Foto: Shutterstock

Kas gan vēl labāk varētu simbolizēt mūsu sievišķību un spēju radīt pēcnācējus, ja ne mūsu īpašās dienas. Bet diemžēl sabiedrība nav pieradusi publiski runāt, kur nu vēl lepoties ar tām. Lielai sabiedrības daļai tas ir tabu temats, lai gan tas skar pusi no Latvijas populācijas, un vēl ievērojamāk tas skar mūsu maciņu biezumu.

Mēnešreizes ir neizbēgama un normāla sievietes dzīves sastāvdaļa. Vidēji tās sākas trīspadsmit gadu vecumā un, kad tas notiek, mēs esam satrauktas un priecājamies par tām mēs kļūstam par sievietēm, tās ir vēstnesis, ka mēs pieaugam un varam radīt pēcnācējus!

Un tad, nepaiet ne gads, kad mēs jau esam saskārušās ar visām izrietošajām klapatām, kas nāk bonusā. Sabojātā mūsu mīļākā apakšveļa, apkaunojošie nepareizi izvēlētie ''balto bikšu'' mirkļi, izbojātās brīvdienas pludmalē vai krampji vēderā un garastāvokļa maiņas. Bet pienākot menopauzei, lielu daļu no mums tomēr pārņem sentiments un viegla melanholija. Skumstam, ka īpašās dienas vairs neattiecas uz mums.

Īpašo dienu tiešās izmaksas

Foto: Shutterstock

Bet kamēr menopauze neattiecas uz mums, tikmēr uz mums pavisam noteikti attiecas īpašo dienu izmaksas, no kurām nevaram izvairīties. Vidēji viena cikla ietvaros īpašās dienas ir trīs līdz septiņas dienas. Ja pieņemam, ka vidējais vecums, kad tās sākas, ir trīspadsmit gadi un tās ilgst vidēji līdz piecdesmit viena gada vecumam, tad kopā sanāk 38 gadi. Tas nozīmē, ka vienas dzīves laikā mums mēnešreizes ir aptuveni 2280 dienas. 2280 dienas sasummējot, mēs iegūstam vairāk kā sešus gadus, kuri pavadīti mēnešreižu gaismā. Seši gadi, tas ir ilgs laiks, kurā mūsu ķermenis signalizē, ka fizioloģiski esam gatavas radīt pēcnācējus, bet ja to darīt nevēlamies, cik izmaksā tikšana galā ar mēnešreižu sekām?

Pirmkārt, jau higiēnas līdzekļi. Tām, kuras izvēlas tamponus, būtu jārēķinās, ka tos ieteicams nomainīt ik pēc četrām līdz astoņām stundām. Ja tiek ņemts vidējais ilgums jeb, pieņemot, ka tampons tiek nomainīts ik pēc sešām stundām, dienā sanāk izlietot četrus tamponus. Viens cikls vidēji ilgst piecas dienas, tātad kopā tie būtu 20 tamponi. Viena kastīte ar 16 tamponiem vidēji Latvijā maksā 6 eiro. Dzīves laikā, ja vidēji sievietei ir jāpiedzīvo 456 cikli, tas sastāda aptuveni 9120 tamponus. Gandrīz desmit tūkstoš tamponu uz vienu sievieti. Izdalot 9120 ar 16 tamponiem, sanāk 570 kastītes jeb 570 kastītes pa sešiem eiro katra, izveido 3420 eiro. Sanāk diezgan laba, tiesa, lietota automašīna.

Ja priekšroka tiek dota higiēniskajām paketēm, tad mums sanāk nedaudz ietaupīt, jo vidēji vienā iepakojumā ir desmit gabalu un tas maksā aptuveni trīs eiro. Tad izmaksas vienas sievietes dzīves laikā sastādītu vidēji 2736 eiro, bet arī šī summa ir diezgan ievērojama – ceļojums sanāktu labu labais!

