Foto: Shutterstock
Sarunājoties ar līdzcilvēkiem, krietni lielāka nozīme ir nevis mūsu skaļi izteiktajiem vārdiem, bet gan veidam, kā savu viedokli, uzskatus vai raizes paužam. Neverbālā komunikācija ir pētīta jau gadu desmitiem ilgi, nozares ekspertiem nākot klajā arī ar dažādiem ieteikumiem, kā zināšanas par prasmīgu ķermeņa valodas lietojumu izmantot ikdienā.

Turpinājumā piedāvājam neverbālās komunikācijas trikus, kas ir vienlaikus vienkāršākie un arī efektīvākie. Atdarināšana, smaids, atvērtās pozīcijas un pieskārienu spēks – uzzini, kā šos zelta likumus izmantot savā labā!

Runā tā, it kā raudzītos savā spoguļattēlā

Pētnieki apgalvo, ka cilvēki, kuri sarunas gaitā ieņem it kā augstāku pozīciju, piemēram, sēž staltāk vai vienkārši uz augstāka krēsla, kā arī izrāda bezrūpību, piemēram, sakrusto aiz pakauša plaukstas un ērti atgāžas savā sēdvietā, komunikācijā jūtas dominējošāki, šo sajūtu vienlaikus arī paši apzināti radot.

Savukārt viņu sarunas partneri, instinktīvi pieskaņojoties notiekošajam, var izjust šo šķietamo pārākumu kā pamudinājumu piekāpties, attaisnoties un paust pazemību, un to demonstrē, piemēram, saraujot plecus augšup un uzmetot kūkumu vai norobežojot sevi no sarunas biedra, sakrustojot rokas virs krūtīm.

Šāda komunikācija, gluži likumsakarīgi, radīs nevienlīdzīgu spēku samēru pat tad, ja it kā dominējošajai pusei tāda nolūka nemaz nav. Un tā rezultātā var rasties ne tikai grūtības atrisināt, piemēram, jau esošas domstarpības, bet veidosies arī jauni konflikti.

Lai to novērstu un panāktu sev maksimāli labvēlīgu sarunas rezultātu, gan attiecībās ar kolēģiem un vadību darbavietā, gan komunikācijā ar sev tuviem cilvēkiem, piemēram, draugiem vai mīļoto, pievērs uzmanību savai un sarunas biedra pozai! Jo līdzīgāka otram cilvēkam būs tava ķermeņa valoda, jo vieglāk raisīsies saruna. Ja redzi, ka tavs sarunas biedrs sēž, sakrustojis kāju pār kāju un ar rokām atvērti žestikulē, vajadzības gadījumā vari viņu atdarināt, apsēžoties līdzīgā pozīcijā.

Starp citu, sev veiksmīga sarunas rezultāta gūšanas nolūkos vari izmantot vēl kādu paņēmienu – izvēlēties līdzīgus vai pat tos pašus vārdus, ko savā runā izmanto otrs cilvēks. Protams, to savā ziņā var dēvēt par apzinātu manipulēšanu, taču, ja tava rīcība kaitējumu nenodarīs, taču vienlaikus palīdzēs, piemēram, iegūt kāroto darbu pārrunās, pārtrumpojot konkurentus, tad, kāpēc gan šo paņēmienu neizmēģināt?

Vēro sarunas biedra lūpas

Tiekoties ar jauniem cilvēkiem, nesmaidi uzreiz. Nogaidi pāris sekundes, ielūkojies konkrētās personas sejā un tikai tad sirsnīgi uzsmaidi, tā demonstrējot, ka labvēlīgo attieksmi velti konkrētajam cilvēkam, nevis, piemēram, visiem apkārtesošajiem, iesaka eksperti.

Rezultātā būsi iekarojusi sirsnīgu attieksmi – pētījumi rāda, ka krietni atsaucīgāk izturamies pret cilvēkiem, kuri mums velta patiesas emocijas un izturas laipni, bieži uzsmaidot vai atzinīgi novērtējot.

Savukārt sarunas gaitā arī savu uzmanību pievērs sarunas biedru lūpām. Valda uzskats, ka, cilvēkam formulējot viņa domas, lūpas tās nodos visātrāk, turklāt tas notiks pat tad, ja informāciju, kas ir mūsu rīcībā nevēlēsimies sniegt vai izvairīsimies to atainot precīzi.

Lūpu kaktiņi un muskulatūra ap muti var saspringt vai atslābt, to ietekmējot runātāja emocijām. Tātad atliek vien rūpīgāk pavērot sarunas biedra lūpas un, iespējams, nojautīsim un uzminēsim arī to, kas tiek pausts starp rindiņām vai pat noklusēts.

Iekaro uzticību ar savām rokām

Teju katrs zina, ka uzticības iegūšanā liela nozīme ir ne tikai mūsu rīcībai un vārdiem attiecībās un komunikācijā ar līdzcilvēkiem, bet arī tam, kā ar sarunas biedriem komunicējam klātienē.

Rezumējot Tonjas Reimanas (Tonya Reiman), grāmatas The Power of Body Language autores, apkopotos ieteikumus neverbālajā komunikācijā, der atcerēties dažus zelta likumus – sarunājoties pavērs pēdas pretim cilvēkam, pie kura vērsies; izmanto atvērtā tipa žestus, nevis noslēdzies sevī (atgādinām par iepriekš minēto roku sakrustošanu); kā arī smaidi un uzturi neuzbāzīgu acu kontaktu.

Starp citu, kāds noderīgs padoms jāatceras arī visiem, kuri ikdienā risina formāla rakstura sarunas ar potenciālajiem sadarbības partneriem dažādās jomās. Komunicējot ar biznesa partneriem, turi plaukstas vērstas lejup. Pat, ja tavi sarunas biedri šo žestu nepiefiksēs, tas veicinās labvēlīga iespaida veidošanos.

Sarunas biedru plaukstu turēšana lejup, kā liecina pētījumi, rada stabilitātes sajūtu autoritātēm un līderiem, kuri uzstājas ar runu vai nāk klajā ar kādu piedāvājumu. Tātad, ja vēlies, lai tavs komunikācijas partneris justos pēc iespējas labāk, tam pozitīvi ietekmējot arī jūsu pārrunu rezultātu, ņem vērā šo triku!

Strīdu nogludināšanai izmanto pieskārienus

Ja nesaskaņas ar vadību vai kolēģiem darbavietā diezin vai risināsim ar pieskārienu palīdzību, tad partnerattiecībās šis ieteikums gan var lieti noderēt. Kā zināms, glāsti, apskāvieni un pieskārieni veicina oksitocīna izstrādāšanos organismā, hormonam attiecīgi mazinot stresu, saspringumu un dusmas un veicinot labsajūtas rašanos.

Tātad, ja strīda karstumā saproti, ka nesaskaņas nespējat atrisināt ar diskusijas palīdzību (katram taču tā taisnība ir sava!), iespējams, vērts izmantot negaidītu stratēģiju un partneri vienkārši apskaut. Protams, konfliktu risināšanu vien ar fizisku pieskārienu baudīšanu nerekomendējam, taču, iespējams, kādā reizē šāds piegājiens situācijai lieti noderēs un ļaus uz strīdu paraudzīties no cita skatpunkta vai vismaz mierīgāk.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Rd.com, Lifehack.org un Business Insider.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!