ir neiespējami. Nekas nav neiespējams – atrodi pareizo iespēju un pamēģini. Ja nu tomēr?

13. Es neabsolvēju prestižāko universitāti. Lai arī zināšanas ir augstā vērtē, bieži vien viss atkarīgs no paša cilvēka spējām un loģiskās domāšanas.

14. Man nav laika. Visiem ir dots vienāds stundu skaits dienā – kādēļ citiem tam atliek laiks, bet tev nē? Izbrīvē brīdi saviem plāniem!

15. Es neesmu eksperts šajā jomā. Bet tu tāds vari kļūt, vai ne?

Foto: Shutterstock

16. Manas idejas nav pietiekoši labas. Tu nekad nezini, kā tava ideja vai plāns var izvērsties. Lai arī kritiska domāšana ir apsveicama, nevajag savus mērķus un sapņus tās dēļ nogalināt pavisam.

17. Citi ir gudrāki par mani. Tā noteikti arī ir, bet viss atkarīgs no zināšanu pielietošanas prasmes.

18. Tas prasīs daudz laika. Tas nav nekāds attaisnojums, lai nerīkotos. Ja tas ir tavs sapnis, nav svarīgi, cik daudz laika tas prasīs.

19. Es nevaru pamest savu darbu. Protams, šim jābūt pārdomātam lēmumam. Taču pašmāju "restorānīgās" kafejnīcas "Pagalms" līdzīpašniece Laura Zvejniece teica: "Visi darbinieki ir aizstājami – kāds grūtāk, kāds vieglāk, bet pasaule turpina griezties."

20. Es izdarīšu to vēlāk. Labas iespējas negaidīs, ja laiks ir pienācis, ir jārīkojas.

21. Kāds to jau ir izdarījis. Bet vai viņš to ir izdarījis tik labi kā tu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!