Foto: Schutterstock
Stereotipiskie pieņēmumi, ko attiecinām kā uz vīriešiem, tā sievietēm, ir dziļi iesakņojušies tautā, to nevarētu noliegt. Taču, vēl lielāku kaitējumu sievietei, šķiet, var nodarīt dubultie standarti, kad viens princips iedragā sievietes reputāciju, bet tajā pašā laikā cildina vīrieša. Ir 21. gadsimts, taču mums joprojām nākas saskarties ar samērā muļķīgiem un pat prātam neaptveramiem dubultajiem standartiem ik dienas.

Savā viedoklī par dubultajiem standartiem dalās arī psiholoģe Kristīne Maka. "Ir tas tas teiciens – kas ļauts Jupiteram, nav atļauts vērsim," tā Maka. "No vienas puses vecajās sistēmās, piemēram, valsts iekārtās dubultie standarti bija paredzēti, lai saglabātu un pasargātu kaut kādas vērtības. Ja mums visiem tagad viss būs atļauts, būs ļoti grūti to kontrolēt."

Maka skaidro, ka dubultos standartus parasti saista ar sava veida varu. Ja mēs tos attiecinām uz ģimeni, visbiežāk dubultie standarti "nokauj" attiecības – "tas ir viens no iemesliem, kāpēc tās vispār beidzas".

Psiholoģe stāsta: "Dubultajos standartos vīrietis vai sieviete domā – mani uzskati ir labi, jo man tie patīk, es ar tiem esmu pieradis dzīvot, bet tavi uzskati ir pilnīgi nederīgi, tāpēc, ka man viņi nepatīk."

Šie standarti pamazām radot neapmierinātības sajūtu un cilvēks, kam tiek kaut kas aizliegts, sākot pretoties, aizsargāties, izdomājot veidus, lai viņiem būtu "taisnība" kādā jomā. Kad skatās sieviešu un vīriešu dubultos standartus, tie izveidojas automātiski, ja nav līdzvērtības. "Mēs jau daudzus gadus esam dzīvojuši, ka, piemēram, sievietēm nav, bet vīriešiem ir tiesības. Jo lielāka vara, jo viņi sāk izdomāt, ka vīrieši tā kā dominē, tad arī dubultie standarti automātiski rodas. Visu laiku notiek mērīšanās, kurš ir labāks.

Mēs ar šo sajūtu nepiedzimstam, bet tā pamazām attīstās jau kopš bērnības. Arī mēs, kad pārtraucam salīdzināt, kā arī pieņemam sevi un apkārtējos, pamazām atslēdzam šos dubultos standartus, necīnoties par varu, par to, kurš labāks." Tomēr ne vienmēr dubultie standarti esot slikti, piemēram, bērnam tas palīdz saskatīt nākotnes iespējas, skaidro Maka.

Tomēr viena lieta ir nopelt dubultos standartus un pieļaut, ka tādi eksistē, bet pavisam cita – cīnīties, lai dubultie standarti laika gaitā izzustu. Lūk, daži visai dīvaini piemēri, kas nākuši no "Reddit" diskusijas dzīlēm un balstīti uz pašu sieviešu pieredzi, kuru esencīti izvilcis portāls "Gurl". Brīdinām, komentāri iz pieredzes mēdz saturēt visai tiešu valodu!

Dzimumakts pirms laulībām sabojā sievieti, bet sekss pēc laulībām ir pilnībā pieļaujams

Foto: Shutterstock

Šis nu ir dubultais standarts, ar kuru nākas saskarties ne vienai vien jaunai sievietei. Jāatzīst, ka tas ir izveidojies audzināšanas nolūkos, taču nenozīmē, ka tas ir labs. Neatkarīgi no tā, vai precējusies vai nē, katrai sievietei ir tiesības uz aktīvu dzimumdzīvi, ja viņa to vēlas, un tas nav nekas peļams.

