Foto: Shutterstock
6. februāris vēl pagājušajā gadsimtā uzskatīts par labu dienu saimniecības sakārtošanai, lopiņu dakterēšanai un arī rituāliem, kas veicinātu labklājību un uzplaukumu sētā un kūtī. Daži no šiem rituāliem var šķist muļķīgi vai smieklīgi, bet – neviens jau neliek tos atkārtot! Vienkārši interesanti zināt, kā šīs lietas kārtoja mūsu senči.

Lopu aizsardzībai

Dzīvnieku aizsardzībai tiem uz pieres ar ķiploka daiviņu uzvelk krustu.


Samaisa vienādās daļās priedes, baltegles un eikalipta eļļu. Labās rokas rādītājpirkstu iegremdē šajā sastāvā un uz dzīvnieka pieres uzzīmē lietuvēna krustu. Šī zīme dzīvnieku sargās no dažādām kaitēm un sliktiem cilvēkiem.


Apstaigājot lopus, skaita vārdojumu: "Vārdoju visu dzīvo no apkārt klīstošiem naidniekiem, no nikniem suņiem, no čūskas koduma, no kārnuma, no burvjiem, no skauģu acīm. Zvaigznes nesaskaitīsi, bet mans pulks saskaitīts. Amen!" Šo rituālu atkārto katrā Pilnmēnesī.


Aizverot durvis, uz atslēgas caurumu skaita: "Zagli, kļūsti par stabu! Kā stabs ne redz, ne dzird, tā tu kļūsti kurls un mēms, manus lopus neaiztiec. Amen".


Lai govis pienu dod

Augošā Mēnesī iesmeļ ūdeni un pagatavo novārījumu no siena vai zāles, ko ēd govs. Ar šo novārījumu katru rītu ieberzē tesmeni, skaitot: "Pēc manas vēlmes, pēc manas gribas: lai tukšais kļūst pilns un pilnais – vēl pilnāks. Lai notiek tā!" Tā turpina līdz pat Pilnmēnesim.


Jaunā spainī ielej ūdeni, pārmet tam krustu un noskaita lūgsnu. Padzirdina ar šo ūdeni govi, bet ar atlikumu ieziež tesmeni, pie sevis nosakot: "Līdz pēdējai dzīsliņai pilna pieniņa. Amen."


Dzīvnieku ārstēšanai

Ja mājdzīvniekam vai mājlopam atsaka pakaļkājas vai ja suns pēc traumas nespēj piecelties, koka silē ielej verdošu ūdeni un tajā ieliek septiņas lielas naglas – cik lielas vien izdodas atrast. Ūdenim ļauj atdzist un tad tajā peldina dzīvnieku, atkārtojot to trīs dienas pēc kārtas. Lielākus dzīvniekus ar šo ūdeni noberzē. Pēc rituāla ūdeni izlej zem apses vai papeles.

Ja lopi sprāgst

Ja lopi sākuši sprāgt, pēdējam nosprāgušajam jānovelk āda un tā lēti jāpārdod, taču tā, lai iegūtās naudas pietiktu jaunai pannai. No šīs pannas saimniekam jāēd trīs dienas – tad lopi vairs nesprāgs.

Lopu pārdošana

Ja pārdod kādu lopu, tad līdz ar to var atdot otram arī savu lopu laimi. Lai tas nenotiktu, tad pārdodamajam lopiņam jāizrauj dažas spalviņas jeb uz krustiem jāizcērp krusts. Spalvas jāieliek sev padusē, tad nebūs pie lopiem nekādas nelaimes, pat ja lopu būs burvis pircis, lai noņemtu pārdevējam laimi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!