Foto: Publicitātes foto
Tuvojas 1. septembris, un daudzi bērni ies uz skolu. Bet ko darīs Jūsu bērns? Kad viņam būtu jāsāk mācīties svešvalodu? Kādēļ pirmsskolas vecuma bērni angļu valodu apgūst ātrāk un vieglāk nekā skolas vecuma bērni? Ko vēl var pagūt izdarīt, ja Jūsu izlaiduma klases bērns nezina svešvalodu tik labi, lai varētu nokārtot skolas eksāmenu? Par šiem un daudziem citiem jautājumiem tika diskutēts sarunā ar valodu skolas International House Riga-Satva speciālistiem, kuri jau septiņpadsmit gadus māca svešvalodas kā pieaugušajiem, tā arī pašiem mazākajiem studentiem.

Gandrīz visi vecāki sapņo par to, kā savā bērniņā ieguldīt pēc iespējas vairāk zināšanu. Baleta skola, daiļslidošana, teniss... Šo sarakstu varētu turpināt līdz bezgalībai. Taču ne vienmēr tas nodarbību veids, ko savam bērnam ir izvēlējušies viņa vecāki, kas nereti ir vecāku nerealizētie sapņi, patiešām ir piemērots mazulim. Mācīties valodas - tā ir pavisam cita lieta, - apgalvo valodu skolas International House Riga-Satva (IH Riga) direktore Natālija Zeļeņina, citējot Marlēnu Dītrihu: "Lai ko tu neizdarītu savu bērnu labā, noteiktā vecumā bērni vienalga pacentīsies to jums pārmest. Vienīgais, ko vajadzētu bērniem noteikti likt darīt, ir mācīties svešvalodas. To viņi tev piedos."

IQ paaugstināšanai

Reāli mazulis ir gatavs uztvert otru valodu tikai 5 - 6 gadu vecumā, ja, protams, bērns nav audzis bilingvālā ģimenē, kur jau no dzimšanas viņš ir dzirdējis divas valodas. Ar šo jautājumu mēs vērsāmies pie IH Riga  pasniedzējas Žannas Kukinas, kas strādā ar bērniem vecumā no 4 līdz 12 gadiem.

"Optimālais vecums sākt mācīties angļu valodu ir 5 gadi. Šajā vecumā bērni kļūst komunikablāki un viņiem ir vieglāk koncentrēties mācībām. Būtiski, ka šajā vecumā bērni vēl nav noslogoti ar nodarbībām skolā. Ir īstais laiks interesantā formā saņemt jaunas zināšanas. Gadījumā, ja jūsu bērns jau trīs gadu vecumā labi runā dzimtajā valodā, tad droši var sākt mācīties arī angļu valodu," stāsta Žanna.

- Bet vai nav par agru?
- Noteikti, nē! Mazi bērni ārkārtīgi ātri iegaumē jaunos vārdus. Ja Jūs salīdzināsiet, piemēram, četrgadīgu un astoņgadīgu bērnu un iedosiet viņiem abiem iemacīties vienādu daudzumu jauno vārdu, tad būsiet izbrīnīts, cik ātri šos vārdus var iemācīties jaunākais bērniņš. Tieši šai vecumposma ipatnībai paredzēts pirmskolas vecuma bērnu angļu valodas kurss. Bērniņi nemācās gramatiku un valodu kā sistēmu. No sākuma mazulis apgūst leksiku, sarunvalodu, veido prasmes un iemaņas valodu uztvert ar dzirdi. Tikai daudz vēlāk, 11 - 12 gadu vecumā, viņi uzzina arī valodas teoriju.
Starp citu, zinātnieki ir veikuši pētījumu un noskaidrojuši, ka IQ tiem bērniem, kas sākuši mācīties svešvalodu 5 gadu vecumā, ir daudz augstāks neka tiem, kas svešvalodu sākuši mācīties tikai skolā.

Parotaļāsimies? Pamācīsimies?

Vai mazuļiem nav grūti būt uzmanīgiem stundas laikā? Angļu valodas stundas mazuļiem notiek spēļu formā. Dziesmas, multenītes, rotaļlietas, attēli, plakāti tiem bērniņiem, kuri jau ir iemācījušies lasīt - viss noder mācību procesā. Tas viss palīdz pēc iespējas mazāk nodarbību laikā runāt latviski. Bērni var koncentrēt uzmanību uzdevuma izpildei ne vairāk kā 7 - 10 minūtes. Tieši tādēļ uzdevumi mijas viens ar otru visas nodarbības laikā.