Kāda diskusijas dalībniece ar segvārdu Ohaiyogozaimasu raksturo dubultā standarta piemēru: "Ja neprecēta sieviete piekopj seksu bez saistībām ar vairākiem partneriem, viņas vagīna kļūs vaļīga, plīvojoša dzelme. Tomēr precēta sieviete var nodarboties ar seksu ar savu vīru cik vien daudz vēlas, vairāku gadu garumā, radīt bērnus, bet viņas vagīna saglabāsies kā pirmatnēja roze mūžīgi.

Drošības pēc jānorāda – nekas slikts nenotiks ar tavu vagīnu tikai tāpēc, ka nodarbojies ar seksu. Taču turpina saglabāties ideja, ka sieviete, kas ar seksu nodarbojas ārpus laulībām, vēl pie tam ar vairāk nekā vienu personu, bojā savu ķermeni. Bet, nodarbojoties ar seksu tikai ar vienu cilvēku vairākas reizes, tiek saglabāts viņas šķīstums. Šis aizspriedums nav loģisks! (Vīrieši, protams, šim pieņēmumam nav pakļauti)"

Sievietes, kas nodarbojas ar seksu, ir neatgriezeniski sabojātas, bet vīrieši ir neievainojami

Foto: Shutterstock

Ne velti pastāv vecais aizspriedums, ka sieviete, kurai ir bijuši daudzi partneri un piekopj aktīvu dzimumdzīvi, noteikti ir vieglprātīga un vaļīga. Bet vīrietis, kas iekarojis daudzas sievietes, ir etalons un īstens pleibojs, visu citu varonis. Ļautiņi, mostieties! Ne viens vien teiks, un nav jābūt feministam vai feministei, ka šis dubultais standarts ir diezgan šķebinošs.

Lielisku piemēru sniegusi diskusijas dalībniece ar segvārdu Unfruitful: "Uzaugot baznīcas audzināšanā, mans priesteris vadīja saistību banketu katru gadu. Viņš vienmēr izmantoja analoģijas par to, ka nepieciešams sevi taupīt līdz laulībām. Mans "mīļākais" viņa piemērs, ko viņš stāstīja 14 gadus vecām meitenēm, bija meiteņu pielīdzināšana līmlentai. Ja tu nodarbojies ar seksu pirms laulībām, tas ir tas pats, kas nolikt līmlentas strēmeli ar lipīgo pusi uz augšu uz ceļa; tā kļūst apgānīta, pretīga, netīra un nelietojama. Kad vaicāju, kā ir ar zēniem, priesteris atbildēja, ka viņi ir otra, līmlentas skaistā puse un bojājumi viņus neskar. Pēc tam viņš turpināja man skaidrot, ka es nebūšu piemērota laulībām un kauns ikvienam, ja nodarbošos ar seksu pirms laulībām, jo kāds cits jau būs bijis ar mani un neviens vīrietis to nevēlas."

Sievietēm nevar patikt sports

Foto: Shutterstock

Lai gan šis dubultais standarts liekas ļoti amizants, tāds joprojām pastāv. Būsim atklātas, ja ir gadījies kādam pretējā dzimuma pārstāvim minēt, ka tev ļoti patīk futbols, basketbols vai kāds cits sporta veids, uz tevi skatās ar neticības pilnām acīm. Ne tikai vīriešiem piedien attaisīt aliņu, iegrābties čipsos un vērot sporta pārraides – to varam arī mēs!

Dubultā standarta dzīves piemērs no "Reddit" lietotāja fooliescraper: "Ja vīrietis apgalvo, ka viņam patīk sporta veids "x" vai viņš ir komandas "y" fans, viņš saņem sitienus saujā un nav vajadzīgs plašāks paskaidrojums, kāpēc tā ir. Kad sieviete pastāsta, ka viņai patīk sporta veids "x" vai viņa ir komandas "y" fane – sākas pratināšana!

