Foto: Shutterstock
Ik reizi, kad esi kādas izvēles priekšā, klāt arī visiem labi zināmais un ne sevišķi gaidītais viesis – stress, kas parasti tik viegli nemaz neļauj veikt vajadzīgo izvēli. Kā nepakļauties nelūgtā ciemiņa spiedienam un veikt pareizo izvēli? Godīgi sakot, nekad nevarēsi būt 100 procentu pārliecināta, ka izvēle, ko veic, ir pareizā, tomēr, vadoties pēc pavedienu virknes, kā pieņemt pareizo lēmumu, iespējams, izdodas mazāk laupīt sev laiku un nonākt uz pareizā ceļa.

Vai tu to dari tāpēc, ka vēlies, vai tāpēc, ka izjūti spiedienu?

Ikviens mums apkārt, pat nekad nesatikti un neiepazīti cilvēki, spēlē milzu lomu mūsu izvēles veikšanā, ietekmējot to, kā mums vajadzētu skatīties uz dzīvi. Protams, tajā pašā laikā viedokļu ir tik daudz, ka, iespējams, tu īsti nesaproti, kurā virzienā doties, bet, kad izvēle ir jāveic – meties iekšā vienā no variantiem, tikai tāpēc, ka apkārtēji uzskata, ka tā ir labāk, situāciju skaidro "Elite Daily" komanda.

Bieži vien šādas situācijas ir saistībā, piemēram, ar karjeras izvēlēm, kurās jaunieši bieži vien izjūt spiedienu no vienaudžu, vecāku vai pedagogu puses.

Kad esi lielas izvēles priekšā, tev vajadzētu ieklausīties cilvēkos, kuriem ir bijusi līdzīga pieredze, vai cilvēkos, kuri tev ir tuvi un tevi labi pazīst, bet vienmēr jāpatur prātā, ka tieši tu esi tā, kurai būs jāizlemj, kā veidot un dzīvot savu dzīvi. Pārliecinies, ka seko arī savai sirdsbalsij un nepieņem lēmumu tikai tāpēc, ka citi uzskata, ka tas ir labākais variants tev.

Vai risks ir tā vērts?

Foto: Shutterstock

Tiek runāts, ka tad, kad tiek aizvērtas kādas durvis, citas atveras, dodot jaunas iespējas. Tomēr līdzīgi ir arī ar pārmaiņām – ja kaut ko iegūsi, kaut kas būs arī jāzaudē.

Arī šo var sasaistīt ar pārmaiņām profesionālajā vidē. Iedomājies, ka esi labā amatā, kurā nākas arī cītīgi strādāt, tomēr atalgojums ir pienācīgs un atspēko smagi strādātās stundas. Tomēr ne visi cilvēki ir radīti tādam darbam un spējīgi izturēt tik smagu grafiku, ka nākas strādāt no rīta līdz vakaram. Ja izvēlies darbu pamest – lūk, parādās arī riska faktors. Vai tas, ka pieņemsi jaunu darba izaicinājumu, apzinoties, ka pelnīsi mazāk, tomēr atliks laika pašai sev, ir tā vērts? Ja jā, tad arī atbilde ir rokā.

Kad tavā ceļā stājas kaut kas jauns, ir tik viegli sapriecāties par to, pamanot tikai labos aspektus, tomēr jābūt kritiskai, un jāizvērtē vai risks ir tā vērts.

Vai spēsi sadzīvot ar iespējami sliktāko scenāriju?

Foto: Shutterstock

Godīgi sakot, vairums iespējas, kas stājas tavā ceļā, prasa nelielu devu ticības. Nekas nav garantēts, un ir jābūt gatavai jebkuram scenārijam – arī visļaunākajam. Protams, ikviena no mums vēlas fokusēties uz rožaino un saldo dzīvi, kāda tā solās būt, tomēr ir jābūt arī gatavai ne tik pasakainiem iznākumiem.