Protams, ir mazuļi, kas 5 gadu vecumā vēl nav gatavi mācīties svešvalodu. Bet daudzi trīgadnieki ar šo uzdevumu veiksmīgi tiek galā. Lai noteiktu bērna dotības, tiek veikts tests viņa dzimtajā valodā. Dažreiz iesakām vecākiem mazliet vēl pagaidīt. Valodas mācīšanās - tās ir ne tikai sarunvalodas iemaņas, bet arī sociālā un psiholoģiskā attīstība. Mazulis mācās disciplīnu, saziņu, macās strādāt grupā, mācās būt draudzēties, godīgi uzvarēt un arī ar godu zaudēt. Mūsu nodarbību laikā mazulis mācās iepazīt milzīgo apkārtējo pasauli, sākot no pašiem vienkāršākajiem jēdzieniem: nedēļas dienas, gadalaiki, krāsas, formas, pilsētas un valstis.

Bērniem ļoti svarīgs ir rezultāts. Viņiem ir interesanti mācīties tikai tad, kad izdodas izpildīt uzdevumus. Var pievērt acis uz to, ka bērns nav varējis izpildīt uzdevumu klasē, bet, ja viņam ir izdevies, tad to ievērot vajag noteikti! Bērni ļoti vēlas, lai viņus paslavē, kaut vai tie būtu paši niecīgakie sasniegumi. Tas viņus iedvesmo un stimulē mācīties. Pasniedzēja uzdevums ir padarīt nodarbību interesantu, daudzveidīgu, veltīt uzmanību katram bērniņam. Ļoti svarīgi, lai visi bērni stundas laikā strādātu ar prieku un labprāt, jo tieši agrīnajā vecumā vedojas vēlēšanās un patika mācīties.

Ar "savu" skolotāju" labāk

Skolas direktore Natālija Zeļeņina ir pārliecināta, ka pirmskolas vecuma bēnu grupas pasniedzējam ir jābūt ļoti talantīgam cilvēkam. Tāds skolotājs savā stundā ir īsts profesionālis un aktieris, un arī psihologs, kas pārzina mazo studentu īpatnības. Mazulim ir svarīgi mācīties pie "sava" pedagoga, kurš ir tuvs viņam pēc rakstura un attieksmes pret apkārtnotiekošo. Šajā vecumā bērniņš ne tikai burtiski uzsūc visas piedāvātās zināšanas, bet atdarina arī savu skolotāju. Vēl jo vairāk - ja šis ir mazuļa pirmais skolotājs viņa mūžā.
Valodu skolā IH Riga mācās, starp citu, ne tikai bērni, bet arī paši pedagogi. Visa akadēmiskā gada laikā viņi piedalās semināros, kurus vada speciāli pieaicināti International House speciālisti no Anglijas. Pēc kursu beigšanas viņi saņem IH sertifikātu CYL, kas dod tiesības strādāt ar pirmsskolas vecuma bērniem jebkurā no 145  IH skolām 45 pasaules valstīs!

IH Riga - Satva akadēmiskais direktors Roberts Bukmāsters patāstīja par to, ka katru nedēļu bērnu grupu skolotājiem notiek nodarbības, lai varētu stundu laikā izmantot jaunākos spēļu  paņēmienus materiāla pasniegšanas procesā. Speciāli izstrādātās IH metodes piedāvā pastāvīgu pasniedzēju izglītību, lai viņi varētu paaugstināt pasniegšanas kvalitāti bērniem.
Interesants fakts: profesionāli pasniedzēji cenšas savus bērnus atdot mācīties pie cita pedagoga, bet cilvēki ar pavisam nelielu pieredzi pedagoģijā, piemēram, svešvalodā runajoši vecāki cenšas savu atvasīti mācīt paši.

Tādos gadījumos ir ārkārtīgi grūti pēc tam bērniņam izkoriģēt radušās kļūdas. Daudz vieglāk ir iemācīt valodu no jauna. Es vienmēr vecākiem iesaku izrādīt interesi par mazuļa nodarbībām, bet visā ir jāzina mērs. Bērns savus vecākus neuzskata par pedagogiem, pat ja viņi pēc izglītības tādi ir. Mūsu aktīvajām māmiņām un tētiem piedāvāju speciāli izstrādātas spēles vārdu un frāžu pārbaudīšanai, - stāsta skolas pasniedzēja Žanna Kukina.