Ja tu kādreiz esi vīrietim pastāstījusi, ka tev patīk kāds sporta veids vai komanda, tev noteikti vismaz vienreiz dzīvē ir gadījies saņemt neskaitāmus jautājumus. (Un nē, visi vīrieši tā nedara.) Lai gan tas nav pats trakākais, kas var notikt, tas ir visai netaisni, ka vīriešiem un sievietēm var būt tieši tās pašas zināšanas un interese par sportu, bet sieviete būs nolemta uzskatam, ka viņai ir mazāk zināšanu par to, tikai tāpēc, ka kāds vēlas viņu iztaujāt."

Sievietēm arī nevar patikt videospēles

Foto: Vida Press

Nopietni? Vai mums ir tikai jāstaigā uz skaistumkopšanas saloniem, jāiet uz pilatēm un jālasa sieviešu žurnāli? Aizspriedums, ka datorspēles stundām ilgi spēlē tikai vīrieši, ir novecojis un laiks šim dubultajam standartam pielikt punktu. Arī sievietes var stundām ilgi spēlēt "CS:Go", "World of Warcraft" vai ko citu, ja vēlas. Un tas nenozīmē, ka viņas būtu sliktākas spēlētājas.

Diskusijas dalībniece Emily-Nguyen raksta: "Pastāsti bariņam nūģīgu džeku, ka esi geimere, un viņi tevi nobērs ar jautājumiem par ikvienu spēli, ko jel reizi esi spēlējusi. Un ja nezini tās pamata principus, tad gan jau tu neesi īsta videospēļu cienītāja."

Dusmīgas sievietes ir iracionālas, bet dusmīgi vīrieši vienkārši kontrolē situāciju

Foto: Pixabay

Tas, ka sievietēm gadās dusmu izplūdi, nenozīmē, ka viņas tajā brīdī pazaudē visu racionālo domāšanu. Jā, mēs esam emocionālākas par vīriešiem, kas liek domāt, ka tās retās reizes, kad vīrietis patiešām ir dusmīgs, ir pamatoti. Taču tas nenozīmē, ka šāds stāvoklis abiem dzimumiem būtu pilnībā jānošķir.

Throne-Eins dalās ar dubultā standarta piemēru: "Kad sievietes dusmojas, viņas ir emocionālas. Kad vīrieši dusmojas, viņi ir loģiski." Kāpēc vīrieša dusmas ir loģiskas, bet sieviešu nē? Jo tas ir kārtējais stereotips, ka sievietei tā ir "kārtējā hormonu vētra" vai "uzdarbojas īpašās mēneša dienas".

Vientuļo māšu dzīve noteikti ir jāizķidā

Foto: F64

Diemžēl, vientuļo māmiņu skaits ik gadu nesarūk. Taču tas, ka šādas sievietes, kas audzina vienas savu atvasi un cīnās visiem spēkiem, lai nodrošinātu bērnam visu, kas vajadzīgs, ir, nenozīmē, ka viņas ir vainīgas pie tā, ka ir vienas. Bieži vien tautā iecienīts dubultstandarts, ka vientuļā māte – tas ir pazemojoši, bet vientuļais tēvs ir jauks un likteņa nežēlots vīrietis.

Piemērs no diskusijas dalībnieces Apricot_Pickles: "Vientuļā māte? Sievietei, kas pārtiek no pabalstiem, būtu jātur ciet savas kājas. Vientuļais tēvs? Kāds jauks vīrietis! Viņš ir tik atbildīgs!" Biežāk redzam tieši vientuļās mātes, nekā vientuļos tēvus, kas varētu būt par iemeslu, kāpēc radies šāds dubultais standarts. Bet viņi abi dara vienu un to pašu darbu – ir vientuļie vecāki. Tam nav jābūt konkursam par to, kurš dzimums šo darbu veic atbildīgāk un labāk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!