Foto: Shutterstock
Vienlīdzības veicināšana un cīņa par sieviešu tiesībām pasaulē ir galvenais sieviešu dienas vadmotīvs. Tomēr laika gaitā dažādās vietās šīs dienas nozīme ir mainījusies un nereti ir vērojami centieni šo dienu pārvērst komercializētos svētkos, kuros sievietes saņem ziedus un dāvanas. Neskatoties uz pārmaiņām, pasaulē un Latvijā netrūkst sieviešu, kas atgādina – cīņa par vienlīdzību un iespēju realizēt sevi, nevis citu gaidas, nebūt vēl nav galā.

Lai atgādinātu par šīs dienas nozīmi un parādītu, ka sieviešu cīņa ir par vienlīdzību un iespēju dzīvot sev, nevis, lai realizētu stereotipiem atbilstošas gaidas, esam sagatavojušas rakstu izlasi, kurā varat iepazīties ar sievietēm, kas nebaidās paust viedokli, kas ir pretrunā ar sabiedrībā pieņemtām normām par to, ko nozīmē būt sievietei, sievietēm, kas nebaidās saukt sevi par feministēm un kas ikdienā pievērš pastiprinātu uzmanību sieviešu tiesību jautājumiem.

"Vai tiešām par sievieti kļūst kursos?" vaicāja publiciste un režisore, kas nebaidās uzsākt diskusiju par sieviešu tiesībām, Alise Zariņa. Savukārt fotogrāfe un antropoloģe Elīna Kursīte, kas izbauda iespēju iepazīt dažādus cilvēkus un viņu dzīves, neslēpj, ka ir nolēmusi nelaist pasaulē bērnus. Viņa ir pārliecināta, ka tas nav sievietes vienīgais un galvenais uzdevums, turklāt mātes loma, viņasprāt, noteikti nav vienīgā iespēja sievietei sevi realizēt un atrast laimi.

Savukārt Ingrīda, kas pati sevi dēvē par resno bārbiju, ir pārliecināta, ka skaistuma standarti ir necieņa pret cilvēku. Kāpēc gan sievietei ir jācenšas būt ļoti tievai, ja veselības pārbaudes apliecina, ka ķermeņa forma neko ļaunu nenodara. Ja šķiet, ka feminisms ir pārāk radikāls, ieklausies psiholoģes Annas Peipiņas viedoklī par divām galējībām – mēģinājumiem sievieti padarīt vāju un kaunināt viņas spēku un kareivīgu iestāšanos pret teju visu notiekošo.

Pētniece Ausma Cimdiņa norāda, ka sieviete ir rūdīta dzīves realitātē un ne tikai domā, ka var, bet patiešām arī spēj sevi realizēt arī ļoti sarežģītās situācijās. Savukārt Zanes Feifas stāsts parāda, ka mērķtiecīgums un iestāšanās par sieviešu tiesībām iet roku rokā ar labestību un rūpēm par tiem, kas ir mazāk aizsargāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!