Salīdzinot ar psihoterapiju, pašpalīdzības kursiem piemīt valdzinoši aspekti – tos var saukt šarmantos vārdos, nav jāatzīst, ka kaut kas kaiš tavai mentālajai veselībai, bet vienkārši jānolemj atgriezties pie sava īstā "es". Tomēr pastāv risks, ka procedūra vairāk līdzināsies plāksterim, nevis sadziedēšanai, grāmatžurnālā "Imperfekt" spriež režisore un publiciste Alise Zariņa. Kāpēc mums pēkšņi ir vajadzīgs kāds, kas māca, kā pareizi būt sievietēm? Vai tiešām par sievieti kļūst kursos?

Publiskajā telpā, šķiet, ieslīdējusi ideja par īsto un pareizo sievišķību. "To veido diezgan vienkāršotas garīgās prakses atziņa, ka sievietei nedrīkst būt nekā svarīgāka par ģimeni un, it sevišķi, vīrieti; ģērbšanās, kas ietver sevī maigu sievišķību, un rakstura īpašības, kas esot vismaz tikpat neizbēgamas un dabas iekodētas kā sievišķās dzimumpazīmes," raksta Alise Zariņa.

Sievišķības stundas, kurās sievietes atspoguļotas kā emocionālas, empātiskas un trauslas, savukārt vīrieši – racionāli, loģiski un ambiciozi, piemērojot vienu formulu visam un visiem, "nones no kājām" sievieti, kura no agras bērnības gribējusi, lai zēni uz viņu skatītos kā uz līdzīgu. "Jautājums, ko gribētos uzdot kādai sievišķības skolotājai: kad un kur eksistēja šī ideālā, dabiskā un nesamaitātā sievišķība?" nekautrējas jautāt Alise.

Klēpja attīrīšana no bijušajiem sakariem un kredīti, kas veido kosmisko parādu

"Biju iecerējusi doties uz "Klēpja attīrīšanu no bijušajiem sakariem". Rituālu ar šādu mērķi Rīgā vada "sertificēta intīmo muskuļu trenere", pasākuma apraksts solīja brīnumu lietas, ieskaitot atjaunotu pašcieņu, jutekliskumu un baudu citā kvalitātē," ironiski raksta Alise. Par spīti krāšņajam pieteikumam, semināru meklējumi beidzās ar gana intriģējošo "Parunāsim par vīriešiem", jo sievišķību taču nevar uzlūkot atrauti no vīrišķības, vai ne?

"Un man vajag kādu brītiņu, lai pierastu, ka racionālas un mazlietiņ skarbas sievietes brīvi runā par to, kā kredīts veido kosmisko parādu, kā vīrieša pienākums ir viņas uzturēt un kā nekad un nekādā gadījumā nedoties ceļojumā bez vīra, jo pretējā gadījumā tūlīt pat tiks krāptas," seminārā dzirdētajā dalās Alise, zem kuras šķietamās sievietes ārienes slēpjas "visādas feministiskas pārliecības". "Kad lektore paziņo, ka sieviete nekādā gadījumā neko nedrīkst darīt labāk kā vīrietis, vienīgo reizi nenoturos un painteresējos, ko darīt tad, ja tomēr kaut ko māki labāk. Slēpt?" Protams, ka slēpt. Semināra vadītāja iesaka neturēt sveci zem pūra, ja māki nomazgāt plīti tā, lai nepaliek neviens traips, bet saprast augstāko matemātiku, piemēram, nebūtu labais tonis.

Biedējošākais gan, ka cita starpā tiek mācīta vecā labā manipulēšanas māksla, pārliecinot, ka vīrietis ir tāds kā dzīvnieciņš, kuru vajag ietekmēt un audzināt ar maigumu. "No kurienes šī doma, ka vīrietis ir tāds istabas augs, kas mums jānolaista ar savu mīlestību, tad tas nesīs augļus?" retoriski vaicā publiciste. "Sieviete vīrieti var mainīt tikai ar maigumu – vārds vārdā pierakstu, prātodama, ka šis teikums tik eleganti grauj sāpīgo priekšstatu, ka otru cilvēku nevar un nemaz arī nevajag mainīt, lai cik ļoti to gribētos."

Pašpalīdzības ideju uzplaukums – reliģijas norieta sekas?

Līdzās pašpalīdzības kursiem tomēr pastāv risks, ka procedūra vairāk līdzināsies plāksterim, nevis sadziedēšanai. "Lai arī cik iedvesmojoši, šo kursu alternatīvu ilgam un smagam darbam ar sevi varētu salīdzināt ar solījumu sadziedēt lauztu kāju divu stundu laikā vai tiem uztura bagātinātājiem, kas it kā aizstās fizisku slodzi un pareizu ēšanu ideālās formas iegūšanai," ir pārliecināta Alise.

Nomācoši gan šķiet tas, ka tā vietā, lai mēs mēģinātu veidot tādu sievišķības konceptu, kas atbilst mūsu laikam, tiek apgalvots, ka dzimumu identitāte nav mainījusies gadu tūkstošiem un katra atkāpe no novecojušiem konceptiem ir kļūda. "Ja sieviete uzņemas visu atbildību par attiecībām, viņa būs vainojama arī pie tā, ka viņu pametīs, vai ne? Ja sieviete nemaz nepelnīs un vīrietis nesīs visu finansiālo atbildību, tad brīdī, kad viņa paliks viena, viņa būs emocionāli sagrauta un nodarbosies ar paššaustīšanu, turklāt viņai vispār nebūs naudas," ironiski piezīmē režisore un publiciste.

Visu rakstu var lasīt grāmatžurnālā "Imperfekt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!