Foto: Shutterstock
Jau no mazām dienām mums tiek mācīts, ka melot nav labi – tomēr kaut kā šo nelāgo niķi apgūstam ne tikai pašas, bet arī citi. Tomēr tam, ka melojam visi, nevajadzētu būt attaisnojumam savai darbībai. Ja nācies sastapties ar profesionālu Pinokio (vai padomju bērniem labi pazīstamais brālēns Buratīno), kam deguns neaug – kā saprast, ka cilvēks nesaka taisnību?

Izrādās, melus nodod dažādas cilvēka uzvedības īpatnības. Te atkārto vārdus, te nervozi žestikulē. Lūk, pieci triki, ko izvirzījusi "Real simple" komanda.

Personas uzvedība vai intonācija radikāli mainās

Ikdienas komunikācijā cilvēks runā normāli – tāpat, kā to darītu jebkurš cits cilvēks. Taču brīdī, kad kūsā adrenalīns un kāds melo, pirmā lieta, kas var izmainīties, ir balss intonācija vai uzvedība. Par kādu paņēmienu, kā atpazīt meli, stāsta atvaļināts FIB noziegumu analītiķis un noziedznieku profilists Gregs Makreirijs. Cilvēku profilēšanas laikā viņš vispirms novērtējis to, kā cilvēki uzvedas normālās sarunās, uzdodot vienkāršus jautājumus, piemēram, "kā tevi sauc?" vai "kur tu dzīvo?". Tas izšķir, vai cilvēks ikdienas sarunās runā strauji vai pieklusināti. Bet pēc tam, uzdodot kādu jautājumu, uz kuru atbilde noteikti būs melīga, var pateikt – ja runas maniere izmainās, cilvēks melo.

Izvairīšanās no vārda "es"

Viena no pazīmēm, ka cilvēks melo, var būt izvairīšanās no vārda "es". Kā novērojis komunikācijas profesors no Kornelas universitātes Džefrijs Henkoks – kad cilvēki melo attiecībā par savām spējām vai to, ko darījuši, tie izvairās no vārdiem "es" un "man". Tā vietā melīgie ļaudis mēdzot par sevi izteikties trešajā personā vai pat saīsina teikumus. Tas palīdz meļiem psiholoģiski attālināties no teiktā.

Melim ir atbildes uz visiem jautājumiem

Ja pajautāsim tik ikdienišķo jautājumu – ko tu darīji pirms nedēļas – lielākajai daļai cilvēku būs mirkli jāapdomājas, lai sniegtu atbildi. Taču tad, ja persona melo, atbildes uz jautājumiem būs visai dedzīgas, it kā būtu sagatavotas jau iepriekš.

Cilvēks nervozē un satraucas bez iemesla

Ja kāds veic darbības, kas konkrētajā brīdī šķiet pavisam neloģiskas un nevajadzīgas, tas var liecināt par to, ka cilvēks melo. Melus nodod nemitīga kurpju šņoru pārsiešana, dedzīga briļļu stiklu pulēšana jau piekto reizi vai pavisam nevajadzīga tīra priekšā esošā galda slaucīšana ar plaukstu. Šādas darbības ir jo īpaši raksturīgas tiem, kas melo saviem mīļotajiem cilvēkiem, norāda attiecību terapeite Barbara Mičela. Ja persona melo ceļu policistam, tad tādā brīdī diez vai pārmērīgi nervozēs. Bet, ja sieviete krāpj vīru, tad diez vai konfrontēta viņa priekšā varēs nosēdēt mierīgi.

Melis nemitīgi atgādinās, cik ir godīgs

Šķiet, visātrākais veids, kā pieķert cilvēku, kas melo, ir klausīties, cik ļoti tas stāsta par to, cik godīgs ir. Meļi parasti pārmērīgi izmanto frāzes "godīgi sakot" un "ja man jābūt pilnīgi atklātam". Gluži kā reliģiozie cilvēki zvēr pie Bībeles vai tā, ka Dievs ir viņu liecinieks, tā meļi piesauc godīgumu un patiesību. Tiem, kas nemelo, šādi drastiski apliecinājumi nav nepieciešami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!