Foto: Shutterstock
Kamēr vieni stingri turas pie savas nozares, uzskatot, ka nopietni specializēties var tikai vienā ezotērikas jomā, tikmēr citi savā praksē veiksmīgi izmanto zināšanas no vairākām "disciplīnām", esot pārliecināti, ka tā sasniedzams labāks rezultāts. Par to, kā fenšui praksē sadzīvo ar dziedniecību un rūnām, stāsta Jekaterina Stankeviča – dziedniece, reiki terapeite, rūnoloģe, fenšui pasniedzēja un konsultante.

Par fenšui pieejams milzum daudz informācijas, un droši vien liela daļa no tās ir šīs zinātnes profanācija. Ar kādiem mītiem jums kā konsultantei ir nācies saskarties?

Ļoti daudzi informācijas avoti balstās uz ķīniešu ieražām, ticējumiem un aizspriedumiem, kam ir maz kopīga ar zinātni par to, kā mūs ietekmē apkārtējā vide.
Katras tautas tradīcijās rodami šādi ticējumi. Piemēram, karināt laimes pakavu pie ieejas durvīm vai, izejot no mājas, stūrī atsliet otrādi apgrieztu slotu, lai zagļi nepiemeklē.

Ilustrācijai paņemsim bieži dzirdētu padomu – dzīvokļa dienvidaustrumu stūrī novietot naudas koku, blakus nosēdināt naudas vardīti, pakarināt vēja zvanus, lai izgaiņā slikto enerģiju, un tad nauda plūdīs straumēm. Kā mīl jokot mūsu meistars – ja viss ir tik vienkārši, tad izdosim šādu likumu un vienā rāvienā atrisināsim valsts iedzīvotāju finansiālās problēmas!

Protams, ka cerētā naudas upe neplūst vis, jo šis ir tikai paradums, turklāt – tīri "ķīnisks".

Taču eksistē arī tradīcijas, kas balstītas uz patiesām zināšanām, tikai zaudējušas savu skaidrojumu un pārtapušas paradumos. Piemēram, ikonas bija jānovieto noteiktā mājas stūrī, un, lūk, šim priekšrakstam ir izskaidrojums no enerģiju viedokļa, kuras plūsmas tad arī tiek apzinātas fenšui sistēmā. Ķīnieši pamanījušies sistematizēt, pilnīgāk saglabāt un līdz mūsdienām atnest šīs likumības, tāpēc mēs fenšui uzskatām par ķīniešu sistēmu, taču patiesībā tā ir zinātne par universāliem principiem, kam pakļauti esam mēs visi, neatkarīgi no tā, vai dzīvojam Latvijā, Ķīnā, Austrālijā vai Antarktīdā.

Un, kad sākam pētīt šos likumus, tad redzam, ka tos var izskaidrot gan no psiholoģijas un fizikas, gan ģeodēzijas, medicīnas un citu zinātņu viedokļa. Respektīvi – tie ir loģiski un izskaidrojami.

Manis pārstāvētā tradicionālā fenšui formu skola uzskata, ka katrai formai piemīt noteikta veida enerģija. Zinot šos principus, mēs varam ap sevi radīt maksimāli ērtus apstākļus darbam, atpūtai un citām savas dzīves aktivitātēm.

Galvenās teorijas, uz kurām balstās klasiskais fenšui, ir Iņ–Jaņ princips un pieci elementi – tā dēvētais U–Sin aplis. Tā ir pamatzinātne, uz kuras vēlāk uzslāņojusies astroloģija un arī vietējo iedzīvotāju paražas un ticējumi, taču tā jau ir pilnīgi cita joma.

Padomājiet paši – neatkarīgi no zvaigžņu izvietojuma debesīs jums būs nekomfortabli sēdēt ar muguru pret durvīm, jūsu darbs būs mazāk efektīvs, ja jums acu priekšā būs akla siena. Balstoties uz šiem likumiem, ļaudis būvēja pilsētas noteiktās vietās. Tempļu forma un iekārtojums atšķīrās no dzīvojamo ēku formas. Nomadu tautas dzīvo apaļās mājās, bet mēs – "uz vietas sēdošie" – cilvēki, dodam priekšroku kvadrāta formām, jo tās ir stabilākas.

Kas būtu galvenais, kas mums jāzina par nesen atnākušo Pērtiķa gadu?

