Foto: Shutterstock
Ja arī tu esi to vidū, kurai tuvojas vai nesen ir palikuši 30, tad zini – pavisam vieglprātīgās dienas varbūt nav galā, taču tomēr vajadzētu sākt dzīvot atbildīgāk. 30 gadus pamatoti var uzskatīt par to vecumu, kad nu jau esi pietiekami pieaugusi, lai būtu nopietna, bet reizē arī ne tik veca, lai nespētu no sirds baudīt dzīvi.

Tomēr ir dažas lietas, kurām vajadzētu teikt stingru "nē" tad, kad neesi vairs divdesmitgadniece. Jāteic gan, ka šīs lietas laimi nenesīs nevienā vecumā, bet ap 30 gadu vecumu tev, ļoti iespējams, ir pietiekami stabils darbs, lai domātu par to, kā sakārtot savas finanses. Tāpat, laiks rūpēties par sevi, ballītes un nenopietnas attiecības atstājot otrajā plānā.

Finanšu neplānošana

Ideālā pasaulē, 30 gadu vecumā tu pelni vairāk, nekā pirmajā darbā pēc universitātes pabeigšanas. Tev ir stabili ieņēmumi un nestabili tēriņi? Lieta, ko noteikti nevajag darīt 30 gadu vecumā – glabāt visu savu maciņa saturu vienuviet. Ir pienācis laiks domāt par nākotni un ārkārtas izdevumiem, tāpēc sāc krāt! Tāpat, nepaļaujies uz citu finansiālo palīdzību. Ja tu pati pelni un vari sevi uzturēt, kāpēc gan aizņemties, ja vari saplānot savas finanses?

Tā var būt obligāto tēriņu – īre, komunālie maksājumi, pārtika – uzskaite un "brīvās" naudas aprēķināšana. Tādā veidā zināsi, cik katru mēnesi kam tērē un varēsi padomāt par krājkontu, iesaka "Red Book Mag". Un kas to lai zina, varbūt ir vērts ieguldīt nevis īres dzīvoklī, bet gan savā mājoklī?

Būt attiecībās bez nākotnes

Foto: Shutterstock

Tev jau dažus gadus ir otrā pusīte, taču tu esi attiecībās tikai tāpēc, lai nebūtu viena? Pārstāj tūlīt pat! Būdama pieaugusi sieviete, tu vari zināt, ko vēlies un aiziet no vīrieša, kurš pāris gadu laikā tā arī nav pat ieminējies par kopdzīves uzsākšanu un jūs joprojām dalāt restorāna vakariņu rēķinu uz pusēm. Ja vīrietis nav izaudzis kopā ar tevi, un tu esi sapratusi, ka tomēr vēlies nopietnas attiecības, kas pārtop par ģimeni – labāk šķirties nekā sevi mocīt.

Bet, ja esi ieslīgusi otrā galējībā un nespēj runāt atklāti ar savu mīļoto – pēdējais laiks sākt to darīt. Ja tev viņš patīk, tu vēlies nopietnas, monogāmas attiecības, precēties, dzīvot kopā – saki visu, kas uz sirds. Problēmas radīsies tikai tad, ja savas emocijas krāsi sevī un nerunāsi.

Sevis mocīšana ar stresu un bezmiegu

Foto: Shutterstock

Nekādā gadījumā nemoki sevi un aizmirsti par piecu stundu ilgu miegu naktīs. Šīs ir lietas, ko atstāj divdesmitgadniecēm. Nemitīga iekšēja stresošana ne pie kā laba nenoved – stress var rezultēties nogurumā, veselības problēmās un vienkārši izdegšanā, norāda "Science daily". Tāpēc dari, kas tev jādara, lai no stresa atbrīvotos – nodarbojies ar fiziskajām aktivitātēm, izmanto sakrājušās atvaļinājuma dienas vai ieplāno vīna un sarunu vakarus ar draudzenēm.

