Foto: Vida Press

Cik daudz ir iespējams noteikt pēc vīrieša ārējā izskata? Izrādās, ka diezgan daudz. Kādā nesen veiktā pētījumā ir secināts, ka pastāv saistība starp vīrieša bārdas izskatu un seksistisku attieksmi pret sievietēm, raksta "Ifl Science". Tiesa, jāņem vērā, ka saistība nenozīmē, ka bārdas kopšanas paradumi izraisa noteikta veida attieksmi pret sievietēm.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 500 vīriešu, kam lūdza norādīt to, cik ļoti viņi piekrīt vai nepiekrīt dažādiem apgalvojumiem par sievietēm. Tāpat viņiem bija jānorāda, kāds tajā brīdī ir viņu sejas apmatojums. Pēc tādu faktoru kā vecums, nacionalitāte, izglītības līmenis un attiecību statuss izvērtēšanas, pētnieki secinājuši, ka pastāv saistība starp vīrieša bārdu un naidīgu attieksmi pret sievietēm.

Vairāk nekā pusei vīriešu ir seksistiska un vardarbīga attieksme pret sievietēm, ievērojami pārsniedzot to, cik daudz seksistu ir starp vīriešiem, kas bārdu neaudzē. Vīrieši, kam pētījumā piedēvēti seksisma uzskati, nereti piekrita apgalvojumiem, ka sievietes vēlas iegūt varu un kontroli pār vīriešiem un ka sievietes pēc tam, kad vīrieši ir izrādījuši uzticību, cenšas viņus turēt īsā pavadā.

Pētījums apskatīja arī "labvēlīgo seksismu", ko definē uzskats par to, ka pastāv ļoti lielas atšķirības starp sievietēm un vīriešiem. Tāpat tas iekļauj uzskatu, ka vīrietim sieviete ir jāapbrīno un ka viņam vienmēr ir jāatver sievietei durvis vai jāizmaksā.

Viens no pētījuma secinājumiem ir tāds, ka vīrieši, kam ir seksistiski uzskati, nereti izvēlas audzēt bārdu, jo uzskata – tā parāda vīrišķību un pastiprina viņu ideālus, kas saistīti ar dominanci.

Tomēr der atcerēties, ka nav iespējams iegūt precīzu priekšstatu par cilvēku un viņa uzskatiem, balstoties tikai vienā viņa izskata pazīmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!