Valoda pilnībā

Valodnieki uzskata, ka, ja bērns līdz 14 gadu vecumam nokļūst valodas vidē, viņš šajā valodā runās bez akcenta. Mūsu septiņpadsmit gadu ilgā pieredze ir pierādījusi to, ka, ja bērns sāk mācīties otru valodu  piecu līdz septiņu gadu vecumā, tad profesionālas pieejas gadījumā mūsu studenti pārvalda svešvalodu tādā līmenī, lai varētu nokārtot skolas noslēguma eksāmenu un IELTS testu, kā arī iestāties prestižākajās ārzemju augstskolās.

Ar ko Jūs varēsiet iepriecināt savus studentus jaunajā mācību gadā?

Vai Jūs kādreiz esat sapņojis par to, ka Jūsu bērns, kas ir audzis latviskā ģimenē,varētu brīvi sarunāties un attīstīties angliski runājošā vidē jau no agrīnas bērnības? Tradicionālās angļu valodas nodarbības "Aizraujošā angļu valoda" var būt papildinātas ar attīstošo programmu bērniem no 3  līdz 6 gadiem "English+". Programma English + pēc satura ir tādi pati kā angliski runājošiem bērniem, kas pirmoreiz mūžā apgūst savu dzimto valodu. Nodarbības tandēmā vada divi pasniedzēji - speciālisti pirmskolas pedagoģijā no Latvijas, Anglijas vai Austrālijas. Visi pasniedzēji ir speciāli sagatavoti darbam, un viņiem ir pieredze darbā ar agrīnā vecuma bērniem savā dzimtenē un ārzemēs.

Ievērojot mūsu studentu - pirmskolas vecuma bērnu - intereses, papildus angļu valodas nodarbībām piedāvājam sagatavošanos skolai. Labākie sākumskolas pedagogi aizraujoši un interesanti nodarbojas ar bērna runas attīstīšanu, veido rakstīšanas un lasīšanas, matemātikas un loģikas pamatus. Uzsākot mācības pirmajā klasē, mūsu mazie studenti jūtas pārliecināti par saviem spēkiem. Un tas taču ir tik svarīgi veiksmīgam startam!

Vēl viens iemesls, kādēļ vecāki vēlas, lai viņu bērni macītos IH skolās, ir tas, ka mācības mūsu skolā - tas ir ilgstošs un sistemātisks process. Tas nozīmē to, ka mēs "vadām" bērnu no gada uz gadu, piemeklējot viņa zināšanam un prasībām piemērotu grupu.

Skolas eksāmeni: 9 mēneši līdz X stundai

Katru gadu mēs veidojam speciālas grupas tiem skolēniem, kas mācās izlaiduma klasēs, un palīdzam viņiem sagatavoties skolas eksāmenam. Šajās grupās strādā skolas paši spēcīgākie speciālisti, kas labi pārzina eksāmena prasības, viņi  strādā  tandēmā ar pasniedzēju, kam angļu valoda ir dzimtā valoda. Tiek organizēts arī izmēģinājuma eksāmens, kas pēc formas un satura ir identisks skolas eksāmenam, kā arī IELTS eksāmena paraugs. Mūsu skolēni, kārtojot devītās un divpadsmitās klases eksāmenu, jūtas daudz parliecinātāki par savam spējām un uzrāda lieliskus rezultātus kā skolā, tā arī starptautiskajos testos ( IELTS un citi), veiksmīgi iestājas Latvijas un ārvalstu augstskolās. Jaunā un Latvijā vienīgā programma studentu sagatavošanai mācībām ārvalstu augstskolās Akadēmiskā angļu valoda papildina sagatavošanos IELTS eksāmenam. Studenti ne tikai pilnveido savas angļu valodas zināšanas, bet iegūst akadēmiskās iemaņas, kas nepieciešamas veiksmīgām studijām ārzemēs.

Visas nodarbības notiek 2 vai 1 reizi nedēļā. Lielā programmu, dienu un apmaksas iespēju izvēle padara mācības mūsu kursos pieejamas daudziem mācīties gribētājiem, kas vēlas iegūt labu izglītību.

International House Riga-Satva
A.Kalniņa iela 1a-1, Rīga, Latvija
Pirmd. - piekt. 9.00-19.00, Sestd.. 9.00-14.00
Tel. nr..: 6722 6641
www.ihriga.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!