Par Pērtiķa gadu varu teikt, ka tas, kā jau Jaņ gads, būs vēl dinamiskāks un aktīvāks nekā iepriekšējais un daudziem atnesīs jūtamas pārmaiņas. Pēc U–Sin apļa šis skaitās Uguns stihijas gads, un vājais ķēdes posms šajā gadā būs sirds un asinsvadu sistēma.

Daudzi droši vien ir dzirdējuši vai lasījuši par labvēlīgajiem un nelabvēlīgajiem virzieniem, kas katru gadu mainās. Kā ir šogad?

Jāteic, ka šī sistēma pie mums atnākusi no kāda vēlīnāka fenšui atzarojuma – tā dēvētās Lidojošo Zvaigžņu vai Melnās Cepures skolas. Taču, ja atgriezīsimies pie ķīniešu tradīcijām, no kurienes viss arī sācies, – vai jūs kaut reizi esat dzirdējuši, ka Ķīnas imperators katru gadu pārbīdīja savu gultu atkarībā no zvaigznēm? Nē. Bet Aizliegtā Pilsēta taču ir būvēta pēc visiem fenšui principiem.

Starp citu, spoguļu, kurus it kā nedrīkst karināt tur vai šeit, lai neaktivētu "slikto" enerģiju, tolaik vispār nemaz nebija!

Mājokļu dizaina principi eksistē, un tie nebūt nav tik mistiski un neskaitāmi kā zvaigznes debesīs. Tieši pretēji – tie ir gana vienkārši un saprotami.

Ezotērikas festivālā "Destiny's Gift", kas martā notiks Rīgā, jūs vadīsiet savu meistarklasi. Par ko tajā stāstīsiet?

Tieši par to arī stāstīšu savā meistarklasē. Izskaidrošu galvenos principus, uz ko balstās fenšui zinātne, un arī to, kā saprast, kuras ir īstās zināšanas, nevis kārtējā profanācija. Aprakstīšu galvenās iezīmes, pēc kurām iespējams novērtēt jebkuras vietas enerģiju. Mazliet pieskarsimies arī tam, kas interesē visus, – dzīvojamās mājas plānošanas principiem un iespējām uzlabot enerģijas plūsmu jūsu mājoklī. Parunāsim arī par to, kas tieši atstāj iespaidu uz veselību un savstarpējām attiecībām jūsu dzīvoklī un kādā veidā šīs jomas var harmonizēt.

Jūs esat arī dziedniece un vēl turklāt darbojaties ar rūnām. Kā šīs disciplīnas "sadzīvo" cita ar citu?

Mēs zinām, ka cilvēks – tas nav tikai fiziskais, bet arī enerģētiskais un informacionālais ķermenis, tāpēc darbam jānoris dažādos līmeņos.

Fiziskās slimības ir enerģiju plūsmas saskatāmais rezultāts, un mans uzdevums ir maksimāli efektīvi novērst visu, kas traucē, un atjaunot līdzsvaru un harmoniju visās jomās.

Kā dziedniece es koriģēju enerģiju plūsmas ķermenī, redzu fiziskos un emocionālos blokus. Risinājumu veidi ir ļoti individuāli – viena un tā pati slimība dažādiem cilvēkiem radusies atšķirīgu iemeslu dēļ, tāpēc dziedināšanas metodes arī atšķirsies.

Kā fenšui speciāliste es redzu, kas negatīvi iedarbojas uz cilvēku viņa mājās, un iesaku, kā pareizi organizēt dzīvojamo telpu, kam ir vērts pievērst uzmanību un kas ir nebūtisks konkrētajā gadījumā. Dažkārt tiešām vajag izmainīt gultas atrašanās vietu, citkārt – vienkārši ieviest kārtību, vēl citreiz – pārliecināties, ka mājvieta nav problēmas sakne un ka bažām nav pamata.

Dažkārt cilvēkam ir nepieciešams izveidot talismanu, kas palīdz atklāt tos vai citus iekšējos resursus, lai atgūtu pilnvērtīgu dzīvi, un tad talkā nāk zināšanas par rūnām. Es izvēlos rūnas un sastādu formulu, kura darbosies, pildot konkrēto uzdevumu.

Mūsu dzīve ir daudzšķautņaina, un cilvēks jāuztver kā konkrētā vidē dzīvojošs veselums, ņemot vērā dažādus faktorus, kas uz viņu iedarbojas. Un – atbilstoši – jārīkojas kompleksi, atrodot maksimāli efektīvu risinājumu, izmantojot visas tās zināšanas, kuras mums šajā brīdī pieejamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!