Foto: Shutterstock
Ja gaidi no valdības sertifikātu ar uzrakstu – "Apsveicam, tu beidzot esi daļa no saprātīgi domājošo pieaugušo kluba", tad jāatzīst, ka gaidīt varēsi vēl ilgi. Tomēr arī sirmie mati nav jāgaida, lai saprastu, ka beidzot vairs neesi bērna prātā.

Kritika

Uzklausīt kritiku ir liela māksla, ko daži cenšas apgūt visas dzīves laikā. Tomēr, ja esi viena no tām, kas arī pēc kāda skarbāka vārda uzklausa un reāli dzird turpmāk sacīto, kā arī vienmēr nemeklē attaisnojumus un pieņem to kā iespēju tikai augt, apsveicam, tu esi par kripatiņu tuvāk briedumam.

Ja ar kritikas uzņemšanu tev nesokas sevišķi labi, darbā varētu neklāties patīkami, jo priekšniekam nemitīgi agresīva reakcija uz aizrādījumiem varētu pārāk nepatikt.

Tas, ka mēs vienmēr vēlamies būt nedaudz labākas, ir fakts, un kārtīga mūsu lielāko kļūdu vai neveiksmju izķidāšana varētu sāpēt, tomēr vajag uzklausīt ikvienu kritiku, jo tikai tādā ceļā mēs varam kļūt vēl zinošākas un izvairīties no liekām ķibelēm. Centies apslāpēt emocijas un dzirdēt būtisko informāciju. Jāpiebilst, ka šādu prasmi var attīstīt tikai praktiskā ceļā.

Tu proti atzīt savas kļūdas un atvainoties tiem, ko esi sāpinājusi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kļūdīties ir cilvēcīgi! Lai arī kā tu vēlētos, ne vienmēr visu vari paveikt perfekti. Tomēr šajos brīžos, kad esi kļūdījusies, ir jāprot to atzīt. Vēl jo vairāk, ja tava kļūda procesa laikā aizskārusi kādu cilvēku.

Lai atvainošanās būtu pēc iespējas korektāka – reaģē ātri, atvainojies personiski, izskaidro, kas notika, paskaidro, kā turpmāk izvairīsies no šādas kļūdas.

Lūk, viens lielisks atvainošanās piemērs gadījumā, ja esi par vēlu ieradusies uz kādu tikšanos. "Es ļoti atvainojos, ka nokavēju mūsu tikšanos. Tas noteikti nebija sevišķi patīkami, jo tomēr tu gatavojies šim brīdim un piecēlies laicīgi. Es nebiju rēķinājusies ar tādiem sastrēgumiem. Tā ir tikai mana vaina, citreiz es noteikti izbraukšu ātrāk."

Tu rēķinies ar savu laiku, proti to plānot

Foto: Shutterstock

"Nē" pateikšana – prast atteikties, bet darīt to saudzīgi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu proti sadraudzēties ar ikvienu jebkādos apstākļos

Foto: Shutterstock

Prātīga budžeta plānošana

Foto: Shutterstock

Tu proti uztaisīt kārtīgu maltīti

Foto: Shutterstock

Tiesa, tev nevajag būt izsmalcinātākajai šefpavārei, tomēr arī pārtiekot no pusfabrikātiem un ātro ēstuvju piedāvājumiem, nebūs līdzēts, ja vēlies domāt, ka bērnu dienas ir jau aiz muguras.

Sāc ar mazumiņu. Uztaisi vienkāršāko maltīti, ko savulaik gatavojusi tava māte. Tikpat labi - atver kādu recepšu grāmatu vai "Tasty", kur pasmelties gardas idejas maltītēm. Ja katru dienu apgūsi ko nedaudz jaunu un citādu, jau pēc mēneša spēsi pagatavot īstu mielastu un par burkšķošu vēderu nebūs jāraizējas.

Tu spēj pavadīt laiku vienatnē, bet, ja vajadzīga palīdzība, proti to palūgt

Foto: Shutterstock

Prātīga došanās pie miera un laicīga celšanās

Foto: Shutterstock

Tu proti saudzēt sevi

Foto: Shutterstock

Pieļautās kļūdas vai nepadarītie darbi dažkārt patiešām spēj ieviest īstu nemieru, tomēr ir jāprot sevi saudzēt un dažkārt vienkārši atslēgties no visas pasaules.

Iemācies sevi kritizēt veselīgi un taisnīgi, tomēr iedod sev arī kādu atlaidi. Kad kaut kas nav noritējis tā, kā tu vēlētos, centies pret sevi izturēties tā, kā tu izturētos pret kādu citu cilvēku, ja viņš būtu tavā situācijā – pamierini, iedrošini un motivē turpmākajām gaitām. Tas, ka esi pieļāvusi kļūdu, nenozīmē, ka esi slikts cilvēks.

Ir vairākas tehnikas, kā nepatīkamos brīžos mazināt stresu un pārdzīvojuma sajūtu – tu vari uzrakstīt sev vēstuli, izliekot visu sāpi vārdos un par to vairs censties turpmāk nedomāt. Tikpat labi – izdomā kādu frāzi, kuru sistemātiski atkārto brīžos, kad sevišķi labi neveicas. Varbūt šķiet, ka šādas tehnikas ir nedaudz smieklīgas, tomēr nekad nezināsi, vai tās darbojas, ja nebūsi pamēģinājusi.

Ja proti sevi arī nedaudz pasaudzēt, noteikti vairs neesi bērns, kurš klusībā pārdzīvo par katru sīkumu.

Paldies "Business Insider" par padomiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!