Parasti sanāk tā, ka mēs pat neatskārstam, ar ko mums nākas saskarties. Tomēr situāciju apjaušam tikai tad, kad ir jau par vēlu un atpakaļ ceļa nav, tādēļ veselīgi ir izsapņot visļaunāko murgu, saprotot, vai ar to spēsi tik galā un būsi tam gatava. Rezerves plāns ir vajadzīgs!

Vai sāpināsi kādu, ja veiksi šo izvēli?

Foto: Shutterstock

Šķiet, ikviena no mums dzīvo ar domu – tā ir mana dzīve un es ar to varu darīt jebko, ko vēlos. Tomēr tas mūs neatbrīvo no atbildības, piemēram, to, kā mēs izturamies pret apkārtējam.

Ja tu apsver iespēju, ka savas izvēles veikšanas procesā aizvainosi vai sāpināsi kādu, noteikti pirms tam ar viņiem aprunājies, izskaidro situāciju. Šādu scenāriju jāizdzīvo, piemēram, studentiem, kuri plāno pieņemt izaicinājumu mācīties studiju apmaiņas programmā ārzemēs. Tas nenozīmē, ka to nevajag darīt, bet vispirms par konkrēto tēmu vajadzētu apspriesties ar tuviniekiem, lai neviens netiktu sāpināts, bet būtu pabrīdināts savlaicīgi.

Vai tas par labu nāks kādam citam vai tev?

Foto: Shutterstock

Šeit būtu vērts atkārtot, ka ir lieliski palīdzēt apkārtējiem. Tomēr ikviena no mums lielākā vai mazākā mērā ir egoistiska – ir labi, ja proti saprast to, kas ir labāks tev pašai.

Vienmēr jebkuru lēmumu nevar pakārtot citu interesēm un citu labvēlībai, dažkārt ir vairāk jāpadomā par sevi un par to, ko pati iegūsi no šī visa procesa.

Šeit varētu minēt piemēru ar attiecībām. Iedomājies, ka tava otra pusīte pēkšņi izlēmusi sevi pierādīt nopietnāk profesionālajā vidē un darba dēļ nākas pārcelties uz ārzemēm. Protams, viņš ierosina pārvākties un ģimenes ligzdiņu vīt tur. Šādā situācijā ir labi jāsaprot, vai viņš neprasa pārāk daudz. Iespējams, tu esi ērti iekārtojusies tepat un šādas pārmaiņas pilnībā tev liek pakļauties tikai viņa vēlmēm, viņa karjerai, viņa laimei. Vai esi pārliecināta, ka pārcelies, jo arī tu to vēlies, vai tomēr pārcelies viņa dēļ? Jā, tas var būt lielisks piedzīvojums jums abiem, bet tik nopietnas izvēles veikšanā ir jābūt pārliecinātai, ka arī tu to vēlies.

Šeit vari iepazīties ar Madaras Biedriņas pieredzi, pārceļoties uz Ameriku mīļotā dēļ.

Ko tu patiešām vēlies šobrīd?

Foto: Shutterstock

Dažkārt ir ļoti būtiski apzināties, ka ne visas izvēles ir kategorijā "tagad vai nekad". Iespējams, ir tikai normāli, ja vēlies pavadīt ilgāku laiku pārdomājot šo izvēli. Nākotnes veidošana ir būtiska, bet tikpat svarīga ir arī šodiena. Ko vēlies tagad?

Lai arī katra situācija ir atšķirīga, tas, ka tavs draugs tevi bildina, nenozīmē, ka tev šis bildinājums ir jāpieņem tikai tāpēc, ka citu iespēju nebūs. Tāds draugs, kas patiesi mīl tevi un labi apzinās arī tavas jūtas pret viņu, ļaus tev apdomāties un apzināsies, ka, ja arī tagad neesi gatava šādam solim, kādreiz tu būsi.

Nesteidzies notikumiem pa priekšu – ja tas šķiet nepariezi, tā noteikti arī ir.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!