Foto: Shutterstock
Zināms, ka komunikācijā visnozīmīgākā ir tieši mūsu ķermeņa valoda, kas ļauj nolasīt lielāko informācijas apjomu un arī to, kas palicis nepateikts. Šai sakarā vērts iegaumēt dažus paņēmienus, kas ievērojami uzlabos tavas izredzes iegūt līdzcilvēku labvēlību un panākt pozitīvu komunikācijas rezultātu. Tos apkopojis lifehack.org.

Sajūtu nozīme


Leģendārā modele Naomi Kempbela, kura slavas virsotnēs atrodas jau 30 gadu, kādā intervijā reiz atzinusi: "Ja jūti bailes, tās tevi pārmāks. Redzot, ka esi nervoza, satraukusies un pārbijusies, par ko tava ķermeņa valoda signalizēs acumirklī, cilvēki šo informāciju uztvers, attiecīgi tevi arī vērtējot. Savukārt, ja iegalvosi sev, ka jūties pārliecināta par saviem spēkiem, tā arī izskatīties, un šai gadījumā cilvēki ar tevi labprāt komunicēs. Veselīga pašapziņa ir kā magnēts."

Protams, nebūt nav viegli neizrādīt bailes un tēlot pašpārliecinātību brīdī, kad vēlies būt zemāka par zāli, taču, ja pavērosi veiksmīgu cilvēku – viedokļu līderu un publisku personu – runas manieri, novērojot, kāda ir viņu ķermeņa valoda un ieviešot tās nianses savā uzvedības un runas manierē, arī sajūtas būs krietni vieglāk kontrolēt. Tā rezultātā laika gaitā tu jutīsies pašpārliecināta dabiski, bailēm un satraukumam pazūdot otrajā plānā, teic psihologi.

Iemesli, kāpēc būtiska ir tieši mūsu poza


Foto: Shutterstock

Taisna mugura un pareiza stāja, kā arī ķermeņa poza, ko ieņem sēžot, automātiski pauž tavas izjūtas. Padomā pati, ar ko tev saistās sakumpis un ar rokām krūtis aizsedzis stāvs, tām esot sakrustotām, un ar ko – atliekti pleci, pacelta galva un rokas, kas mierīgi saliktas klēpī vai gar sāniem? Pirmais gadījums skaidri signalizē par nedrošību un negatīvām emocijām, kamēr otrais – par atvērtību, pārliecību un personības spēku. Tieši tava ķermeņa poza ir viens no svarīgākajiem lielumiem, ar ko strādāt, to pilnveidojot, apgalvo psihologi.

Ko iesākt ar rokām?


Foto: PantherMedia/Scanpix

Tieši žesti nodod mūsu izjūtas, tās visbiežāk paužot ar roku kustībām, tāpēc, ja spēsi tās noturēt mierā, apkārtējie uzskatīs, ka arī pati esi mierīga. Matu aizskaršana, pirkstu knibināšana, plaukstu berzēšana un citi nervozi žesti ir ķermeņa dabiska reakcija uz stresu, mums to neapzināti izlādējot.

Ja situācijā, kurā jūties nekomfortabli, spēsi atcerēties, ka to nevajadzētu izrādīt ar nekontrolētām roku kustībām, pirmkārt, par tavu emocionālo diskomfortu nenojautīs apkārtējie, otrkārt – tas mazināsies gluži dabiskā veidā, tev apzināti kontrolējot savas izjūtas.

Kāpēc ir svarīgi izvēlēties pareizo vietu, kur stāvēt?


Foto: Shutterstock

Ja stāvēsi atstatus no cilvēku pulciņa, kas ir telpā, tu šķitīsi kautrīga un norobežojusies, tā apgrūtinot komunikāciju. Tāpat nav ieteicama arī pārlieku cieša tuvošanās līdzcilvēkiem, atgādina eksperti. Zelta vidusceļš ir spēja radīt iespaidu, ka esi pieejama sarunai, tai pat laikā lieki neuzbāžoties ar savu klātbūtni. Un svarīgākais – nekad neieņem vietu telpas stūros, ja vien nevēlies būt nemanāma un tapt aizmirsta jau pāris sekundes pēc savas aiziešanas projām.

Atklāj seju un skatienu


Foto: Shutterstock

Nodurta galva un skatiens, kas nespēj pacelties augstāk par sarunas biedra nabu, noteikti neradīs par tevi pārliecinošu iespaidu. Atsedz seju, atbrīvojot to no matu šķipsnām, pacel zodu un izkop ciešu pašpārliecinātu acu skatienu pat, ja sākotnēji tev tas izdodas vien ar pārcilvēcisku pūļu pielikšanu, uzsver psihologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!