Tāpat, nostādi kārtīgu izgulēšanos pirmajā vietā. Pat ja šķiet, ka vari strādāt visu dienu, izklaidēties ceturtdienas vakarā, pagulēt dažas stundiņas un deviņos no rīta būt darbā – tas būs pamanāms tavā sejā. Kā arī ietekmēs darbaspējas un pašsajūtu. Un neatlicini izgulēšanos tikai uz nedēļas nogali, jo tas nepalīdzēs atgūt pašsajūtu par nedēļas laikā neizgulēto.

Cerēt, ka gan jau izveseļosies pati un nebūs krunku

Foto: Shutterstock

Aizmirsti par šīm divām lietām. Pat ja liekas, ka esi neuzveicama supersieviete (mēs ticam, ka joprojām tāda esi), nebaidies iet pie ārstiem un lūgt profesionāļa viedokli, kā arī palīdzību. Pat ja liekas, ka nelielās galvassāpes, kas pēkšņi nomoka ik pārdienas būs pārejošas, vai tā dzimumzīmīte uz tavas rokas kļuvusi tumšāka – paliekot vecākai, ir tikai nepieciešams veikt regulāras veselības pārbaudes.

Tāpat, neaizmirsti, ka mainoties vecumam, mainās arī tava āda. Ikdienas skaistumkopšanas rutīnā nevairies ieviest mitrinošus krēmus, pretgrumbu līdzekļus un pretapdeguma krēmus, kas saudzēs tavu ādu. Pat ja šķiet, ka nelielās grumbiņas ap acīm tur uzradušās krietni par agru, nesatraucies – tu neesi vienīgā.

Ātras diētas, ātrās ēdināšanas iestādes

Foto: Shutterstock

Nē, nē, nē. Aizmirsti par divu dienu badošanos, lai tikai ielīstu tajā sarkanajā kokteiļkleitiņā, kas ir mazliet ciešāka, nekā cerēji. Drastiskas diētas un badošanās nav labākā doma, kā atbrīvoties no tiem pāris liekajiem simtiem gramu. Diētas, kas sola graujošu rezultātu, var tiešām sabojāt gan kopējo enerģiju, gan koncentrēšanās spējas un būt cēlonis garastāvokļa maiņām, norāda "Women's Health.

No otras puses, tas nenozīmē, ka vari savā kuņģī sagrūst visu, kas pagadās un cerēt uz strauju vielmaiņu. Aizmirsti par trekno un neveselīgo ēdienu no ātrās ēdināšanas restorāniem. 30 nav 20, un tev ir jāsāk izvēlēties viss labākais, arī attiecībā uz pārtiku. Pat ja pārtikai nevēlies tērēt daudz, ir iespējams gatavot un ēst veselīgas maltītes, kas pakārtotas sabalansētam uzturam. Tas prasa plānošanu, taču tavs organisms tikai tev pateiksies.

Skriet pakaļ citiem un mūžīgi salīdzināt

Foto: Shutterstock

Viena lieta, ir ļauties lietām, kas tevi patiešām saista, bet pavisam cita – akli sekot tendencēm, jo tā dara visi. Pietiek. Tev nevajag krāsot rozā matus vai sākt doties uz milzīgu enerģiju prasošiem treniņiem, tikai tāpēc, ka esi taču vēl pietiekami jauna un vari izturēt lielu slodzi. Pievērsies lietām, ko patiešām mīli darīt. Vienalga, vai tā būtu sieviešu romānu lasīšana, vīna gudrību apgūšana vai slēpošana. Dari to, kas patīk tev un nedomā, cik stilīgi tas ir!

Tāpat, izbeidz sevi salīdzināt ar citiem. Protams, tas ir ļoti grūti, jo liekas, ka otram vienmēr sanāk labāk vai zālīte draudzenes pagalmā ir zaļāka. Ar vecumu iemācāmies gudrību, vai ne? Un tas nozīmē priecāties par to labo, kas notiek ar tevi, kā arī koncentrēties, ko vari paveikt, lai tavs dārziņš zaļotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!