Foto: Shutterstock
Skaidrs, ka mūsu darbībām un izvēlēm parasti ir kāds pamatojums. Un, ja pat tā nešķiet, vajadzētu saprast – kaut kur zemapziņā tas vienmēr slēpjas. Šoreiz, iedvesmojoties no "Business Insider", izcēlām piecas spilgtas sakarības, kas zinātniski pierādītas un attiecas uz lielu daļu no mums.

Tomēr būtiski būtu saprast vienu – dažkārt pat aiz šķietami vispamatotākajām izvēlēm vai darbībām slēpjas pavisam kas cits, kas mudina mūs rīkoties tā un nekā citādi. Vairāku gadu desmitu pētījumi psiholoģijā apliecina, ka cilvēki savās darbībās ir visai neizskaidrojami – pat sev pašiem. Turpinājumā piecas sakarības, kas paskaidro mūsu darbības un lēmumus.

Mēs piekrītam populārākajam viedoklim, pat ja zinām – tas ir maldīgs

Foto: Shutterstock

Pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados tika veikts kāds interesants pētījums, kurā dalībniekiem no trīs novilktām līnijām bija jānosaka garākā. Jāpiebilst, ka viena no tām skaidri un gaiši izcēlās uz pārējo divu fona ar to, ka ir garāka.

Katrā noteikšanas reizē, viens dalībnieks tika ieskauts domubiedru grupā, kurā visi pārējie pārliecinoši apgalvoja, ka garākā līnija ir tā, kura absolūti nebija visgarākā no trim. Rezultāti bija interesanti – trīs ceturtdaļas no dalībniekiem piekrita apkārtējai grupai vismaz vienu reizi (vienam dalībniekam vairākkārt bija jānosaka, kura no visām ir garākā līnija).

2005. gadā psihiatrs un neirologs Gregorijs Berns atkārtoja šo pašu eksperimentu, iegūstot ļoti līdzīgus rezultātus. Vien pētījuma laikā Berns skenēja arī dalībnieku smadzenes, pārliecinoties, ka tieši apkārtējo viedoklis licis mainīt uzskatus par realitāti. Tikmēr tie, kuri savu viedokli nemainīja, izjuta emocionālo diskomfortu.

Vientulība un garlaicība ir daudz sāpīgāka nekā elektrošoks

Foto: Shutterstock

Mēs pamanām tikai tās lietas, kurām ļoti pievēršam uzmanību

Dzīvesstila konsultants Lūkass Švekendīks skaidro, ka mēs nemaz nepievēršam pienācīgu uzmanību apkārtesošajām detaļām, koncentrējoties tikai uz konkrētām lietām, ko arī pamanām. Šajā sakarā viņš skaidro kādu pētījumu, kas nosaukts par "Gorilla test".

Šajā eksperimentā divi psihologi sadalīja sešus dalībniekus – trīs ieģērba balots krekliņos, bet otru daļu – melnos. Šiem cilvēkiem bija jāstāv pamīšus aplī un jāpadod piespēles ar basketbola bumu, prātā skaitot, cik saspēles veiktas gan savā, gan pretējā komandā.

Tas, ko neviens no dalībniekiem nepamanīja – kamēr viņi aktīvi darbojās, starp viņu šauru aplīti izgāja gorillas tērpā ģērbies cilvēks. Viņi bija tik ļoti koncentrējušies uz savu darāmo, ka apkārtējais bija pilnībā mazsvarīgs.

Lai gan tagad esam jau pačukstējuši priekšā pētījuma esenci, kā apgalvo "Business Insider", apmēram puse no visiem cilvēkiem, kas noskatījušies video un mēģinājuši saskaitīt abu komandu veiktās piespēles, nav pamanījuši gorillu.

Ar pašu pētījumu sīkāk vari iepazīties šeit.

Mēs nosodām visus citus daudz spēcīgāk nekā sevi pašu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mēs uzvedamies daudz neētiskāk, kad esam daļa no anonīmas grupas

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!