Īpašo dienu netiešās izmaksas

Foto: Shutterstock

Bet bez acīm redzamajām tiešajām izmaksām mums jāņem vērā, ka ir daudzas izmaksas, kas varbūt uzreiz nav tik viegli pamanāmas, bet patiesībā ir ļoti saistītas ar mūsu ciklu. Kā piemēram, mūsu mīļākās apakšveļas sabojāšana. Pēc Mērfija likuma tai būtu jābūt arī nesen iegādātai un vienai no dārgākajām no mūsu apakšveļas sortimenta. Ja pieņemam, ka katrs cikls sabojā vismaz vienu apakšveļas gabalu, tad sanāk, ka 456 ciklu laikā tiek sabojātas 456 apakšbiksītes. Ja pieņemam, ka vidēji vienas biksītes maksā piecus eiro, kopā sanāk 2280 eiro par sabojāto apakšveļu. Turklāt pārējais apģērbs nemaz netiek pieskaitīts!

Tāpat nevaram aizmirst gardumus, saldumus un šokolādes, lai tiktu cauri grūtajām dienām. Kā arī visi pretsāpju medikamenti, kontracepcija un biksīšu ieliktnīši, kuru izmaksas ir ļoti individuālas, bet vērā ņemamas, un tas viss mūsu fizioloģijas dēļ.

Nākamreiz, kad saskaraties ar vīra/drauga/brāļa/tēva vai kāda cita blakus stāvoša vīrieša neapmierinātību, ka sievietēm bieži kaut kas tiek izmaksāts, paviciniet zem deguna šo bilanci!

Alternatīvas

Foto: Shutterstock

Patlaban, kad modē ir ilgtermiņa domāšana un rūpes par vidi, radusies jauna kustība rietumu sabiedrībā, kur sievietes rūpējoties par dabu un, iespējams, savu maciņu biezumu, ignorē visus higiēnas produktus un vienkārši ļaujas savam ciklam jeb asiņošanai brīva vaļā. Izklausās jau nedaudz nepieņemami, bet kā uzsver kustības pārstāves, tas neesot nekas jauns. Atskatoties vēsturē, skaidrs, ka gan tamponi, gan higiēnas paketes ir salīdzinoši jauni izgudrojumi, kuri arī, kā viņas uzsver, nodara lielum lielu ļaunumu uz apkārtējo vidi.

Populārākā alternatīva ir šobrīd ārzemēs plaši pieejamā apakšveļa, kas uzsūc visu nepieciešamo, ir viegli izmazgājama un, kā apgalvo ražotāji, draudzīga dabai. Pie mums pagaidām tādu lielākoties var iegādāties interneta veikalos, bet ārzemēs jau tā ir veļas veikalu viena no populārākajām opcijām. Bez tam populāras ir mēnešreižu piltuvītes, kas arī ir lietojamas ilgtermiņā, veidotas no silikona un pielāgojas sievietes fizioloģiskajiem izmēriem. Tiesa gan, ja publiskās labierīcības nav aprīkotas ar izlietni, tad var sanākt vairāki neērti mirkļi to mazgājot pie kopējās izlietnes.

Ekstremālākās sieviešu kustības pārstāves uzskata, ka vislabākais veids, kā izbeigt mēnešreižu tabu tēmu, esot ''brīvā asiņošana''. Šīs ideoloģijas pārstāves uzskata, ka labākais veids, kā lauzt stereotipus ir aktīvi un publiski demonstrēt, ka asiņošana ir dabiska un normāla. Līdz ar to viņas iztiek vien ar svārkiem vai kleitām, un jo vairāk traipu, jo labāks esot efekts. Viņas uzskata, ka tamponi ir pārāk diskrēti, tie palīdzot ignorēt faktu, ka pusei no populācijas nākas saskarties ar šo fenomenu, un savā veidā liek mums kaunēties un slēpt to. Bet, ļaušanās dabiskajam procesam, liek cilvēkiem apzināties, ka tas ir dabisks process, un par to ir jārunā un nav jākaunas. Bez tam viņas cerot uz to, ka ņemot vērā, ka ir divdesmit pirmais gadsimts, tas veicinātu arī vēl vairāk jaunu un inovatīvu higiēnas preču izgudrošanu, kas būtu videi draudzīgas.

Izvēle, protams, ir mūsu pašu rokās, bet atceramies, ka, iespējams, balti svārki un sarkani pleķi varētu būt tomēr nedaudz ekstremāls solis Latvijas sabiedrībai.

Turpinājumā amizants video par attiecīgo tēmu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Huffingtonpost.com, Broadly.vice.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!