Foto: Shutterstock
Pēdējā laikā arvien biežāk Latvijā un pasaulē tiek diskutēts par vardarbību pret sievieti un vardarbību vispār. Notikušajā nereti tiek vainots upuris, un līdzcilvēki pret varmāku izturas iecietīgi. Šādā situācijā cietušajam ir ļoti sarežģīti kādam pastāstīt par notikušo un izrauties no pāridarītāja varas.

Latvija ir viena no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kurā vardarbība pret sievietēm un vardarbība ģimenē ir īpaši izplatīta. Saskaņā ar Labklājības ministrijas (LM) apkopoto informāciju no partnera vardarbības vismaz reizi dzīvē ir cietusi katra trešā sieviete, katrā otrajā sievietes slepkavībā Latvijā ir vainojams tuvinieks, bet katram trešajam vardarbības upuris dzīvo kaimiņos. Saskaņā ar "Eirobarametra" 2016. gada ziņojumu Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur vairāk nekā trešdaļa cilvēku (36 procenti) zina kādu cilvēku, kas ir cietis no vardarbības.

Visā Eiropā ir vērojama tolerance pret vardarbību un upura vainošana notikušajā – 17 procenti cilvēku uzskata, ka seksuālu vardarbību un izvarošanu izprovocē pats upuris. Runājot par vardarbību vispār, ne tikai seksuālu vardarbību, Latvijā upura vainošana notikušajā ir krietni izplatītāka nekā citur Eiropā. Latvija ir vienīgā valsts ES, kur vairāk nekā puse cilvēku (57 procenti) piekrīt tam, ka vardarbību izprovocē upuris.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem katru dienu tiek saņemti vairāk nekā 20 izsaukumi par konfliktiem ģimenē. Vardarbībai ir smagas sekas – 2016. gadā no vardarbības starp tuviniekiem nogalinātas 22 sievietes, cietušas 197 sievietes. Lai mazinātu sabiedrības iecietību pret vardarbību, šī gada 5. decembrī LM uzsāk sociālu kampaņu "Sitieni starp kaimiņiem un savējiem skar arī tevi", aicinot līdzcilvēkus neignorēt vardarbību pret sievieti vai vardarbību ģimenē sev līdzās — pie kaimiņiem vai paziņu lokā.

LM, uzsākot kampaņu, uzsver arī līdzcilvēku lomu vardarbības neapturēšanā un aicina iesaistīties un ziņot par vardarbības gadījumiem:

  • Kaimiņiem, tuviniekiem, saskaroties ar vardarbību līdzās, — zvanīt pa tālruni 110, ja situācija ir kritiska, vai 116 006, lai saņemtu konsultatīvu atbalstu, kā rīkoties, lai pārtrauktu vardarbību līdzās.
  • Upuriem, informējot par valsts atbalsta iespējām saņemt valsts apmaksātu sociālas rehabilitācijas pakalpojumu un tiesiskās aizsardzības iespējām (varmākas tūlītēja nošķiršana, valsts nodrošināta juridiskā palīdzība).

Lai palīdzētu labāk izprast vardarbības dabu, iemeslus, kāpēc sievietes par to klusē, un pastāstītu par to, kā rīkoties, nonākot neapskaužamā situācijā, piedāvājam iepazīties ar vairākiem pieredzes stāstiem, speciālistu ieteikumiem un rīcības plānu, saskaroties ar vardarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!