Foto: Shutterstock
Atzīmēsim cūku aizbildņa Teņa dienu pēc tradīcijām! 17. janvārī mūsu senči atzīmēja dienu, kura veltīta Tenim – cūku aizbildnim.

Šī diena dēvēta arī par Tanīša, Tuņņa, Tenīsa, cūkaušu un kuņģa dienu. Šī esot saimnieču svētdiena, kad jādara tikai neatliekamie darbi, daudz jādanco un arī jādzer. Ēdienkartē obligāta ir cūkas gaļa – auss, pusgalva vai kājiņas. Ar Teņa dienu sākās ziemas vidus, un laiks pavēršas uz pavasara pusi.

Domājams, ka Tanīss jeb Tenis ir katoļu iecienītais svētais Antonijs, kurš uzskatīts par cūku un citu sīklopu aizstāvi. Viņam šajā dienā ziedota cūkas galva. Šīs dienas tradīcijas bijušas vairāk izplatītas ziemeļrietumu Vidzemē un Ziemeļkurzemē lībiskajos novados.

Mūsu tautas dziesmās Tenis parasti ir personificēts. Galvenokārt viņš parādās kā cūku labklājības veicinātājs, palīgs cūkganiem vai pats cūkgana lomā. Cūkganiem šajā dienā tika parādīts īpašs gods: viņus ieģērba labākās drēbēs, labi pamieloja, pat uz krogu veda izdancināt, – tas viss tāpēc, lai izdotos labi sivēni.

Kas jādara Teņa dienā un tās priekšvakarā

Teņa dienas priekšvakarā puisim vai meitai priekš gulēt iešanas jāsaka: "Iekš Tenīša dārza sēju savu sēklu un Teņa vārdā tevi sagaidu." Pēc tam vairs nedrīkst ar citiem sarunāties. Protams, šis ir auglības rituāls.
Teņa rītā, kamēr vēl cūkas nav barotas, visi nomazgājas, saģērbjas un iet uz cūkkūti. Cūkgans uzkāpj ar zvanu uz kūts un zvana, pārējie dzied: "Ak tu, cūku Tenīsiņ."

Ganam jāaiznes un jāaprok cūkas purna virspuse tajā vietā, kur nākamo gadu tiks cūkas ganītas, jo tad šīs tur rokot un mierīgi ēdot visu nākamo vasaru.

Teņa dienas ēdieni

Teņa vakarā jāvāra cūku kājas un ja ir, tad arī galvas puse. Ja saimniece grib, lai tai laba cūku laime, tad ieteicams noskaitīt šo pantiņu: "Paldies saku Tunnītim, Man cūciņas diesin gan: Piecas cūkas, seši vepri, Simtiņš baltu sivēntiņ." Kauli jāmet pār sētu.

Teņa dienā jāvāra cūkas auss, lai mieži labi padotos. Klāt vāra zīdeni: pupas un grūstus miežus (ne dzirnavās taisītas grūbas). Vēl cūku ausij klāt var dot no miežu miltiem vārītas klimpas, turklāt tās jādod arī cūkām, lai sivēni augtu apaļi kā klimpas.

Putraimus un grūbas Teņa dienā nedrīkst vārīt, lai cūkgaļa netaptu putraimaina!

Ja netiek pie auss, var izlīdzēties, ēdot cūkas gaļu. Arī tad cūkas labi barosies. Tikai pie gaļas nevajag ēst klāt maizi, jo tad cūkas rokot rudzus.

Laika vērošana

Pēc Teņa dienas prognozē vasaru un pavasari.

  • Ja Teņa dienā migla, pavasarī gaidāmi plūdi.
  • Ja Teņa naktī var redzēts zvaigznes, kopumā būs veselīgs gads, aitām būs labvēlīgi apstākļi, tās būs veselīgas un dzims veseli jēriņi.
  • Ja snieg, sniegs gaidāms arī visu atlikušo ziemu. Sniegputeņi sola labu miežu gadu.
  • Ja diena ir saulaina, turpmāk gaidāmi lieli sali, toties labi rudzi.
  • Ja saule spīd tikai, kamēr pusdienu padod, nākamajā vasarā labs siena laiks.
  • Ja diena ir sausa, siena laiks arī būs sauss.
  • Ja Teņa dienā salst, tad Ģertrūdes dienā (17. martā) būs ļoti silts un pavasarīgs laiks.
  • Ja no jumtiem nopil tik daudz palāses, ka gailis var padzerties, tad tai gadā būs laba raža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!